Πολιτική

Μέγαρο Μαξίμου: «Αλλάζει σελίδα» η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο

Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι το φθινόπωρο οι πολίτες θα απαιτήσουν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα εξαιτίας του ιού

maximou_porta

Μπορεί ακόμα να ζούμε σε ρυθμούς κορωνοϊού όμως το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο, αν όλα κυλήσουν ομαλά, στο τέλος του καλοκαιριού να γυρίσει σελίδα στη χώρα.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι το φθινόπωρο οι πολίτες θα απαιτήσουν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα εξαιτίας του ιού, χωρίς να είναι διατεθειμένοι να δώσουν πίστωση χρόνου στην ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη αναζητά τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, προκειμένου να είναι έτοιμος το φθινόπωρο.

Για αυτό έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του λίστα προτεραιοτήτων ανά τομέα κυβερνητικού έργου, η οποία θα περιλαμβάνει την ιεράρχηση των ζητημάτων και τον τρόπο επίλυσης τους.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο βαθμός αντίδρασης του υπουργικού συμβουλίου, την επόμενη μέρα της πανδημίας, θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο σε ολόκληρη την κυβερνητική θητεία.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ανταποκριθεί στο δύσκολο στοίχημα του φθινοπώρου, τότε τα πολιτικά οφέλη για εκείνην θα είναι σημαντικά. Σε αντίθετη περίπτωση η φθορά θα είναι μεγάλη και κανείς δε θα μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα.

Η εντολή που έχει δώσει ο κ.Μητσοτάκης στους συνεργάτες του είναι σαφής. Να υπάρξει κύμα παρεμβάσεων με έντονο το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που θα γίνει πράξη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αμέσως μετά την μικρή ανάπαυλα του Αυγούστου.

Θα είναι ουσιαστικά μία δέσμη μέτρων και έργων με ορίζοντα τετραμήνου αλλά και μέχρι τους πρώτους μήνες του 2022. Ψηλά στις προτεραιότητες βρίσκονται θέματα, όπως:

  • Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η αυτονομία των σχολικών μονάδων και ο επανασχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Η λειτουργία του ταμείου της Επικουρικής Ασφάλισης με την στελέχωση του προσωπικού και την κτιριακή υποδομή. Ένα στοίχημα που αφορά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
  • Η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με αυτοτελείς πόρους, μέσα από την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στα δημοτικά ταμεία που αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Βασικό «όχημα» υλοποίησης της κυβερνητικής στρατηγικής είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ρόλο στη χρηματοδότηση θα παίξει το νέο ΕΣΠΑ και προγράμματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Δεν είναι πάντως λίγοι, ακόμα και εντός του Μεγάρου Μαξίμου, ότι τις νέες προκλήσεις θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει ένα καινούργιο υπουργικό συμβούλιο. Με άλλα λόγια ο ανασχηματισμός μοιάζει δεδομένος, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, με τον χρόνο πραγματοποίησης του να παραμένει ακόμα απροσδιόριστος.

Δείτε επίσης