Πολιτική

Στα «σχοινιά» ο Ερντογάν

Η Δύση στριμώχνει τον «σουλτάνο» για να γυρίσει στο «μαντρί»

t_Erdogan

Μία σκληρή όσο και υπόγεια διαπραγμάτευση λαμβάνει χώρα μεταξύ της Τουρκίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, με διακύβευμα την επανάκαμψη της Άγκυρας στο «μαντρί» της Δύσης, ή το πολιτικό μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η ελληνική διπλωματία δραστηριοποιείται πυρετωδώς σε πολλά μέτωπα, με στόχο να βελτιώσει την ισχύ της χώρας μας έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, κάτι που –όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις– εξ αντανακλάσεως, οι Τούρκοι το εκλαμβάνουν ως κίνηση σε βάρος τους…

Του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα δημιουργεί το κλίμα σε βάρος του Ερντογάν που επικρατεί στην Τουρκία, και για πρώτη φορά απειλεί την εικοσαετή κυριαρχία του. Κλίμα αρνητικό, «που παρατηρείται σε όλο το πολιτικό φάσμα, από την Άκρα Δεξιά μέχρι τους Κούρδους», σύμφωνα με πηγή της «Βραδυνής της Κυριακής», και αποτελεί έναν επιπλέον μοχλό πίεσης της Δύσης προς το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο δείχνει σχετικά αδύναμο.

Μάλιστα, διπλωματικοί παράγοντες που γνωρίζουν άριστα τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα, αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτησή διάδοχης λύσης, για κάθε ενδεχόμενο.

Στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας είναι κοινό μυστικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος έπαψε να είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης, και πλέον εμφανίζονται ονόματα όπως του Αλί Μπαμπατζάν, του Χουλουσί Ακάρ, ακόμη και του Νταβούτογλου, ως πιθανοί διάδοχοι. Ο Ικρέμ Ιμάμογλου δεν δείχνει –σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες που υπηρετούν στην Άγκυρα– να έχει τα ηγετικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται, αλλά αποτελεί τον σημαντικότερο πιθανό αντίπαλο του Ερντογάν αυτή τη στιγμή.

Πηγές της «ΒτΚ» αναφέρουν πως «η Δύση δεν επιθυμεί να “ρίξει” τον Ερντογάν, αλλά να τον πείσει ότι πρέπει να επανέλθει στα πραγματικά μέτρα του». Το πρόβλημα της Δύσης είναι οι προχωρημένες σχέσεις με τη Μόσχα και η τάση αυτονομίας της Άγκυρας από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, παρά την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ, υπό τη μορφή πρότασης αγοράς αεροσκαφών F-16.

Αυτή τη στιγμή ο πιο στενός σύμμαχος του Ερντογάν είναι το Βερολίνο, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Αλλά δεν αρκεί τούτη την ώρα…

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη, η οποία θα ακολουθεί επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία, παρά τις δεσμεύσεις της από το ΝΑΤΟ. Και οι πρόσφατες αλλαγές ισορροπιών στην περιοχή, με τη δυναμική είσοδο των Γάλλων και την απόφαση των ΗΠΑ να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη, επηρεάζουν, όπως φαίνεται, τους αρχικούς σχεδιασμούς του Ερντογάν.

Οι αλλεπάλληλες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο, έλαβαν ως απάντηση διαδοχικά «χαστούκια» από Βρυξέλλες και Ουάσιμγκτον, ενώ η Τουρκία δείχνει «νευρική» διαπιστώνοντας ότι η στρατηγική σημασία της Ελλάδας αυξάνεται κατά πολύ, μετά την παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης, στους Αμερικανούς, οι οποίοι θα τη χρησιμοποιήσουν ως «φυλάκιο παρακολούθησης» της Ρωσίας, αλλά κυρίως ως παρακαμπτήριο των Δαρδανελίων, δρόμο.

Μετά τις δύο συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, ακολούθησαν η έκθεση Μπορέλ στην Κομισιόν, η τριμερής διάσκεψη με Κύπρο και Αίγυπτο, και η υπερψήφιση νόμου στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που «στοχεύει» και την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε νομοσχέδιο για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη, που παρέχει στην Ουάσινγκτον τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε οποιονδήποτε απειλεί την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας.

«Χαστούκι» της Ε.Ε. για Βαρώσια και βάσεις


Πρόσφατα –σε μία επίδειξη δύναμης απέναντι στον Ερντογάν– το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε από τον αρμόδιο για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας υπό το φως της απαράδεκτης συμπεριφοράς της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι –σύμφωνα με πηγές της «ΒτΚ» από τις Βρυξέλλες– να θέσουν ξεκάθαρα τα όρια ανοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Και αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται τόσο με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όσο και με τις συνεχείς παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και κυρίως στην Κύπρο, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στις παρεμβάσεις τους στα Κατεχόμενα, όπου θα δημιουργήσουν νέα ναυτική βάση.

Συγκεκριμένα, δημιουργούν ναυτική βάση στην Καρπασία, σε μία περιοχή 145 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, η οποία μαζί με την αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο θα αποτελέσουν τις κύριες υποδομές των τουρκικών δυνάμεων για έλεγχο της κυπριακής ΑΟΖ και μέρους της Αν. Μεσογείου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην τουρκική ναυτική βάση θα ελλιμενίζεται ο τουρκικός στόλος Μεσογείου, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «θα έχει άμεσο στόχο τη συνεχή και αδιάκοπη παρενόχληση όλων των πιθανών εξορύξεων και ενεργειακών σχεδίων όπως ο αγωγός East Med, καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ». Η Τουρκία φέρεται να επιχειρεί με τον στόλο αυτό τον έλεγχο θαλασσίων διαύλων όχι μόνο πέριξ της Κύπρου, αλλά και την επέκτασή της σε Γάζα, Νότια Κρήτη και Αν. Μεσόγειο.

Εδώ και μεγάλο διάστημα συζητούνταν η κατασκευή ναυτικής στρατιωτικής βάσης στα Κατεχόμενα από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία, μαζί με το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο από οπλισμένα μη επανδρωμένα αερισκάφη, θα εποπτεύει την περιοχή.

Η βάση της Καρπασίας θα διευκολύνει την παράνομη δραστηριότητα των γεωτρύπανων της Τουρκίας, με την παρουσία στολίσκου και αριθμού σμήνους μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων εξοπλισμένων με μικρούς πυραύλους.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης