Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει αυτή την ώρα ομιλία στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στόχος του πρωθυπουργού να στείλει για άλλη μια φορά, ενώπιον ενός διεθνούς ακροατήριου το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει «αλλάξει πίστα» και δεν έχει καμία σχέση με την χώρα της περιόδου του Μνημονίου ή του 2015.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι με την ομιλία του να στείλει για άλλη μια φορά, ενώπιον ενός διεθνούς ακροατήριου το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει «αλλάξει πίστα» και δεν έχει καμία σχέση με την χώρα της περιόδου του Μνημονίου ή του 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ακόμα να υπογραμμίσει ότι, εξ αυτού του αναβαθμισμένου status της, η χώρα μας συμμετέχει στις ευρωπαϊκές αποφάσεις ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής των μεγάλων ευρωπαϊκών συζητήσεων. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία, όπως θα επισημάνει, η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή, τονίζοντας ότι αυτός ο πόλεμος αυτός είναι μια τομή στην ιστορία της Ευρώπης.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, προφανώς και στα όσα επιχειρεί η Τουρκία να πετύχει στην Ανατολική Μεσόγειο με αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως, όμως, λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, η ομιλία θα έχει εξωστρεφή χαρακτήρα και δεν θα εστιαστεί στα Ελληνοτουρκικά.

Μητσοτάκης Στρασβούργο

Αντιπαράθεση με ελληνικό άρωμα

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην τελευταία Ολομέλεια της σεζόν στο Στρασβούργο, πάντως, σημαίνει ότι θα έχουμε και μια αντιπαράθεση με ελληνικό χρώμα. Και αυτό γιατί, αμέσως μετά την ομιλία του, τον λόγο θα πάρουν για λίγο οι επικεφαλής των 8 κοινοβουλευτικών ομάδων, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει στο τέλος δικαίωμα δευτερολογίας.

Από τους Σοσιαλιστές, τον λόγο θα πάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη του κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της ευρώ-ομάδας της Αριστεράς θα είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ παρέμβαση θα κάνει και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Πηγές από την ευρώ-ομάδα της Αριστεράς υπογράμμιζαν ότι ο κ. Παπαδημούλης δεν προσέρχεται στη συζήτηση με διάθεση… αρένας, αλλά θα δώσει τη δική του απάντηση, εφόσον η ομιλία του πρωθυπουργού είναι στο ύφος αυτής στο Κογκρέσο, όταν είχε πει ότι η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα, επειδή «άκουσε τις σειρήνες των λαϊκιστών».

Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης θα κάνει μια «εθνική, προγραμματική ομιλία», όπως λένε συνεργάτες του, με έντονα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και προοδευτικό πρόσημο. Και αναμένεται να «χτυπήσει» στο θέμα της ακρίβειας, στην ανάγκη για ανάσες σε μικρομεσαίους, αλλά και στα της Τουρκίας, όπου θα ζητήσει εκ νέου ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων.

Δείτε επίσης