Κυβέρνηση: Τέλος στα σενάρια για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων - «Δεν το συζητάμε»
«Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια συζήτηση», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές - «Είναι και αντισυνταγματικό και κατά των αρχών Ανταγωνισμού», τονίζουν - Σύσκεψη υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη με τους μεγάλους παίκτες των σούπερ μάρκετ

Τέλος στα σενάρια για μείωση μέσω νομοθετικής παρέμβασης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λόγω της ενεργειακής κρίσης βάζουν κυβερνητικές πηγές.
«Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή στο ωράριο στα καταστήματα», τονίζουν ο ίδιοι κύκλοι.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι σχετικές συζητήσεις με τους εμπόρους «δεν υπήρξε ποτέ», διευκρινίζοντας ότι «είναι και αντισυνταγματικό και κατά των αρχών Ανταγωνισμού». Όπως εξηγούν, «κάθε εμπορικός σύλλογος μπορεί να ρυθμίσει το ωράριο λειτουργίας του ενώ το ίδιο μπορεί να κάνει και το κάθε κατάστημα».
Η διευκρίνιση αυτή ήρθε λίγη ώρα πριν την σύσκεψη που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και των φορέων που εκπροσωπούν συνολικά το λιανεμπόριο, ΕΣΕΕ και ΣΕΛΠΕ προκειμένου να βρεθούν τρόποι με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί η πίεση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων και να μπει φρένο στο κύμα των ανατιμήσεων που πλήττει τα νοικοκυριά.
Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα έθετε το θέμα με την προοπτική της οριζόντιας μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κατά μία ώρα εφόσον όμως θα υπήρχε σαφής δέσμευση των εμπόρων, και κυρίως των σούπερ μάρκετ, για συγκράτηση των τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παράγοντες της αγοράς τόνιζαν πως για να εφαρμοστεί το παραπάνω μέτρο, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι όποιες αντιδράσεις, θα ήταν η οριζόντια επιβολή του μέτρου με υπουργική απόφαση.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε κατά 85% κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο, από όσους έλαβαν λογαριασμούς εντός του καλοκαιριού, οι μισοί είδαν αύξηση πάνω από 90% με το κόστος ενέργειας να αντιπροσωπεύει - μετά τις αυξήσεις - πάνω από το 36% του τζίρου.
Στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ εκτιμούν ότι η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες ισοδυναμεί με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5%-7% του συνολικού ενεργειακού κόστους, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αυτό αν είναι οριζόντιο «θα βοηθούσε λίγο».