Πολιτική

ExxonMobil: Έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά Πελοποννήσου και Κρήτης

«Ίσως αυτή τη φορά να αιφνιδιάσουμε εμείς την Τουρκία», είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Εxxon Mobil: Έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά Πελοποννήσου και Κρήτης :
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε χθες τις σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ίσως αυτή τη φορά να αιφνιδιάσουμε εμείς την Τουρκία»,.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αποκάλυψε πως η χώρας μας ετοιμάζεται να φέρει νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου , με σεισμικές έρευνες οι οποίες ίσως δώσουν «ανάσα» στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας και της Ευρώπης γενικότερα.

Μάλιστα ο τόνισε ότι οι έρευνες νοτιοδυτικά Πελοποννήσου και Κρήτης από την Εxxon Mobil δεν είναι ένα μελλοντικό πλάνο, αλλά κάτι που ξεκινά άμεσα, τις προσεχείς ημέρες δηλαδή.

Η «βόμβα» Μητσοτάκη για τις σεισμικές έρευνες

Απαντώντας, ειδικότερα, σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα κάνει τίποτα στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες την ώρα που η «Τουρκία προαναγγέλλει συνεχώς έρευνες για υδρογονάνθρακες», ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Πως άνοιξε ο δρόμος για τις έρευνες φυσικού αερίου σε Κρήτη-Πελοπόννησο

Σχετικά με τις έρευνες για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Φεβρουάριο του 2022 η αρμόδια κρατική εταιρεία ΕΔΕΥ ΑΕ ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Στις αρχές Μαρτίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο.

Η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας, δίνοντας εντολή για επιτάχυνση των εργασιών, ενώ ανακοινώθηκε και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Δείτε επίσης