Ταξίδι - σταθμός Μητσοτάκη στην Ιαπωνία - Οι στόχοι και οι επαφές
Βασικός στόχος αυτής της επίσκεψης είναι να παρουσιαστεί η εικόνα μιας Ελλάδας που δεν έχει σχέση σε κανέναν τομέα με το πρόσφατο παρελθόν

Δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη στιγμή το προγραμματισμένο εδώ και καιρό ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτανε στο Τόκιο την ώρα που ο οίκος Fitch αναβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, φέρνοντας την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Μαζί με τον πρωθυπουργό βρίσκεται στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και 20μελης ομάδα επιχειρηματιών και ο στόχος όλων είναι να επιστρέψουν οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στην κατάσταση προ της οικονομικής κρίσης, η οποία έβγαλε την Ελλάδα από το κάδρο των επενδύσεων. Η εκπροσώπησή τους μάλιστα πραγματοποιείται σε ανώτατο επίπεδο καθώς μαζί με τον πρωθυπουργό έχουν ταξιδέψει στην Ιαπωνία ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου.
Αξίζει να σκεφτεί κανείς, ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των Ιαπώνων στην χώρα μας πριν απωλέσει την επενδυτική βαθμίδα έφτανε τα 10 δισ. το χρόνο. Μάλιστα, την τελευταία φορά που Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ιαπωνία ήταν το 2005 όταν την είχε επισκεφθεί ο Κώστας Καραμανλής.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν επίσης στη μακρινή Άπω Ανατολή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει προεργασία μαζί με τον οικονομικό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη έτσι ώστε το ταξίδι να αποδώσει επενδυτικούς καρπούς.
Βασικός στόχος αυτής της επίσκεψης είναι να παρουσιαστεί η εικόνα μιας Ελλάδας που δεν έχει σχέση σε κανέναν τομέα με το πρόσφατο παρελθόν, μιας Ελλάδας φιλικής στις επενδύσεις, μιας Ελλάδας που έχει ήδη κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και έτσι μπορεί να συμβαδίσει με οικονομίες τόσο προηγμένες όσο η ιαπωνική.
Η Ιαπωνική πλευρά έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά στον τομέα της ενέργειας βλέποντας την χώρα μας να μετεξελίσσεται σε κόμβο για την μεταφορά της, τόσο μέσω της Αλεξανδρούπολης αλλά και μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο. Επίσης, βλέπουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει πολύ στην πράσινη μετάβαση και λόγω κλίματος αλλά και γεωγραφικής θέσης είναι ανοικτή σε επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Ακισίνο, με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Χιρογιούκι Χοσόντα.
Σήμερα επίσης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ιαπωνικής Επιχειρηματικής Ομοσπονδίας (KEIDANREN), τον ιαπωνικό ΣΕΒ δηλαδή, τους οποίους είχε υποδεχθεί το περασμένο Φθινόπωρο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει επίσης και σε ερωτήσεις σε παρουσίαση που θα γίνει στον ιαπωνικό οργανισμό εξαγωγικού εμπορίου ο οποίος αριθμεί περί τις 5.000 επιχειρήσεις.
Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας θα απευθύνει χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.