Πολιτική

Διπλωματία των σεισμών: Έφερε ύφεση, αλλά όχι λύση

Ο σεισμός ανέστειλε προσωρινά την επιθετική στάση της Άγκυρας, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν εφησυχάζει

Φονικός σεισμός Τουρκίας: Έφερε ύφεση, αλλά όχι λύση
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Μικρές προσδοκίες δημιουργεί η «διπλωματία των σεισμών» στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι παράγοντες του οποίου θεωρούν ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποστεί από τις βασικές της διεκδικήσεις και την αναθεωρητική πολιτική της, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας που στάθηκε δίπλα στη γειτονική χώρα αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό.

Απλώς θα τις αναστείλει μέχρι να επουλώσει τις πληγές της, με δεδομένο, όπως λένε στην Αθήνα, ότι ο κ. Ερντογάν έχει ως πρώτη προτεραιότητα τώρα την πολιτική του επιβίωση, η οποία, πλέον, τίθεται εν αμφιβόλω. Και προς τούτο αναμένεται να «πάρει κεφάλια δικών του ρίχνοντάς τους την ευθύνη για την καταστροφή», για να επιβιώσει ο ίδιος…

Ο σεισμός θα φέρει ύφεση, αλλά όχι λύση, λέει στη «ΒτΚ» κορυφαίος διπλωμάτης, ο οποίος παραπέμπει στο 1999 και επισημαίνει τις διαφορές εκείνης της εποχής με τη σημερινή. Ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι σήμερα δεν είναι σαν το 1999, όταν η Τουρκία ήταν χρεοκοπημένη και ευελπιστούσε να αποκτήσει ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εξαρτούνταν από τη στάση της Ελλάδας.

Στη συνέχεια ακολούθησε το Ελσίνκι, όπου η Ελλάδα απέσυρε το βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, αλλά η Άγκυρα εκπλήρωσε ελάχιστα από τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει η Ευρωπαίοι, και φτάσαμε στην αναθεωρητική πολιτική που εγκαινίασε ο Ταγίπ Ερντογάν, όπου βασικό στοιχείο είναι η αλλαγή προσανατολισμού της Τουρκίας, απομακρυνόμενος από τη Δύση και αναζητώντας έναν διαφορετικό ρόλο ενδιάμεσου στις σχέσεις των μεγάλων Δυνάμεων.

Έμπειροι διπλωμάτες δηλώνουν βέβαιοι ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει επ’ ουδενί τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», το αίτημα αποστρατικοποίησης των νησιών και τους ισχυρισμούς για περιορισμένη κυριαρχία τους. Αυτά δεν αλλάζουν από την προσωρινή συγκίνηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών.

Απομακρύνεται, όμως, το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, αφού σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, και ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει «το κεφάλι του», κάτι που σημαίνει ότι η πολιτική του συμπεριφορά θα είναι ανάλογη των περιστάσεων και των δεδομένων. Και ο κ. Ερντογάν γνωρίζει όσο κανείς άλλος τη ρευστότητα της συμπεριφοράς της κοινής γνώμης,

Η οποία αυτό το διάστημα βλέπει με συμπάθεια τη χώρα μας, και είναι ενδεικτική η στάση του κόσμου της Τουρκίας απέναντι στον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» ναύαρχο Γιαϊτζί, ο οποίος είπε ότι οι Έλληνες διασώστες… είναι κατάσκοποι, και δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από τα ΜΜΕ και τον κόσμο, με συνέπεια να αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη.

Η Αθήνα παρατηρεί προσεκτικά τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας και σημειώνει με ικανοποίηση τη μηδενική δραστηριότητα στις παραβιάσεις και τις παραβάσεις στο Αιγαίο. Πρόσφατα, σε συζήτηση με τη «ΒτΚ», κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Άμυνας σημείωνε με ικανοποίηση τη ματαίωση της μεγαλύτερης ναυτικής άσκησης του τουρκικού στόλου «Γαλάζια Πατρίδα», στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου.

Δείτε επίσης