Πολιτική

Η πορεία προς την αυτοδυναμία

Από τα Χανιά ξεκινά και επίσημα ο πρωθυπουργός την προεκλογική εκστρατεία

Κυριακος Μητσοτακης, κυριακοσ μητσοτακησ, μητσοτακησ, νεα δημοκρατια, Νεα Δημοκρατια, προκηρυξη εκλογων, εκλογεσ, καλπεσ, πολιτικη, εκλογεσ 2023
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, πλέον, προς τις κάλπες και οι εκλογικές μηχανές της Ν.Δ. δουλεύουν στο «φουλ». Κανείς δεν περισσεύει στη μάχη για τη νέα 4ετία, διαμηνύει το Μαξίμου, και έτσι έως τις 21 Μαΐου δύο πρώην πρωθυπουργοί-σύμβολα της φιλελεύθερης παράταξης θα βρεθούν στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μήνυμα νίκης θα στείλει από τα Χανιά, μία πόλη που δεν επέλεξε τυχαία να ξεκινήσει την επίσημη προεκλογική εκστρατεία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Η ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των ανοικτών προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Η πορεία προς τη νέα νίκη ξεκινά και επίσημα για τη Ν.Δ. με την προκήρυξη των εκλογών και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στην είσοδο της Βουλής, που θα επισφραγίσει και τυπικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, θα ακολουθήσει το μήνυμα του b προς τους πολίτες, με τους στόχους της επόμενης 4ετίας για τη χώρα, που συμπυκνώνονται στα εξής: καλύτεροι μισθοί για όλους, καλύτερη δημόσια και δωρεάν Υγεία, στήριξη της νέας γενιάς και συνέχιση της εθνικής μας πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Ο πρωθυπουργός από εδώ και πέρα θα καλεί τους πολίτες να γίνουν συνοδοιπόροι της Ν.Δ., χωρίς κομματικές παρωπίδες. Θα υπογραμμίζει τον κίνδυνο να γυρίσει πίσω η χώρα, καθώς ήδη βρίσκεται στην τροχιά της ελπίδας για μία καλύτερη, για μία πιο αισιόδοξη καθημερινότητα. Οι τρεις λέξεις «σταθερά, τολμηρά, μπροστά», θα συνοδεύουν κάθε εξόρμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολίτες, με τις περιοδείες να αποτελούν, πλέον, καθημερινότητα.

Η Κυριακή 23 Απριλίου θα βρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περιοδεύει σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Επιστρέφοντας στην Αθήνα θα βρεθεί στις 24 Απριλίου στο Αιγάλεω, στις 25 Απριλίου θα περιοδεύσει σε Θήβα και Λειβαδιά, και στις 27 Απριλίου θα ανέβει στο Βορρά, και συγκεκριμένα στην Καβάλα και την Ξάνθη.

Στην κυβέρνηση αποτάσσονται την τοξικότητα αλλά δεν θα σταματήσουν να υπερτονίζουν την κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα των εκλογών. Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτρέπει τους ψηφοφόρους να μην θεωρούν σε καμία περίπτωση «χαμένη» την ψήφο της απλής αναλογικής και θα τονίζει ότι δεν υπάρχουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις αλλά μία κάλπη: αυτή της 21ης Μαΐου, που θα κρίνει και πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Θα επισημαίνει, επίσης, και κάτι άλλο: ότι δεν πιστεύει ούτε μία λέξη από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας. Ότι αν του «βγαίνουν τα κουκιά» θα επιχειρήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση ηττημένων με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, μία «πολιτική τερατογένεση» όπως τη χαρακτηρίζει.

Οι δύο αλλαγές

Ο Γιάννης Οικονόμου αποχωρεί από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, και όπως ανακοινώθηκε τον διαδέχεται ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Ο κ. Οικονόμου θα είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα. Μία δεύτερη αλλαγή στο δρόμο προς τις κάλπες είναι αυτή του υπουργού Εσωτερικών. Ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, θα παραχωρήσει την υπουργική καρέκλα στην κ. Καλλιόπη Σπανού, η οποία θα παραλάβει τη Δευτέρα 24 Απριλίου τα ηνία του υπουργείου.

Η κ. Σπανού τον Μάιο του 2011 εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θέση από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015. Από το 2003 έως το 2011 είχε, επίσης, υπηρετήσει ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη. Είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΠΕΔΔ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν θέματα Δημόσιας Διοίκησης και Δημοσίων Πολιτικών (σχέσεις Διοίκησης –Πολιτών, Διοίκησης – Δημοκρατίας, Διοικητικές Μεταρρυθμίσεις, Πολιτικές Περιβάλλοντος, Κοινωνική Πολιτική, Διοικητικές Διαστάσεις του Εξευρωπαϊσμού κ.λπ.). Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα και έχει ολοκληρώσει τρία ευρωπαϊκά προγράμματα ως επιστημονική υπεύθυνη για την Ελλάδα, καθώς και σειρά ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης