Πολιτική

ΗΠΑ – Γερμανία από κοινού για τα Ελληνοτουρκικά

Στόχος να στρωθεί ο δρόµος για επίλυση κάποιων, τουλάχιστον, διαφορών µε διαµεσολαβητή τον πρώην πρέσβη Τζέφρι Πάιατ

Νίκος Δένδιας, Ελληνοτουρκικά, Ελλάδα, Τουρκία, διαμεσολάβηση, ΗΠΑ, Γερμανία, διεθνείς σχέσεις, διπλωματία, Υπουργείο Εξωτερικών
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Μετά τις εκλογέç και ανεξάρτητα από το ποιοι θα κερδίσουν τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Τουρκία, οι Ηνωµένες Πολιτείες και η Γερµανία θα αναλάβουν πρωτοβουλία για να φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά, και να δροµολογήσουν τις λύσεις που υποτίθεται ότι θα επιλύσουν τις χρόνιες διαφορές, υποχρεώνοντας τιç δύο χώρεç να κάνουν βήµατα πίσω, ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος.

Αυτή είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, η βούληση τηç Ουάσινγκτον, και έχουν ενηµερωθεί αρµοδίως τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα. Προς τούτο –σύµφωνα µε κορυφαίο διπλωµάτη– τα Ελληνοτουρκικά δεν κατέχουν κορυφαία θέση στην προεκλογική ατζέντα από τα δύο κόµµατα εξουσίας, και δεν περιλαµβάνονται στη δηµόσια αντιπαράθεση.

Η αλήθεια είναι ότι, πλέον, έχουν αντιληφθεί τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ένταση µε την Τουρκία πρέπει να λάβει τέλος, αλλά µε όρουç που δεν θα θίγουν τα θεµελιώδη ελληνικά συµφέροντα. Κατά τις ίδιες πληροφορίεç, ο πρώην πρέσβηç των ΗΠΑ στην Αθήνα και νυν υφυπουργός αρµόδιοç για Θέµατα Ενέργειας Τζ. Πάιατ θα µπει στο «παιχνίδι», προκειµένου να διευθετηθούν ζητήµατα που αφορούν την Ενέργεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και η πραγµατοποίηση της Διάσκεψης των χωρών της περιοχής φέρεται να είναι ένας από τουç στόχους που προωθεί ο κ. Πάιατ.

Όπως εκµυστηρεύτηκε ο ίδιοç σε Έλληνα διπλωµάτη, δεν επιθυµεί να εµπλακεί στην επίλυση των πολιτικών προβληµάτων µε την Τουρκία, αλλά στα θέµατα που αφορούν την Ενέργεια, αφού ο µείζων στόχος είναι η αντιµετώπιση της Ρωσίας και η απεξάρτηση από τις ενεργειακές πηγές της.

Ο Νίκος Δένδιας δεν κρύβει, άλλωστε, σε συνοµιλητέç του ότι «η Ελλάδα δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα, και πρέπει να βρούµε τρόπους µε τους οποίους αυτό το αρχικά αποδεκτό µπορεί να υλοποιηθεί. Τα 12 µίλια είναι δικό µας δικαίωµα. Η UNCLOS δεν µας δίνει 12 µίλια, µας δίνει µέχρι 12 µίλια. Αυτή είναι η διατύπωση της UNCLOS».

Εάν η Τουρκία αποδεχθεί αυτό το πλαίσιο, έστω και ανεπίσηµα χωρίς δηµοσιοποίηση, ο κ. Δένδιας εκτιµά ότι «µπορούµε να βρούµε λύσεις για οποιαδήποτε λογική απαίτηση της Τουρκίας». Είναι κοινό µυστικό στην ελληνική διπλωµατία πως η οποιαδήποτε περαιτέρω εξοµάλυνση των σχέσεων µε την Τουρκία περνά µέσα από την αλλαγή στάσης των δύο χωρών.

«Αυτό προϋποθέτει πως θα κάνουµε µερικά βήµατα πίσω τόσο εµείς όσο και η Άγκυρα από τις αρχικές µας θέσεις, όχι όµωç από τις θεµελιώδεις, όπως η υφαλοκρηπίδα», λέει στη «Βραδυνή της Κυριακής» έµπειρος διπλωµάτης. Ο ίδιος, πάντως, επισήµανε ότι ήδη το θέµα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου προχωρά σιωπηλά…

Δείτε επίσης