Κυριάκος Μητσοτάκης: Με στόχο την αυτοδυναμία προς τις δεύτερες κάλπες
Θα επιμένει να ζητεί συστράτευση θέτοντας το δίλημμα σταθερότητα ή περιπέτειες και την ανάγκη καθαρής εντολής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Μία ημέρα κράτησαν οι πανηγυρισμοί για τη σαρωτική νίκη της Ν.Δ. στις κάλπες της 21ης Μαΐου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το στενό του επιτελείο άρχισαν την επομένη, κιόλας, τις συσκέψεις, για να χαραχθεί η στρατηγική της «γαλάζιας» παράταξης, μιας και μπαίνουμε ξανά σε προεκλογική περίοδο για περίπου ένα μήνα μέχρι τις κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής στις 25 Ιουνίου, καθώς σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να θυροκολληθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εθνικών εκλογών.
Ο εφησυχασμός λόγω της διαφοράς κατά 20 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί τη Ν.Δ., και για το λόγο αυτό, με εμφατικό τρόπο θα θέσει το διακύβευμα της επόμενης μέρας, μιλώντας με επιχειρήματα στους πολίτες για τη σημασία η χώρα να αποκτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμένει να ζητεί συστράτευση στη δεύτερη κάλπη θέτοντας το δίλημμα σταθερότητα ή περιπέτειες και την ανάγκη καθαρής εντολής.
Η συζήτηση που έχει ανοίξει για τη μάχη στην Κεντροαριστερά ενέχει τον κίνδυνο της μετατόπισης του εκλογικού ενδιαφέροντος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αποσυσπείρωση και διαρροές ψηφοφόρων είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ (εισροές 11%), είτε προς το ΠΑΣΟΚ (εισροές 14%). Ανησυχία όμως υπάρχει και για πιθανές διαρροές προς τα δεξιά. Και αυτό, γιατί στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το νεοπαγές κόμμα ΝΙΚΗ κατέγραψαν ποσοστά σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το πανελλαδικό τους.
Δεδομένου ότι όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη βουλή, τόσο ο πήχης για την αυτοδυναμία μεγαλώνει, το ενδιαφέρον περιστρέφεται και στα μικρά κόμματα, τα οποία στην απλή αναλογική φλέρταραν με την είσοδο στο Κοινοβούλιο, όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η ΝΙΚΗ. Ακόμα και με το 10% των κομμάτων εκτός Βουλής το απαιτούμενο ποσοστό για αυτοδυναμία θα είναι 37,5%, και όσο αυτό πέφτει, τόσο δυσκολεύει ο στόχος, δηλαδή 38% με τα εκτός Βουλής κόμματα στο 8%, 39,2% με τα εκτός Βουλής στο 4% κ.ο.κ.
«Καμπανάκι» σε βουλευτές
Με πιθανή τη χαλάρωση, ειδικά για όσους έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή, αφού στις δεύτερες εκλογές δεν υπάρχει σταυροδοσία, το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς όλα τα «γαλάζια» στελέχη είναι σαφές: «Τρέχουμε όλοι για να πετύχουμε τα μεγαλύτερα δυνατά ποσοστά για τη Ν.Δ. και αξιολογούμαστε για την δραστηριότητά μας». Σημαντικό είναι και το ύφος με το οποίο θα κινηθούν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία τα «γαλάζια» στελέχη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει από την πρώτη στιγμή στο εσωτερικό της παράταξής του ότι δεν θα ανεχτεί φαινόμενα αλαζονείας ή έπαρσης. Η νέα καμπάνια της Ν.Δ. θα στηρίζεται στο θετικό αφήγημα και θα προτάσσει τις προτεραιότητες της «γαλάζιας» παράταξης για την επόμενη 4ετία.
Όπως και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, έτσι και σε αυτή το βασικό πρόταγμα θα είναι η Οικονομία. Οι καλύτεροι μισθοί, οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις, η ενίσχυση των νέων με όποιο εργαλείο μπορεί να αξιοποιηθεί. Και όλα αυτά θα επιτευχθούν μέσα από την ανάπτυξη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που ταυτόχρονα, όμως, θα είναι και καλοπληρωμένες. Οι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν πιστέψει στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας και αυτή την αποστολή. Ο πρωθυπουργός θα δώσει και πάλι έμφαση στη μείωση των ανισοτήτων, με στοχευμένη βοήθεια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και στη μεσαία τάξη, η οποία τον επιβράβευσε με την ψήφο της στις εκλογές της 21ης Μαΐου και περιμένει ανταπόδοση.
Σενάρια και παγίδες των νέων εκλογών
Οι εκπλήξεις που επιφύλασσε η κάλπη της 21ης Μαΐου έγιναν μαθήματα για όλα τα πολιτικά κόμματα. Η ευχάριστη έκπληξη για τη Ν.Δ. με το ποσοστό του 40,79% και το βάρος που εμπεριέχει η συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ με το 20,07%, αλλά κυρίως η «φόρα» των μικρών κομμάτων που «απειλούν» να ψαλιδίσουν τη δύναμη των «μεγάλων» αν καταφέρουν να εισέλθουν στην επόμενη Βουλή. Ήδη, στην οδό Πειραιώς το εκλογικό επιτελείο μελετά όλα τα πιθανά σενάρια και τις παγίδες που κρύβουν συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και καλείται σε εγρήγορση η κομματική βάση, με τα υψηλόβαθμα στελέχη να τονίζουν ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα, και όλα ξεκινούν από το μηδέν.
Στόχος είναι να σταματήσουν οι όποιες διαρροές, ειδικά προς τα δεξιά, και η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική. Όπως επισημαίνουν, αν η Βουλή είναι επτακομματική, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας θα ανέβει και το όνειρο της ισχυρής αυτοδυναμίας θα μοιάζει άπιαστο. Ειδικά όσον αφορά στο πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα ΝΙΚΗ, που για κάποιους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους μπορεί να φάνηκε μία προσωρινή λύση, θα επισημανθεί ότι ειδικά στο θέμα του πατριωτισμού η Ν.Δ. έχει αποδείξει με έργα ότι είναι το κόμμα της πατριωτικής ευθύνης που όχι μόνο προστάτευσε τα σύνορα της χώρας, αλλά και τη θωράκισε αμυντικά.
Σε αυτούς τους ψηφοφόρους θα δούμε αρκετές φορές το επόμενο διάστημα να απευθύνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους να αναλογιστούν αν αξίζει να δώσουν την ψήφο τους σε κόμματα διαμαρτυρίας που δεν έχουν να συνεισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση της χώρας ή θέλουν να συνταχθούν με ένα μεγάλο πατριωτικό μέτωπο που έχει αποδείξει στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται τον υπεύθυνο πατριωτισμό.