Πολιτική

Εκλογές 2023: Η Ζωή άνοιξε πανιά και ο Γιάνης τα έβαψε μαύρα

«ΜέΡΑ25, «Πλεύση Ελευθερίας» και «ΝΙΚΗ» αισιοδοξούν πως θα μπουν στη Βουλή με τη δεύτερη 

Εκλογές 2023, Πλεύση Ελευθερίας
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Την έκπληξη έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την «Πλεύση Ελευθερίας», η οποία έμεινε εκτός οριακά για ποσοστό 0,11% –ήτοι σχεδόν 7.500 ψήφους– αφού συγκέντρωσε 2,89% στην επικράτεια. Στο νήμα έχασαν την είσοδό τους στη Βουλή, και άλλα δύο κόμματα.

Η ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, και η «Νίκη» του θεολόγου Δ. Νάτσιου από τη Βόρεια Ελλάδα. Και τα τρία ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν εκείνη την κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που θα τους επιτρέψει να εισέλθουν στη Βουλή, αλλάζοντας τελείως τον πολιτικό χάρτη.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής και φανατική αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Με αισθητή την παρουσία της στην προεκλογική περίοδο, στοχεύοντας κυρίως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε ένα τμήμα ψηφοφόρων που έφυγαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ένα μέρος των άλλων που ανήκουν σε κόμματα της υπερ-Δεξιάς. Συγκέντρωσε 170.285 ψήφους καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο και διπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά της από το 2019, όταν είχε συγκεντρώσει 82.786 ψήφους και 1,47%. Αξιοσημείωτο είναι πως η μεγάλη δύναμη της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι στην Αττική, όπου συγκέντρωσε σε όλες τις περιφέρειες κατά μέσο όρο 3,535%, δηλαδή ποσοστό που την έβαζε άνετα στη Βουλή.

Τώρα, το επιτελείο της πρώην προέδρου της Βουλής εστιάζει το ενδιαφέρον του στην επαρχία, όπου η κ. Κωνσταντοπούλου θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε περιοχές-στόχους, για να έρθει σε επαφή με τον κόσμο και να διεκδικήσει άνοδο ποσοστών. Το υψηλότερο ποσοστό της, πάντως, το έλαβε στην Κέρκυρα, συγκεντρώνοντας 5,07%, και ακολούθησε το ποσοστό του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης, το οποίο ανέρχεται στο 4,52%, και αυτό της Β’ Πειραιώς, που ήταν 4,28%. Το χαμηλότερο ποσοστό ήταν το 1,11% που πήρε η «Πλεύση Ελευθερίας» στη Ροδόπη. Αυτό που λένε στα πολιτικο-δημοσιογραφικά στέκια είναι πως «η Ζωή θα γίνει ο εφιάλτης του Τσίπρα και όσων τον στηρίζουν» εάν μπει στη Βουλή.

Παλαιοημερολογίτες, ανεμβολίαστοι και η ανιψιά του Παΐσιου

Δεν είναι εύκολο να διεισδύσει κανείς στα άδυτα της «Νίκης», ενός πρωτοεμφανιζόμενου κόμματος, που παραλίγο να μπει στη Βουλή, και δεν τα κατάφερε οριακά για 6.200 ψήφους. Ένα κόμμα που στηρίζεται κυρίως στην Εκκλησία. Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό θεολόγος Δημ. Νατσιός –ο οποίος πρωτοστατούσε στις διαμαρτυρίες για το Μακεδονικό και τους εμβολιασμούς– έκανε την έκπληξη λαμβάνοντας 172.031 ψήφους, και «απειλεί» να εισέλθει στη Βουλή. Είναι κοινό μυστικό, ανεξάρτητα από το εάν ο ίδιος ο Νατσιός το διαψεύδει, ότι το κόμμα αυτό αποτέλεσε το ανάχωμα ανάμεσα στο κόμμα του Κασιδιάρη και του Βελόπουλου. Κάτι που επισήμανε ο κ. Βελόπουλος (προσθέτοντας ότι στηρίχθηκε ποικιλοτρόπως από τη Ν.Δ.), προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Νατσιού, ο οποίος με σκληρή του ανακοίνωση επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, με άξονα την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αλλά και το πολιτικό του παρελθόν.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν οι δεξαμενές για να αντλήσει η «Νίκη» τις αναγκαίες ψήφους για τη Βουλή, αφού υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του υπερ-δεξιού χώρου που δεν εκπροσωπείται. Η «Νίκη» στηρίχθηκε από την Εκκλησία, τους παλαιοημερολογίτες, το Άγιον Όρος και «ανοικτά» από αρκετούς μητροπολίτες της χώρας, όπως Πειραιώς, Λάρισας, Ιωαννίνων κ.ά. Στη Βόρεια Ελλάδα έκανε θραύση, αφού από τους 13 Νομούς, μόνο στα Γρεβενά δεν ξεπέρασε το 3%, και σ’ όλους τους άλλους κυμάνθηκε από 3,91% το λιγότερο (Καστοριά), μέχρι 7,46% το περισσότερο (Πιερία). Πολλοί υποψήφιοι προέρχονται από την Εκκλησία, με κορυφαία την ανιψιά του Παΐσιου (πήρε στα Γιάννενα σχεδόν 1.300 ψήφους), ενώ συμμετείχαν συγγενείς ιερέων και ανεμβολίαστοι.

Η «Δήμητρα» τον άφησε εκτός

Το περιβόητο σχέδιο «Δήμητρα», φαίνεται ότι πήρε στο λαιμό του τον Γιάννη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25 δεν μπήκε στη Βουλή για μερικές χιλιάδες ψήφους, αλλά έχει τα φόντα να ανακάμψει, σύμφωνα με στελέχη του. Το 2,63% που έλαβε και μεταφράζεται σε 155.065 ψήφους υπολείπεται από το 3,44% και τις 194.576 που έλαβε το 2019. Έχασε σχεδόν 40 χιλιάδες ψήφους (39.511 για την ακρίβεια), και τώρα αναζητούνται οι λόγοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του ΜΕΡΑ25, εάν κερδίσουν άλλες 20 χιλιάδες ψήφους το κόμμα θα μπει στη Βουλή, αλλά, πλέον, αυτό φαντάζει δυσκολότερο απ’ ό,τι για τους άλλους δύο («Πλεύση» – «Νίκη») που οριακά έμειναν εκτός.

Ακόμη και τώρα ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το σχέδιο «Δήμητρα» είναι «το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών», καθώς θα μπορούσε να δώσει «ανάσες στην αγορά και στα νοικοκυριά», δείχνοντας ότι δεν κατάλαβε τον τρόμο που προκάλεσε στην αγορά. Παράλληλα, επιτίθεται ευθέως κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θεωρεί υπαίτιο της αποτυχίας του, κατηγορώντας τον για δειλία στις αναγκαίες ρήξεις. Κατά κοινή ομολογία πάντως, τόσο η προεκλογική του εκστρατεία όσο και η επιχειρηματολογία του κ. Βαρουφάκη ήταν αυτά που οδήγησαν στην αποτυχία, αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να μπει στη Βουλή.

Δείτε επίσης