Qatargate: Δυσπιστία για το νέο αφήγημα της Καϊλή περί σκευωρίας, λέει το Politico
Τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνο, απαντά ο εισαγγελέας στους ισχυρισμούς της περί «αδικαιολόγητης» προφυλάκισης

Την Εύα Καϊλή και τους πρόσφατους ισχυρισμούς της περί «σκευωρίας» πίσω από την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της και την προφυλάκισή της για το σκάνδαλο Qatargate σχολιάζει η πολιτική επιθεώρηση Politico.
Αντιθέτως, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Βρυξελλών, Φρεντερίκ Βαν Λέου, αφήνει ασχολίαστα τα όσα υποστήριξε, περί «αδικαιολόγητης» προσωρινής κράτησης, στις τελευταίες συνεντεύξεις της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, λέγοντας ότι αν δώσει απαντήσεις «θα ήταν παραβίαση του απορρήτου της έρευνας και του τεκμηρίου της αθωότητας» και ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω».
Δυσπιστία για την αλλαγή αφηγήματος
Το Politico, συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως έχει προκαλέσει δυσπιστία ο ισχυρισμός της Εύας Καϊλή, κατηγορούμενης για το σκάνδαλο Qatargate, ότι οι αρχές την έθεσαν στο στόχαστρό τους στο πλαίσιο μιας «συνωμοσίας» επειδή γνώριζε πάρα πολλά για την κυβερνητική κατασκοπία και την υπόθεση Pegasus,
Επίσης, με αφορμή το μπαράζ συνεντεύξεων που έχει δώσε σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνει ότι «πολλά φρύδια ανασηκώθηκαν», όταν έπειτα από μήνες σιωπής, λόγω της κράτησής της, προσπαθεί να αλλάξει το αφήγημα για τη δίωξη εις βάρος της σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει πλήξει το Ευρωκοινοβούλιο.
Υπογραμμίζει ότι με τρεις συνεντεύξεις που έδωσε μέσα στο σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιουνίου, η Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήθελε «να διακηρύξει την αθωότητά της», λέγοντας ότι δεν δωροδοκήκε ποτέ από το Κατάρ και το Μαρόκο, ώστε να επηρεάσει τις αποφάσεις του μηχανισμού των Βρυξελλών, ενώ το πήγε ακόμη πιο πέρα, με υπαινιγμούς ότι, ίσως, η φυλάκισή της είχε πολιτικά κίνητρα, τα οποία αφορούσαν τη δουλειά της για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus στην Ευρώπη, και αυτό, υποστήριξε, την έβαλε στο στόχαστρο των κυβερνήσεων της ίδιας της Ευρώπης.
«Από τη δικογραφία, οι δικηγόροι μου ανακάλυψαν ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες των μελών της ειδικής επιτροπής Pegasus», είπε στην Corriere Della Sera, τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου κατασκοπεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να εγείρει περισσότερες ανησυχίες για την υγεία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Νομίζω ότι αυτό είναι το “πραγματικό σκάνδαλο”».
Όπωςαναφέρει το Politico, η προσπάθεια της Εύας Καϊλή είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις στη δημόσια σφαίρα μέσω μιας «περιοδείας δημοσίων σχέσεων». Και εκτιμά ότι γι' αυτό έχει δίνει συνεντεύξεις, καθώς εκτός από την Corriere Della Sera, μίλησε στην ισπανική El Mundo και σε γαλλικά ΜΜΕ.
Στη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που έδωσε στην El Mundo, η Εύα Καϊλή είπε ότι η νομική της ομάδα έχει αποδείξεις ότι ολόκληρη η επιτροπή PEGA παρακολουθούνταν παράνομα, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει πώς η αστυνομία παρέκοψε ορισμένες συνομιλίες μεταξύ της ίδιας και άλλων πολιτικών.
«Δεν με κατασκόπευαν με το σύστημα Pegasus, αλλά γι' αυτό. Πιστεύουμε ότι το Μαρόκο, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο κατασκόπευαν την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε, αν και οι ισχυρισμοί της δεν έχουν τεκμηριωθεί από δημόσια στοιχεία.
«Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου θα πρέπει να εγείρει τεράστιες ανησυχίες για την κατάσταση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», είπε η Καϊλή. «Αυτό ξεπερνά το προσωπικό: Πρέπει να υπερασπιστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το έργο των μελών του».
Η Εύα Καϊλή φυλακίστηκε τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά που διεξήγαγαν οι βελγικές αρχές για το εάν ξένες χώρες επηρέαζαν παράνομα το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η σύλληψή της έγινε αφότου η βελγική αστυνομία ανέκτησε 150.000 ευρώ σε μετρητά από το διαμέρισμά της όπου έμενε με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος επίσης συνελήφθη, και μια τσάντα γεμάτη χρήματα που μετέφερε ο πατέρας της.
Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψής της, η Καϊλή είναι ύποπτη ως «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής» της υπόθεσης διαφθοράς και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Η ίδια απορρίπτει κατηγορηματικά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο σε όλες τις συνεντεύξεις της. «Καμία χώρα δεν μου έχει προσφέρει ποτέ χρήματα και δεν έχω δωροδοκηθεί ποτέ. Ούτε καν η Ρωσία, όπως έχει υποστηριχθεί», είπε στην El Mundo. «Οι δικηγόροι μου και εγώ πιστεύουμε ότι αυτή ήταν μια αστυνομική επιχείρηση βασισμένη σε ψευδή στοιχεία».
Ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος υποστήριξε πάντως ότι η Εύα Καϊλή είπε στον δημοσιογράφο της «El Mundo» να μη δημοσιεύσει τη συνέντευξή της, μέχρι να τους δώσει το τελικό ΟΚ. Δυστυχώς, η συμφωνία δεν τηρήθηκε».
Δεν πείθει...
Οι ισχυρισμοί της πάντως σύμφωνα με το Politico, προκάλεσαν άφθονη δυσπιστία, μεταξύ άλλων από εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί της στην επιτροπή Pegasus ή PEGA, καθώς «θυμήθηκαν ότι η Καϊλή είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για υπονόμευση του έργου της επιτροπής» αναφέρει.
«Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να πιστεύω ότι οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν την PEGA», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ Βελτ, η οποία συνέβαλε στην προετοιμασία της τελικής έκθεσης της επιτροπής. «Ό,τι κάνουμε είναι δημόσιο ούτως ή άλλως. Και ελέγχουμε τακτικά τα τηλέφωνά μας, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα».
Επίσης, το Politico χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» την απόφαση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή να επικαλεστεί το έργο της στην Επιτροπή PEGA, σημειώνοντας ότι «βρίσκεται σε μια αμφιλεγόμενη περίοδο της καριέρας της» και θυμίζοντας ότι η Επιτροπή PEGA είχε προχωρήσει αρκετά την έρευνά της το 2022, όταν η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι είχε υποκλέψει τις επικοινωνίες του αρχηγού του κόμματος στο οποίο ανήκει η Εύα Καϊλή, Νίκου Ανδρουλάκη.
Τότε, η Εύα Καϊλή, γράφει η πολιτική επιθεώρηση, «μπέρδεψε πολλούς όταν άρχισε να υποστηρίζει δημόσια ότι η παρακολούθηση ήταν συνηθισμένη και συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, απηχώντας τα σημεία συζήτησης της κυβερνώσας συντηρητικής κυβέρνησης αντί του δικού της κόμματος, ενώ ενθάρρυνε επίσης την επιτροπή PEGA να μην επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της έρευνάς της».
Η νέα αυτή προσπάθεια της Εύας Καϊλή, σημειώνει το Politico, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα εκτυλιχθεί η έρευνα του Qatargate τους επόμενους μήνες.
Εισαγγελέας Βρυξελλών: Ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε
«Η φυλάκιση μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Βρυξελλών, Φρεντερίκ Βαν Λέου, σχετικά με την πολύμηνη προφυλάκιση της Εύας Καϊλή,
Ο Φρεντερίκ Βαν Λέου σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η βελγική εφημερίδα «Le Soir», αρνείται ότι οι βελγικές αρχές φέρθηκαν με σκληρότητα.
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θεωρεί «αμείλικτη» την τετράμηνη προφυλάκιση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία παρέμεινε στη φυλακή το ίδιο διάστημα με τον Αντόνιο Παντσέρι που έχει ομολογήσει την ενοχή του, ο Βέλγος εισαγγελέας απάντησε τα εξής: «Δεν υπάρχει καμία σκληρότητα. Είναι αλήθεια ότι τέσσερις μήνες είναι πολύ, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι η έρευνα είναι δύσκολη και οι κατηγορίες -διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση- σοβαρές.
Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι εάν η προφυλάκιση αποφασιστεί από τον ανακριτή, η νομιμότητα της διατήρησης αυτής της κράτησης πρέπει να ελεγχθεί από αρκετούς δικαστές: την εισαγγελία, τον δικαστή του τμήματος του συμβουλίου εντός πέντε ημερών από την έκδοση εντάλματος σύλληψης και τέλος το Εφετείο, ενώπιον του κατηγορητηρίου, από άλλους τρεις δικαστές. Επομένως, ο νόμος παρέχει πολλές διασφαλίσεις για την αποφυγή αυθαίρετων κρατήσεων».
Ερωτηθείς σχετικά με τις συνεντεύξεις που έδωσε η κ. Καϊλή το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Liberation, στην El Mundo και στην Corriere della Serra, όπου μιλάει για κακομεταχείριση στη φυλακή, δυσκολία πρόσβασης σε δικηγόρο μετά τη σύλληψή της και για «αδικαιολόγητη» προφυλάκιση, ο εισαγγελέας Βαν Λέου αρκέστηκε να πει ότι αν δώσει απαντήσεις «θα ήταν παραβίαση του απορρήτου της έρευνας και του τεκμηρίου της αθωότητας» και ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω».
Σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Καϊλή ότι δεν της επέτρεπαν να βλέπει συχνά το μωρό της όταν βρισκόταν στις φυλακές του Χάρεν, ο Βέλγος εισαγγελέας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι αυτή δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά πρόσθεσε ότι έχει γίνει έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία, επιτρέποντας έναν ορισμένο αριθμό επισκέψεων.
Ποιος φωνάζει όταν μία τσιγγάνα μάνα με παιδιά μπαίνει στη φυλακή;
«Η κυρία Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε. Ωστόσο, γνωρίζω ότι οι ανακριτές ήταν ευαίσθητοι στο ζήτημά της. Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος. Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή. Πολλές φωνές έχουν υψωθεί κατά του εγκλεισμού της κυρίας Καϊλή, αλλά ποιoς φωνάζει όταν για παράδειγμα μια τσιγγάνα μάνα με παιδιά μπαίνει στη φυλακή;», ανέφερε ο κ. Βαν Λέου.
Ο Βέλγος εισαγγελέας τόνισε επίσης, ότι στο φάκελο Qatargate εργάζονται περίπου δεκαπέντε ανακριτές του οικονομικού εγκλήματος και ότι η έρευνα θα μπορούσε να κλείσει εντός του τρέχοντος έτους. «Οι δεκαπέντε ανακριτές είναι μια μεγάλη επένδυση για την αστυνομία. Από την αρχή, έχουμε κινητοποιήσει σημαντικά μέσα γιατί δεν θέλουμε να βαλτώσει αυτός ο φάκελος και θέλουμε οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα για τη μοίρα τους», ανέφερε ο κ. Βαν Λέου και πρόσθεσε:
«Ελπίζω ότι ο βασικός φάκελος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ένας δικαστικός φάκελος έχει μια δυναμική, κάτι που εξελίσσεται συνεχώς ανάλογα με τυχόν νέα στοιχεία. Για τον λόγο αυτό, το τεκμήριο της αθωότητας αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο μέχρι το τέλος της διαδικασίας».
Σχετικά με άλλους ύποπτους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όπως για παράδειγμα τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μαρί, ο Βέλγος εισαγγελέας είπε: «Έχω έρθει πολλές φορές σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα του Κατάρ για τον οποίο είναι προφανώς δύσκολο να ερευνήσει τον δικό του υπουργό, αλλά έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί σε άλλες πτυχές της υπόθεσης».
Τέλος, ο κ. Βαν Λέου ανέφερε ότι «η διαφθορά αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την κοινωνία μας» και οι βελγικές αρχές έχουν βάλει την πάταξη της διαφθοράς ως πρώτη προτεραιότητα.