Πολιτική

Χωρίς αυτοδυναμία ΝΔ, νέες κάλπες τον Αύγουστο

Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει από 159 μέχρι 171 βουλευτές - Τα 5 σενάρια

αυτοδυναμία ΝΔ, εκλογές 2023,
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι αν δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση θα προσφύγει για τρίτη φορά στη λαϊκή ετυμηγορία, με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ αρνείται τη συνεργασία και η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη

Η ασφαλής αυτοδυναμία ήταν το ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του, και τώρα αυτό έχει γίνει ακόμα πιο επιτακτικό με τη χώρα να οδεύει σε εκλογές με άλλο σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής, και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να διαμηνύει ότι αν δεν επιτευχθεί, τότε θα οδηγηθούμε σε νέες κάλπες τον Αύγουστο. Και παρότι ακούγεται σαν απειλή, κάθε άλλο παρά αυτό είναι.

Με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. να επιμένει ότι αν η Ν.Δ. κερδίσει αλλά εξασφαλίσει μόνο 149 έδρες δεν θα «βάλει πλάτη» να σχηματιστεί κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην υπάρχει, φυσικά, κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας, αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποκλείσει συνεργασία με την Ελληνική Λύση, αν δεν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση από τις κάλπες η προσφυγή σε τρίτες εκλογές φαντάζει πολύ πιθανή.

Οι εκλογολόγοι στο επιτελείο της οδού Πειραιώς έχουν στα χέρια τους όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να ζήσουμε μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 25 Ιουνίου. Το πολύ καλό σενάριο είναι η Ν.Δ. να πάρει το ίδιο ποσοστό με αυτό των εκλογών της 21ης Μαΐου με πεντακομματική Βουλή. Η αυτοδυναμία εδώ θα είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή, αφού με ποσοστό 40,79% η Ν.Δ. θα λάβει 171 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 60, το ΠΑΣΟΚ 34, το ΚΚΕ 22 και η Ελληνική Λύση θα είχε 13 βουλευτές.

Το επόμενο ενδεχόμενο είναι να έχουμε εξακομματική Βουλή, με την έκπληξη των εκλογών, το κόμμα ΝΙΚΗ, να μπαίνει στο Κοινοβούλιο. Οι αναγωγές των ειδικών δείχνουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Ν.Δ. με το μπόνους των 50 εδρών της ενισχυμένης αναλογικής θα είχε και πάλι ισχυρή αυτοδυναμία με 166 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε 58, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. 33, το ΚΚΕ 21 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 και η ΝΙΚΗ 9 έδρες.

Οι τελευταίες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν επτακομματική Βουλή, με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου να περνάει το 3%, και άρα να βάζει υποψηφιότητα για είσοδο στο Κοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι παραπάνω από απαραίτητη. Σε αυτό το σενάριο, η Ν.Δ. με ποσοστό άνω του 40% θα πάρει όλο το μπόνους των 50 εδρών, που της εξασφαλίζει αυτοδυναμία με 162 έδρες.

Τι θα συμβεί, όμως, αν η Ν.Δ .χάσει μία μονάδα και πάρει 39,7%;

Σε αυτή την περίπτωση θα λάβει 48 από τις 50 έδρες και οι υπόλοιπες δύο θα κατανεμηθούν αναλογικά. Έτσι, υπολογίζεται ότι θα λάβει και πάλι ισχυρή αυτοδυναμία 159 εδρών. Υπάρχει, ωστόσο, και το σενάριο της οκτακομματικής Βουλής με την είσοδο και του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Εδώ, η Ν.Δ. θα λάμβανε μία οριακή πλειοψηφία, και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για τη «γαλάζια» παράταξη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Ν.Δ. με ποσοστό 37% θα έπαιρνε 44 έδρες από το μπόνους και η αυτοδυναμία θα εξανεμιζόταν.

Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα μόλις φθάσει ποσοστό 25% παίρνει ένα μπόνους 20 εδρών. Οι 280 έδρες μοιράζονται αναλογικά. Ο πρώτος, όμως, παίρνει άλλες 20 έδρες. Για κάθε επιπλέον 1% πάνω από το 25% ο πρώτος παίρνει μπόνους ακόμη δύο έδρες, με μάξιμουμ τις 30. Δηλαδή, αν πάρει ακόμη 15% και φτάσει το 40%, παίρνει άλλες 30 έδρες, και φθάνει τις 50 έδρες. Αυτό είναι και το «ταβάνι». Αν πάρει 39% θα είναι δύο έδρες λιγότερες, θα είναι 48 έδρες το μπόνους. Αν φθάσει 38%, το μπόνους θα είναι 46 έδρες.

Κρίσιμη παράμετρος τα κόμματα εκτός Βουλής

Η αυτοδυναμία κρίνεται από το άθροισμα των ποσοστών των κόμματων που δεν πιάνουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή. Όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός, τόσο μικρότερος είναι ο πήχης για την αυτοδυναμία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν επισημαίνει τυχαία ότι στις 25 Ιουνίου η κάλπη θα είναι άδεια και πως όλα θα κριθούν από την αρχή, προσπαθώντας να υπογραμμίσει ακόμα και σε εκείνους που ψήφισαν το κόμμα του, ότι πρέπει να το πράξουν ξανά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να έχει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατά συνέπεια να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, το οποίο φάνηκε να έχει μεγάλη αποδοχή από το εκλεκτορικό σώμα στις 21 Μαΐου.

Στις περιοδείες του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι αν η χώρα δεν είχε να αντιμετωπίσει τη «νάρκη» της απλής αναλογικής, θα είχαμε ήδη μία κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία. Χαρακτηρίζει την κάλπη της 25ης Ιουνίου πολύ κρίσιμη, γιατί αν μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει. Και με καθαρό λόγο τούς ζητεί να μην πάρουν αψήφιστα την ψήφο τους, γιατί, όπως τονίζει, αντίπαλοι είναι τώρα η ξαπλώστρα, η παραλία και ο εφησυχασμός.

Αυτό που επίσης σημειώνουν κομματικές πηγές είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί πως οι ψηφοφόροι συνειδητά ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και δεν έκαναν μία αβίαστη επιλογή, ούτε και έπεσαν θύματα παραπλάνησης. «Ο Μητσοτάκης δεν υποτιμά τους ψηφοφόρους όπως κάνει η αντιπολίτευση μιλώντας για παραπλανημένους πολίτες», τονίζει στην «ΒτΚ» κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Δείτε επίσης