Πολιτική

Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής - Στην ατζέντα το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα στο εν λόγω ζήτημα

Κυριάκος Μητσοτάκης, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνεδρίαση, Ευρώπη, μεταναστευτικό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με όρους κυρίαρχης πολιτικής δύναμης στην Ελλάδα, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή το κόμμα με τη μεγαλύτερη δύναμη (εκπροσώπηση), μεταβαίνει για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες (29 και 30 Ιουνίου) μετά την επανεκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα το πρωί στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ουκρανία, Οικονομία, Μεταναστευτικό, σχέσεις με την Κίνα είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Μεταναστευτικό θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνέχεια των σχετικών συμπερασμάτων των 27 του περασμένου Φεβρουαρίου. Θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της καταρχήν συμφωνίας των κρατών-μελών (σε επίπεδο υπουργών) για τα 2 βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η αποσυμφόρηση στα σύνορα και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι η μία διάσταση μιας συνολικής πολιτικής, που πρέπει να αντιμετωπίσει την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και να βρει νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ακόμα τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών.

«Το μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο.

Η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η ομάδα των «9» και οι αντιδράσεις

Το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι ένα από τα βασικότερα θέματα της Συνόδου Κορυφής και θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου.

«Το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στη Μεσόγειο και οι πολλές χαμένες ζωές, είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την ευρωπαϊκή μας μεταναστευτική πρόκληση», τονίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, στο τραπέζι θα τεθεί το θέμα των τραγικών ναυαγίων μεταναστών στη Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στο ότι η πηγή των τραγωδιών αυτών είναι το λαθρεμπόριο ανθρώπων και χρειάζεται πιο σκληρή προσέγγιση απέναντί τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν αναμένεται να συζητηθεί σε βάθος το ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα που είναι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Σε συνέχεια των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Φεβρουαρίου, οι «27», αναμένεται να εξετάσουν κυρίως την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν συμπράξεις με τρίτες χώρες, όπως αυτή που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την Τυνησία, προκειμένου να αποτραπεί η αναχώρηση μεταναστών προς την ΕΕ. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί για την Τυνησία θα μπορούσε ενδεχομένως να εξεταστεί και για την Αίγυπτο.

Επιπλέον, μια ομάδα εννέα κρατών-μελών θέλουν να βάλουν ξανά στο τραπέζι τρόπους διαχείρισης της μετανάστευσης, με κάποιες «δημιουργικές ιδέες», αλλά σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο «οι ιδέες αυτές δεν υποστηρίζονται από όλους». Μεταξύ άλλων, αυτή η ομάδα χωρών προτείνει τη δημιουργία συμπράξεων με τρίτες χώρες κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία του 2016. Ωστόσο, η πλειοψηφία των κρατών μελών θεωρεί ότι οι «ιδέες» αυτές δεν είναι απολύτως συνεπείς με το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των κρατών-μελών στις 8 Ιουνίου, στα δύο βασικά νομοθετήματα του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, ευρωπαίος αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η Ουγγαρία και η Πολωνία να διαμαρτυρηθούν για την πρόσφατη προσφυγή στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία.

Δείτε επίσης