Πολιτική

Μητσοτάκης: Μέρος της στρατηγικής μας η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» σχολιάζει το Bloomberg

Κυριάκος Μητσοτάκης, ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, γάμος, σύμφωνο συμβίωσης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, σε μια περιοχή όπου ορισμένες συντηρητικές κυβερνήσεις καταφέρονται εναντίον της συγκεκριμένης κοινότητας», αναφέρει το διεθνές Μέσο.

Το Μέσο σχολιάζει πως, όπως και στην πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε., στην Ελλάδα αναγνωρίζεται, επί του παρόντος, το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά όχι ο γάμος.

Επικαλούμενο το ευρωπαϊκό παράρτημα της International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, το Bloomberg τονίζει ότι η Ελλάδα ξεπέρασε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία σε σχέση με τη νομική και πολιτική στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Όπως επισημαίνεται από το Bloomberg, η αλλαγή στην Ελλάδα ξεκίνησε από το 2021, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρότησε επιτροπή με στόχο τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+.

«Έκτοτε εισήγαγε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρσης απαγόρευσης των ομοφυλόφιλων ανδρών να κάνουν αιμοδοσία και του τερματισμού της πρακτικής των λεγόμενων χειρουργικών επεμβάσεων ομαλοποίησης του φύλου στα παιδιά» τονίζει το δημοσίευμα.

«Λίγοι περίμεναν ότι θα γινόταν μια τόσο ισχυρή δύναμη αλλαγής», υπογραμμίζει, καταλήγοντας: «Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αναγνωρίστηκε νομικά στην Ελλάδα το 2015 και η ταυτότητα φύλου το 2017, αλλά η πρόοδος σε άλλα ζητήματα ήταν αποσπασματική μέχρι που ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία το 2019».

Δείτε επίσης