Συμμαχία Ελλάδας-Ινδίας: Συμφωνίες για Τουρισμό, Τρόφιμα και Τεχνολογία
Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ινδό ομόλογό του ήταν μόνο η αρχή στη γεωστρατηγική και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Η Ελλάδα μπαίνει στις ράγες της συνεργασίας με την Ινδία, μία από τις μεγαλύτερες και πλέον δυναμικές Οικονομίες του κόσμου, και μία χώρα με σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή σκηνή. Η πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα, εγκαινίασε τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών, και η Αθήνα αναμένει τα αποτελέσματα σε έναν ορίζοντα δύο-τριών ετών. Πλέον, η σχέση με την Ινδία είναι στρατηγική, και αυτό σημαίνει ότι δεν θα παραμείνει σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και σε γεωπολιτικό και αμυντικό. Η θέση της Ινδίας στη διεθνή σκακιέρα είναι ισχυρή, και δια μέσω αυτής, η χώρα μας μπορεί να συνομιλεί με χώρες που σήμερα δεν βρίσκονται σε προτεραιότητα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, όπως εξηγεί έμπειρος διπλωμάτης που υπηρέτησε στο Δελχί, η Ελλάδα είναι μία πολύ σημαντική χώρα για την Ινδία, αφού αποτελεί την πύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η οικονομική διείσδυση στην Ε.Ε. είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της ινδικής κυβέρνησης. Η διεθνής γεωπολιτική κατάσταση υποχρεώνει κάθε κράτος να επαναδιαμορφώσει τις επιλογές του, τονίζει στη «ΒτΚ» στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών που ενεπλάκη στην προετοιμασία της επίσκεψης, για την οποία την κύρια ευθύνη ως προς τις οικονομικές συμφωνίες, έφερε ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.
Η Ελλάδα θα αναβαθμίσει τις σχέσεις με την Ινδία και σε αμυντικό επίπεδο, ενώ το προσεχές εξάμηνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Δελχί με μία πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή –στην οποία θα περιλαμβάνονται και παράγοντες της αμυντικής βιομηχανίας αφού είναι στα σκαριά σημαντικές συμφωνίες παροχής αμυντικού υλικού– προκειμένου να επικυρωθούν και άλλες συμφωνίες που σήμερα βρίσκονται ήδη στο διερευνητικό στάδιο. Η επιχειρηματική αποστολή του Ινδού πρωθυπουργού ήταν πολυπληθής, δείγμα του ενδιαφέροντος και της Ινδία για την περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, οι συμφωνίες που ετοιμάζονται και θα ενισχύσουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις αφορούν τα Δομικά Υλικά, τα Τρόφιμα και Ποτά, την Αμυντική Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Υψηλή Τεχνολογία, τη Γεωργία, τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό.
Επίσης, η θέση σε ισχύ της διμερούς Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών, αποτελεί βάση για ενδεχόμενη απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων. Κατά πληροφορίες, έχει ήδη αποφασιστεί η απευθείας σύνδεση Αθήνας – Βομβάης και Αθήνας – Δελχί, ενώ, παράλληλα, η Ελλάδα θα διευκολύνει τη διαδικασία παροχής βίζας για τους Ινδούς που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει αυτή τη χρονιά, σε μία επικοινωνιακή εκστρατεία για την προώθηση του Τουρισμού, και να σημειωθεί ότι η Ελλάδα με το βαρύ φορτίο της Ιστορίας της χαίρει ευρύτατης αποδοχής στην ινδική κοινωνία. Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν από τις αστοχίες διπλωματικού υπαλλήλου (το νούμερο δύο της πρεσβείας μας στο Δελχί τότε, αλλά και σήμερα, αφού επανήλθε με άλλον πρέσβη), ο οποίος είχε επισκεφθεί το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών και έπλεξε το εγκώμιο… του Πακιστάν!
Ο Κώστας Φραγκογιάννης κίνησε γη και ουρανό για να επαναφέρει τις σχέσεις σε ένα επιθυμητό επίπεδο, κάτι που οδήγησε και στην επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού. Παράγοντες της επιχειρηματικότητας που συνεργάζονται με το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνουν ότι οι συμφωνίες που επιδιώκουν οι ελληνικές εταιρίες είναι στα πεδία της Τεχνολογίας, των Τηλεπικοινωνιών, των Υποδομών, των Ναυπηγείων, της Ενέργειας, και των Πετροχημικών και Αγροτοχημικών.
Ήδη από το Μάρτιο του 2021, η εταιρία παροχής Υπηρεσιών Λογισμικού και Πληροφορικής i-exceed Technology Solutions, με έδρα την Ινδία, προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής στην Ελλάδα, με την επωνυμία i-exceed Τechnology Solutions S.A., με στόχο την παροχή υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή αγορά. Ινδικές εταιρίες Λογισμικού (π.χ. Infosys, TCS – Tata Consulting Services, Oracle Financial Services Software), συνεργάζονται με μεγάλες ελληνικές τράπεζες ή εταιρίες (π.χ. Όμιλος Φουρλή), ενώ η Oracle Financial Services διαθέτει ελληνική θυγατρική, την Oracle Hellas. Η ι/GMR Infrastructure έχει αναλάβει, σε συνεργασία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, την κατασκευή και διαχείριση του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, επένδυση εκτιμώμενου ύψους 850 εκατ. ευρώ.
«Ετοιμάζουμε βαλίτσες για Ινδία»
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης σε δήλωσή του στη «ΒτΚ», αναφέρθηκε στην προοπτική περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα ακολουθήσουν πολλές επισκέψεις και επιχειρηματικές αποστολές, προκειμένου να ενισχυθούν οι εμπορικές συναλλαγές.
Ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε: «Η πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα, αν και πολύ σύντομη, ήταν εξαιρετικά σημαντική, τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά. Συμβολικά, επειδή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και έμπρακτη αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, από μία χώρα ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, οικονομικά και πολιτικά. Και ουσιαστικά, επειδή πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με εμφανή την αμοιβαία, γνήσια επιθυμία των δύο πρωθυπουργών για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Για να μιλήσω για το χαρτοφυλάκιό μου, τις οικονομικές σχέσεις, είναι ενδεικτικό αυτής της γνήσιας διάθεσης το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί παρακάθησαν σε γεύμα διάρκειας περίπου δύο ωρών, κατά το οποίο Έλληνες και Ινδοί επιχειρηματίες αντάλλαξαν απόψεις για τις ήδη υπάρχουσες μεταξύ τους συνεργασίες και για τις προοπτικές ενίσχυσης, επέκτασης και διεύρυνσής τους. Και συμμετείχαν στις συζητήσεις αυτές, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αυτών των επιχειρηματικών συμφωνιών και συνεργασιών, τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από πολιτικής, στρατηγική και γεωπολιτικής. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης των εμπορικών μας συναλλαγών με την τεράστια αγορά της Ινδίας. Και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αμοιβαίες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Τεχνολογία, οι Κατασκευές, η Φαρμακοβιομηχανία, η Βιομηχανία Τροφίμων, ο Τουρισμός και, φυσικά, η Ναυτιλία. Θα ακολουθήσει συστηματικό follow-up της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού και σύντομα ετοιμάζουμε βαλίτσες για Ινδία, ο πρωθυπουργός, εγώ και οι Έλληνες επιχειρηματίες, είτε συνδυαστικά είτε και σε χωριστές, στοχευμένες επισκέψεις».