Πολιτική

Μητσοτάκης στο Βloomberg: Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά» εξέπεμψε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης, Νέα Υόρκη, ΟΗΕ, συνέντευξη, ελληνική οικονομία, ΗΠΑ, ανάπτυξη, Bloomberg, ευρωζώνη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Πρώτα απ’ όλα είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η ελληνική οικονομία ήταν πολύ ανθεκτική. Θα έχουμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2023 και περιμένουμε ανάπτυξη 2% και ο στόχος ήταν πάντα μου ήταν πάντα να περάσουμε τον μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης και αυτή είναι μια επιτυχία αν λάβει κανείς υπόψιν όλα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τις περασμένες δεκαετίες.

Η Ελλάδα επέστρεψε για τα καλά και κερδίσαμε μόλις την δεύτερή μας θητεία και έχουμε μια καθαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα μόλις ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα που ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για την χώρα μετά από 13 πολύ δύσκολα χρόνια και αν δείτε όλα τα σημάδια θα πάμε σημαντικά καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι θα διατηρήσουμε τον στόχο της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Μητσοτάκης, Νέα Υόρκη, ΟΗΕ, συνέντευξη, ελληνική οικονομία, ΗΠΑ, ανάπτυξη, Bloomberg, ευρωζώνη

Ειδικά για την οικονομία τόνισε: «Πρώτα απ΄ όλα το γεγονός ότι ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα θα μας βοηθήσει με το κόστος δανεισμού και αυτό είναι σημαντικό για τα δημόσια οικονομικά και δεν μετανιώνουμε που διατηρήσαμε την δημοσιονομική πειθαρχία. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τις παγκόσμιες αγορές. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και ακόμα μεγαλύτερο το 2024. Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να πετύχουμε τους οικονομικούς στόχους χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ανάπτυξή μας».

Για τον τουρισμό ο πρωθυπουργός είπε: «Και οι αριθμοί όσον αφορά τον τουρισμό είναι εντυπωσιακοί φέτος και φαίνεται ότι παρά την ύφεση οι πολίτες συνεχίζουν να ταξιδεύουν και συνεχίζουν να προτιμούν την Ελλάδα έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών. Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα να την επισκεφτεί κανείς και όχι μόνο τους «καυτούς» μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου. Καταφέραμε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο και να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις στον βιώσιμο τουρισμό».

Για την ενέργεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις 10 πρώτες χώρες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα είναι από τις 10 κορυφαίες παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο αλλά βραχυπρόθεσμα θα χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα μεταβατικό καύσιμο.

Και η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα καθώς είμαστε σημείο εισόδου για το φυσικό αέριο όχι μόνο για την Ανατολική Ευρώπη αλλά θα μπορούμε να στέλνουμε αέριο στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα είναι πυλώνας γεωπολιτικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό ενισχύθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης, Νέα Υόρκη, ΟΗΕ, συνέντευξη, ελληνική οικονομία, ΗΠΑ, ανάπτυξη, Bloomberg, ευρωζώνη

Κληθείς να εκτιμήσει αν θα ασκηθεί μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «χρειάζεται σκληρή αντιμετώπιση των διακινητών και η δυνατότητα νόμιμης εισόδου για άτομα που επιθυμούν να έρθουν στην Ευρώπη».

Δείτε επίσης