Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αποφασίζομεν και...διαγράφομεν

Η γραμμή του νέου αρχηγού του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη για όσους τον αμφισβητούν

στεφανοσ κασσελακησ, κασσελακησ, Στέφανος Κασσελακης, θεσεις κασσελακη, κασσελακησ, συριζα, νεοσ προεδροσ συριζα, εκλογεσ συριζα, συνεδριο συριζα, στεφανοσ κασσελακησ, διαγραφεσ, καθαιρεση, στελεχη συριζα, διασπαση Συριζα, ομπρέλα Συριζα, νεο κομμα, Στέφα
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Με τον κίνδυνο να βυθιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε βαθιά υπαρξιακή κρίση ο νέος αρχηγός δεν θα διστάσει να τραβήξει το σκοινί μέχρι… διαγραφής, αν και θα προτιμούσε αυτοί που «κινούνται αντικαταστατικά» να αποχωρήσουν μόνοι τους, ώστε να μην τους «ηρωοποιήσει», εν’ όψει, μάλιστα, και της δημιουργίας από πλευράς τους νέου κόμματος, όπως, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνουν να εννοηθεί.

Αποφασισμένη να λήξει το θέμα της εσωστρέφειας μέχρι το Συνέδριο είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει ενωτικά, ώστε να πέσουν οι τόνοι. Κάτι, όμως, που δεν φαίνεται να προτίθεται να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Νοεμβρίου –όπου κάποιοι απειλούν να ζητήσουν την καθαίρεσή του– ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στα στελέχη της Κ.Ε. πως στο κόμμα θα μείνουν όσοι το επιθυμούν και σέβονται τις αποφάσεις της βάσης που εξέλεξε πρόεδρο.

Θα τονίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αμφισβήτηση και πως θα διαγράψει όποιον εκφράσει θέσεις που δημιουργούν πρόβλημα στην προοπτική του κόμματος. Όπως αναφέρουν συνομιλητές του, ο πρόεδρος δεν θα διστάσει να τραβήξει το σκοινί μέχρι να κοπεί, αφού πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να βυθιστεί σε βαθιά υπαρξιακή κρίση.

Ο ίδιος ο Κασσελάκης θεωρεί ότι τα στελέχη που διέγραψε κινούνται αντικαταστατικά, και ήδη έχουν δρομολογήσει το σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν ότι η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ κρίσιμη για την εικόνα του κόμματος, και δεν αποκλείεται να συντελεστεί η διάσπαση.

στεφανοσ κασσελακησ, κασσελακησ, Στέφανος Κασσελακης, θεσεις κασσελακη, κασσελακησ, συριζα, νεοσ προεδροσ συριζα, εκλογεσ συριζα, συνεδριο συριζα, στεφανοσ κασσελακησ, διαγραφεσ, καθαιρεση, στελεχη συριζα, διασπαση Συριζα, ομπρέλα Συριζα, νεο κομμα,

Εκτός και αν επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις επειδή η στρατηγική των αντιπάλων του αναδιαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Και έμπειρα στελέχη πέριξ του κ. Κασσελάκη εκτιμούν ότι η κ. Αχτσιόγλου δεν έχει σκοπό να φύγει από το κόμμα, προσβλέποντας σε μελλοντικές αποτυχίες. Η κριτική τους, όπως αναμένει η ηγεσία του κόμματος, θα είναι αυστηρή μεν, αλλά σε ένα αποδεκτό πολιτικό πλαίσιο, που δεν θα δίνει αφορμές.

Επίσης, η ηγεσία δεν θέλει να τους «ηρωοποιήσει» διαγράφοντάς τους, αλλά θα προτιμούσε να αποχωρήσουν μόνοι τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η κ. Αχτσιόγλου θα πρέπει να έχει υπόψη της την στάση Βενιζέλου μετά την ήττα του από τον Γ. Παπανδρέου, που τελικά τον οδήγησε σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις και στην προεδρία του κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου αφουγκράζονται τις απόψεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν διαγραφές, και κάποιοι παραπέμπουν στις κινήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος την περίοδο ‘75-‘78 διέγραψε σχεδόν το μισό κόμμα, αλλά το 1981 κέρδισε άνετα τις εκλογές. Οι συνεργάτες του προέδρου πάντως, θεωρούν πως όσο συνεχίζεται αυτή η εικόνα διάλυσης, τόσο περισσότερα απαξιώνεται το κόμμα και ο ίδιος ο Κασσελάκης, και μέχρι το Συνέδριο η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη.

Ήδη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν σημάδια αποσύνθεσης και κατάρρευσης, κάτι που απαιτεί, σύμφωνα με τους συνομιλητές του προέδρου, δυναμικές λύσεις και απαντήσεις. Η αρχή έγινε με τη διαγραφή, τριών στελεχών, των Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα, αν και επί της ουσίας με βάση το καταστατικό του κόμματος πρόκειται περί πρότασης, αφού για να διαγραφεί κάποιος πρέπει να συναινέσουν και τα κομματικά Όργανα όπως η Κ.Ε., πλην του Πειθαρχικού. Υπό τις σημερινές συνθήκες είναι αμφίβολο εάν ο κ. Κασσελάκης ελέγχει τα Όργανα που πρέπει να επικυρώσουν την απόφασή του…

Η διάσπαση κατόπιν αυτών, θεωρείται σχεδόν βέβαιη, και στελέχη δίπλα στον πρόεδρο, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Νίκος Παππάς εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει με όσους επιθυμούν να είναι μέλη του και σέβονται την απόφαση της βάσης στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.

στεφανοσ κασσελακησ, κασσελακησ, Στέφανος Κασσελακης, θεσεις κασσελακη, κασσελακησ, συριζα, νεοσ προεδροσ συριζα, εκλογεσ συριζα, συνεδριο συριζα, στεφανοσ κασσελακησ, διαγραφεσ, καθαιρεση, στελεχη συριζα, διασπαση Συριζα, ομπρέλα Συριζα, νεο κομμα,

Ο Ευκλείδης ζήτησε απόσυρση διαγραφών

Να πάρει πίσω τις διαγραφές ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον Στέφανο Κασσελάκη στη 15λεπτη απρογραμμάτιστη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα, πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος τού είπε ότι η απόσυρση των διαγραφών αποτελεί προϋπόθεση για να βελτιωθεί το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Οι αμφισβητίες του προέδρου του κόμματος αφήνουν ανοιχτή μία βαλβίδα αποσυμπίεσης, και δίνουν στον κ. Κασσελάκη μία επιλογή προκειμένου να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα. Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης φέρεται να είπε στον κ. Τσακαλώτο ότι θα το κοιτάξει θετικά, χωρίς όμως να δεσμευθεί. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί να κατατίθενται απόψεις στα κανάλια και όχι στα αρμόδια κομματικά Όργανα, κάτι που απαξιώνει το κόμμα και τον ίδιο.

Δείτε επίσης