Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ... τέλος! Άρχισε η μεγάλη έξοδος

Έφυγαν οι Βούτσης και Σκουρλέτης, ακολουθεί ο Τσακαλώτος, ερωτηματικό η Αχτσιόγλου - Αντιδρούν στο δημοψήφισμα και οι «προεδρικοί»

στεφανοσ κασσελακησ, συριζα, στεφανοσ κασσελακησ, θεσεις κασσελακη, κασσελακησ, Στέφανος Κασσελακης, προεδροσ συριζα, συνεδριο συριζα, κεντρικη επιτροπη συριζα 2023, συριζα, αλεξησ τσιπρασ, ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, Νέος πρόεδρος ΣΥΡΙΖ
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στο κόμμα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να περνά στην αντεπίθεση και να ζητά δημοψήφισμα των μελών για την επικύρωση των διαγραφών, καταργώντας ουσιαστικά με την κίνηση αυτή όλα τα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «κόμμα άρρωστο» και δεσμεύτηκε να προχωρήσει υλοποιώντας το αίτημα της βάσης «να τα αλλάξει όλα».

Η απάντηση ήρθε από Σκουρλέτη και Βούτση, που ανακοίνωσαν με επιστολές τους την αποχώρησή τους από το κόμμα καταγγέλλοντας τον πρόεδρό του για πολιτική διχασμού και ρήξης, ενώ πιθανότατα θα αποχωρήσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», προηγήθηκε ένα πυρετώδες παρασκήνιο με επίκεντρο την άρση των διαγραφών και την παραπομπή τους στις καλένδες, που υποστήριζαν οι φράξιες και κάποιοι βουλευτές, με το σκεπτικό των δεύτερων ότι «δεν βγαίνουν τα κουκιά στην Κεντρική Επιτροπή», και ζητούσαν από τον κ. Κασσελάκη να προχωρήσει σε εκεχειρία παραπέμποντας στο μέλλον.

Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην άποψή τους ότι εάν δεν προχωρήσει στις διαγραφές, «θα πρόκειται για βαριά ήττα αφού αυτοκαταργείται από αρχηγός» και μετατρέπεται «σε έναν απλό ισορροπιστή».

«Δες τι έπαθε ο Τσίπρας»

Υψηλόβαθμο στέλεχος και κοινοβουλευτικός παράγοντας που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, να παρέπεμψε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάληξη του Αλέξη Τσίπρα.

«Δες τι έπαθε ο Τσίπρας με την επιλογή του να ισορροπήσει με τη γραφειοκρατία και να τους παραδώσει το κόμμα στο Συνέδριο, για να μην έρθει σε σύγκρουση μαζί τους. Εσύ θα πάθεις δέκα φορές χειρότερα και θα γίνεις πιόνι και έρμαιό τους εάν δεν προχωρήσεις, και θα χάσεις το κύρος του αξιώματός σου», φέρεται να του είπε. Κάπου εκεί αποφασίστηκε η σύγκρουση μέχρι τέλους, και όπου βγει…

Έτσι κι αλλιώς, σήμερα και αύριο αναμένεται να γραφτεί η προτελευταία πράξη της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να συγκρουστούν όχι απλά δύο πόλοι αλλά δύο κόσμοι, οι οποίοι δεν είναι εφικτό να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη.Και από Δευτέρα αρκετοί θα ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους.

Οι υπόλοιποι θα φύγουν μετά το Συνέδριο ή λίγο πριν από αυτό, προκειμένου να γίνεται σταδιακά ο σχετικός θόρυβος, με στόχο την αποδυνάμωση της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Φίλης

Ο Νίκος Φίλης σε συνομιλία του με δημοσιογράφο αποκάλυψε ότι θα φύγει μεν από το κόμμα πριν από το Συνέδριο, αλλά όχι τώρα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και πολλά άλλα στελέχη, τα οποία με επιστολή τους ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.

Ο Πάνος Σκουρλέτης (προηγήθηκε κείμενο αποχώρησης 1.288 μελών) στην επιστολή αποχώρησής του καταγγέλλει «σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «ένα σχέδιο από-αριστεροποίησης που θα οδηγήσει στο τέλος της παρουσίας στην Ελλάδα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς ύστερα από πάνω από μισό αιώνα παρουσίας».

Ο Νίκος Βούτσης στην επιστολή του αναφέρει ότι αποχωρεί από το κόμμα επειδή «διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας, ένα κόμμα που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».

Τα υπόλοιπα σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή

Δείτε επίσης