Πολιτική

Εθνικά: Τη Δευτέρα η πρώτη ελληνοτουρκική συνάντηση

Η Γάζα αλλάζει τις ισορροπίες και στο Αιγαίο

ελληνοτουρκικα, μητσοτακης ερντογαν, ερντογαν μητσοτακης, ελληνοτουρκικα, κυριακος μητσοτακης ρετζεπ ταγιπ ερντογαν, ελληνοτουρκικα, ελληνοτουρκικεσ σχεσεισ, μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνησ, κυριάκος μητσοτάκης, ρετζέπ ταγίπ ερντογάν, ερντογάν μητσοτάκης ε
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, αφού βρίσκεται στο συμμαχικό μπλοκ των ισχυρών που διαμορφώνουν τις εξελίξεις, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στη λάθος πλευρά. Τη Δευτέρα, στις 13 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τα αεροναυτικά ζητήματα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος μαζί με ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμενω (Ε.Δ.) θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ, με τον οποίο θα βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση και θα επιχειρήσουν να θέσουν ζητήματα που αφορούν και τις δύο χώρες, με στόχο την περαιτέρω εξομάλυνση του κλίματος.

Να σημειωθεί ότι αρχικά η συνάντηση επρόκειτο να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά άλλαξε ο σχεδιασμός, εξαιτίας των εξελίξεων στη Γάζα. Την ίδια στιγμή, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εξωτερικών έχουν τεθεί όλες οι εξελίξεις στη Γάζα, η διαμόρφωση των διεθνών συμμαχιών, και η αντανάκλασή τους στην εν εξελίξει ελληνοτουρκική συζήτηση με προοπτική συνεννόησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι μέχρι τη διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, το κλίμα θα παραμένει στα ίδια επίπεδα και δεν θα υπάρχουν προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας στο Αιγαίο. Η ελληνική πλευρά δεν δίνει καμία σημασία στα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα για τη Θεσσαλονίκη («η Γάζα και η Θεσσαλονίκη ανήκαν σε εμάς, ήταν τμήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»), αφού η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θεωρεί ότι απευθύνεται στην κοινή γνώμη της χώρας του.

Ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, που είναι επικεφαλής των συνομιλιών από ελληνικής πλευράς, αποσπάστηκε στο υπουργείο Άμυνας μετά την παραίτησή του από τη θέση του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών και επελέγη από την κυβέρνηση να ηγηθεί των συνομιλιών για τα ΜΟΕ, τα οποία εμπίπτουν μεν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας, αλλά συμφωνήθηκε από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να ηγηθούν διπλωμάτες των συνομιλιών και όχι στρατιωτικοί.

Μεταξύ αυτών που θα συζητήσουν κατά την πρώτη συνάντηση θα είναι το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων τόσο τη θερινή περίοδο όσο και τις γιορτές, η εναέρια ασφάλεια και τα πεδία βολής, η θαλάσσια ασφάλεια και οι κανόνες εμπλοκής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», κατά την τελευταία συνάντηση των ΜΟΕ πριν από μερικά χρόνια, όπου ηγούνταν οι στρατιωτικοί και ενώ πρωτύτερα είχαν τεθεί στο τραπέζι 29 μέτρα τα οποία ανανεώνονταν στη συνέχεια, οι Τούρκοι έριξαν στο τραπέζι συνολικά τις απαιτήσεις που είχαν στο Αιγαίο, κάτι που, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκαν να συζητήσουν οι δικοί μας και αποσύρθηκαν.

Σε ό,τι αφορά τον Πολιτικό Διάλογο υπό την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, θα συνεχιστεί μετά τις 7 Δεκεμβρίου, ημερομηνία-ορόσημο, αφού τότε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, και η συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου εκτιμά ότι η κρίση στη Γάζα θα επηρεάσει θετικά τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις αφού αμφότερες οι χώρες έχουν ένα κοινό συμφέρον: «Δεν μπορούν να ζουν σε μία περιοχή η οποία εκρήγνυται και η έκρηξη αυτή αφορά και τις δύο χώρες».

Η άποψη της κ. Παπαδοπούλου είναι πως συμφέρει και τις δύο χώρες «να είναι ήρεμα τα νερά στις σχέσεις τους». Διπλωμάτες που ασχολούνται επί χρόνια με τα Ελληνοτουρκικά και δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αρμόδια Διεύθυνση Α4, εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, αφού βρίσκεται στο συμμαχικό μπλοκ των ισχυρών που διαμορφώνουν τις εξελίξεις, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στην απέναντι πλευρά, και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιήσει το momentum υπέρ της, εν όψει των συνομιλιών με την Άγκυρα.

Η Ελλάδα έχει στο πλευρό της αυτή τη στιγμή το Ισραήλ χωρίς αστερίσκους, σύμφωνα με τους ίδιους διπλωμάτες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις. Εξελίξεις, οι οποίες αφορούν τόσο τη γεωπολιτική σκηνή όσο και την ενεργειακή προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω αγωγών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Αίγυπτο στην Ευρώπη, χωρίς απαραίτητα να περιλαμβάνεται η Τουρκία στις χώρες διέλευσης.

Αυτό το επιζητεί το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές της «Βραδυνή της Κυριακής», μετά και τη στάση της Τουρκίας υπέρ των Παλαιστινίων.

Δείτε επίσης