Πολιτική

Νέα Αριστερά: Βρήκαν το όνομα, ψάχνουν το βηματισμό

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ «αγκάθι» στις σχέσεις των «έντεκα»

νεα αριστερα, ομάδα των 11, εφη αχτιόγλου, ευκλειδησ τσακαλωτοσ, αλεξης χαριτσης, συριζα, διασπαση συριζα, νεο κομμα, κεντροαριστερα, πασοκ, προοδευτικη παραταξη, προοδευτικοσ χώροσ, ευρωεκλογεσ, ευρωεκλογεσ 2024, Νέα Αριστερά, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τ
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Με το «καλημέρα» άρχισαν τα προβλήματα στη Νέα Αριστερά. Μπορεί οι «11» να συμφώνησαν να φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται πως δύσκολα θα συμφωνήσουν και στα της νεοσύστατης Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους. Οι πρωταγωνιστές της… μεγάλης φυγής δεν έχουν βρει ακόμα το βηματισμό τους. Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν συμφωνούν ως προς το βασικό αφήγημα, που είναι οι συνεργασίες με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Οι «Έντεκα» μπορεί να συμφωνούν στο στόχο για δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, αλλά δεν συμφωνούν σε πολλά άλλα. Απ’ ό,τι φαίνεται, η συμβίωσή τους αναμένεται να είναι δύσκολη, αν όχι ανέφικτη, με αλληλοϋποχωρήσεις και συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ τους. Τα πρώτα δείγματα φάνηκαν με το θέμα των συνεργασιών και του πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού. Μήλον της έριδος και για τη Νέα Αριστερά, όπως και για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ΠΑΣΟΚ.

Η διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι διαφωνίες, οι αλληλοκατηγορίες στα τηλεοπτικά παράθυρα, η πολιτική θολούρα στις προτάσεις και η συμπεριφορά εν γένει των στελεχών αυτών, είχε ως αποτέλεσμα να «καρπωθεί» δημοσκοπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τα πρώτα «σύννεφα» εμφανίστηκαν όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσακαλώτος είναι από τους πρωτεργάτες της νέας πολιτικής κίνησης και η γνώμη του μετράει στο εσωτερικό της Κ.Ο.

«Πάντα ήμουν υπέρ των συμμαχιών. Αλλά πρέπει να είσαι κάτι, να λες κάτι, να ξέρεις τι θέλεις, και μετά θα κάνεις το συμβιβασμό. Μπορεί μετά με συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ, με το ΣΥΡΙΖΑ, να βρούμε συμβιβασμούς. Αλλά πρέπει να αρχίσεις από ένα στιβαρό κόμμα που ξέρει τι θέλει», σημείωσε.

Στην ίδια συνέντευξη ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να βρεθεί πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, και σημείωσε ότι «υποστηρίζω εδώ και χρόνια κόκκινο – πράσινο, ελπίζω (να συνεργασθούμε) σε πολλά θέματα», είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας παράλληλα και το ανάλογο μήνυμα στα στελέχη που διαφωνούν.

Το «γάντι» δεν άργησε να σηκώσει έτερος πρώην υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κατά την πάγια τακτική του άλλωστε. «Έχουμε τη δυνατότητα για μία ισχυρή παρουσία στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, για μία ισχυρή παρουσία, η οποία θα ξαναφέρει την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο με περηφάνια στο προσκήνιο. Θα συζητήσουμε με κινήσεις, με κινήματα πολιτών, με οικολογικά σχήματα τα οποία υπάρχουν. Όμως, σε αυτή τη φάση, με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής συμπόρευσης. Είναι άλλο πράγμα να υπάρξει μια κοινή στάση σε κάποιες κοινοβουλευτικές μάχες, και άλλο πράγμα η πολιτική συμπόρευση πολιτικά, ιδεολογικά, προγραμματικά», είχε πει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί, αν σε ένα κορυφαίο θέμα πολιτικής στρατηγικής δεν μπορεί να υπάρξει κοινός ή έστω παραπλήσιος βηματισμός, τότε το μέλλον φαντάζει, τουλάχιστον, αβέβαιο αν μη τι άλλο… Ως εκ τούτου, η συμβίωση των «11» περιγράφεται από την πρώτη κιόλας ημέρα προβληματική, με άγνωστο το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Το πρώτο τεστ θα γίνει στη συζήτηση και ψήφιση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, όπου θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς η συγκεκριμένη συζήτηση επέχει συμβολικά ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά και εξαγωγή συμπερασμάτων για την αντιπολίτευση.

Θετικό βήμα χαρακτηρίζει την «πρόοδο που σημειώθηκε, κυρίως στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής», την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας στο πλαίσιο της επανενεργοποίησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας η υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου. Και υπογραμμίζει ότι «η ύφεση και ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας δεν πρέπει ωστόσο να μείνουν σε συγκυριακό πλαίσιο».

Δείτε επίσης