Πολιτική

Visa... φιλίας με 15 συμφωνίες

Η επίσκεψη Ερντογάν δημιουργεί προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

κυριακοσ μητσοτακησ, ρετζεπ ταγιπ ερντογαν, ταγιπ ερντογαν, ερντογαν, ελληνοτουρκικεσ σχεσεις, ελληνοτουρκικα, διακηρυξη των αθηνων, συναντηση μητσοτακη ερνογαν, ελλαδα, τουρκια,Κυριάκος Μητσοτάκης, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν, Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Η χορήγηση «τουριστικής» βίζας, διάρκειας ενός έτους, η Διακήρυξη στον τομέα του Τουρισμού και τα μνημόνια συνεργασίας σε θέματα Παιδείας, ηλεκτρικής διασύνδεσης, εξαγωγών, επενδύσεων, αγροτικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, μερικά μόνο από τα σημεία της Θετικής Ατζέντας.

Με μία συμφωνία που θα δώσει σημαντική ώθηση στον Τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, μία διακήρυξη Φιλίας, αλλά και με μία σειρά συμφωνιών «χαμηλής πολιτικής» σε κρίσιμους τομείς, σφραγίστηκε η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Μία επίσκεψη που με βάση τα αποτελέσματά της κρίνεται παραγωγική, ενώ δημιουργεί προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον για τις δύο χώρες.

Η συμφωνία που υπεγράφη στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας για χορήγηση «τουριστικής» βίζας, ώστε να επισκέπτονται οι Τούρκοι πολίτες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για επτά ημέρες όλο το χρόνο, είναι μείζονος σημασίας για τον Τουρισμό τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό, αφού χρειάστηκε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της Ε.Ε., προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν σε τομείς που αφορούν την Ευρώπη με αιχμή το Μεταναστευτικό. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «πρόκειται για μία πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα, που δηλώνει ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Παράλληλα όμως, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές, να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Τα δέκα νησιά είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ρόδος, η Σύμη, το Καστελόριζο, η Σάμος, η Λέρος, η Κάλυμνος και η Κως. Τονίζεται ότι αυτή η διευκόλυνση γίνεται για πρώτη φορά και θα είναι για όλο το χρόνο».

Υπεγράφη όμως και Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού από τους αρμόδιους υπουργούς Όλγα Κεφαλογιάννη και Μεχμέτ Ερσόι, με τις «δύο πλευρές να συμφωνούν να συνέρχεται κάθε χρόνο η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού, με σκοπό να προωθήσει την άμεση συνεργασία ταξιδιωτικών φορέων και τουριστικών πρακτόρων, να ενισχύσει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών, να διερευνήσει τις δυνατότητες για κοινές τουριστικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών».

Συμφωνία υπεγράφη και στην Παιδεία για τον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που αναφέρεται στην αναγνώριση διπλωμάτων Τεχνικής Εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για διδάσκοντες και σπουδαστές, στις ανταλλαγές σπουδαστών.

Υπεγράφη, επίσης, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, και αφορά τη δημιουργία νέας γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαεσκί, με στόχο την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής Ενέργειας κατά 600 MW. Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, το οποίο προωθεί τη συνεργασία των φορέων ExportCreditGreece και TurkEximbank, με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και την προώθηση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών επενδυτικών προγραμμάτων. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης που προβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, τη συνεργασία στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, και την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών κ.ά.

Τέλος, σημαντική είναι η συμφωνία για την τελωνειακή συνεργασία, όπου οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω την υπάρχουσα συνεργασία τους μεταξύ των τελωνειακών Αρχών, με ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Επιπροσθέτως, υπεγράφησαν συμφωνίες για συνεργασία στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου, ενώ υπεγράφη Κοινή Δήλωση/Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Έβρο – ΕΓΝΑΤΙΑ, όπου οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την πρόοδο των εργασιών στην κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στην περιοχή Κήποι – Ύψαλα, την οποία εποπτεύει η Εγνατία Οδός Α.Ε., και ανακοινώνουν την επόμενη συνάντηση τεχνικών επιτροπών και εμπειρογνωμόνων.

Αφετηρία για σταθερότητα η Διακήρυξη των Αθηνών

Μία σημαντική Διακήρυξη που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αφετηρία εδραίωσης κλίματος σταθερότητας, χωρίς εντάσεις και καχυποψία, υπέγραψαν την Πέμπτη στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος. Η Διακήρυξη προβλέπει, μεταξύ άλλων, τις συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τον Πολιτικό Διάλογο σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, τις διερευνητικές/Διαβουλευτικές συνομιλίες, τη Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης. Στη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας περιλαμβάνεται και η δέσμευση αμφοτέρων των πλευρών να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια, που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους. Παράλληλα, «τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Σημειώνεται, πάντως, ότι η Διακήρυξη «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το Διεθνές Δίκαιο». Προβλέπει, επίσης, Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς Επιχειρηματικότητας – Οικονομίας, Τουρισμού, Μεταφορών, Ενέργειας, Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Γεωργίας, Περιβαλλοντικής Προστασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Αθλητισμού. Όπως και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αφορούν στον στρατιωτικό τομέα, που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές. Τέλος, το κρίσιμο σκέλος αφορά τη δέσμευση αμφοτέρων να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια, που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

Δείτε επίσης