Πολιτική

Οι κραδασμοί από τα ομόφυλα δεν ανησυχούν το Μαξίμου

Είναι η πρώτη φορά που στη Ν.Δ. έλαβε χώρα μία σύγκρουση ιδεών, αφού οι 52 βουλευτές οι οποίοι δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο είχαν ανοιχτή ιδεολογική διαφωνία

Οι κραδασμοί από τα ομόφυλα δεν ανησυχούν το Μαξίμου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Στο Μαξίμου δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την «ανταρσία» του σχεδόν ενός τρίτου των βουλευτών που αρνήθηκαν ή καταψήφισαν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων, η οποία αποτέλεσε το πρώτο σοβαρό εσωτερικό πλήγμα στην κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος.

Ούτε, επίσης, από την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε με ηχηρό τρόπο την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο. Οι 52 βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, δεν ανήκουν στην επιρροή κανενός μεγαλοστελέχους, λένε στη Ν.Δ., και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η αντίδραση των βουλευτών είναι καθαρά συγκυριακή και δεν έχει βάθος, ώστε να ανησυχεί την κυβέρνηση.

«Εάν οι βουλευτές αυτοί είχαν κοινή αναφορά μέσα στη Κ.Ο. και κοινό παρονομαστή κάποιο στέλεχος, τότε θα μιλούσαμε για πρόβλημα, αλλά υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν τίθεται τέτοιο θέμα», λένε στη «ΒτΚ» πηγές του Μαξίμου. Το επιτελείο του πρωθυπουργού γνώριζε από πριν τη δυσκολία του εγχειρήματος και τις αντιδράσεις, αφού ήξερε καλά ότι στρέφεται κατά του σκληρού πυρήνα του ακροατηρίου της παράταξης. Είναι η πρώτη φορά που στη Ν.Δ. έλαβε χώρα μία ιδεολογική σύγκρουση, αφού οι 52 βουλευτές (οι 21 που καταψήφισαν και οι 31 που απείχαν), είχαν ανοιχτή ιδεολογική διαφωνία αφενός, και αφετέρου έπρεπε να καθησυχάσουν το δικό τους ακροατήριο και τους ψηφοφόρους που τους επέλεξαν.

Στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη είπε στη «ΒτΚ» ότι αυτοί θα λειτουργήσουν πιθανότατα ως αμορτισέρ και θα απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος των κραδασμών, ενώ εξέφρασε την άποψη πως «όσοι ήταν να φύγουν από τη Ν.Δ. για δεξιότερα κόμματα, έφυγαν στις εκλογές του Ιουνίου». Ο ίδιος συνεργάτης τόνισε ότι «τον κόσμο τον ενδιαφέρει κυρίως η Οικονομία. Εάν έχει χρήματα στην τσέπη του, τότε όλα μπορεί να τα συγχωρήσει, κάποιες επιλογές που ίσως αντιβαίνουν τις ιδέες του, αλλά δεν επηρεάζουν τη ζωή του».

Για την ώρα, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο έχουν απορροφηθεί οι αντιδράσεις πάντως, και είναι ενδεικτική η διαφορά αντιμετώπισης από τον κόσμο των βουλευτών ίδιας περιφέρειας που είχαν διαφορετική συμπεριφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Για παράδειγμα, νεοεκλεγείς βουλευτής της Πελοποννήσου, που στήριξε το νομοσχέδιο, ετοίμαζε το περασμένο Σαββατοκύριακο περιοδεία στο νομό του και ομιλίες σε τρία καφενεία μεγάλων χωριών. Το μήνυμα που έλαβε από τους δικούς του ψηφοφόρους ήταν «άστο τώρα, μην έρθεις εδώ, είναι βαρύ το κλίμα, άσε να περάσει λίγος καιρός». Ο έτερος βουλευτής του ίδιου νομού που καταψήφισε το νομοσχέδιο περιόδευσε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά μας είπε ότι για την ώρα είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει ο κόσμος το κόμμα από τον ίδιο. Ανάλογο είναι το κλίμα σε πολλές επαρχιακές περιφέρειες, με τους βουλευτές να συναντούν ένα βουβό κλίμα αποδοκιμασίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως, υπάρχει αισιοδοξία, γιατί εκτιμάται ότι ο καιρός μέχρι τις Ευρωεκλογές είναι αρκετός, και θα είναι εφικτή η διαχείριση της αντίδρασης του κόσμου. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το μείζον πρόβλημα για τους βουλευτές ήταν η παρένθετη κύηση, η οποία δεν περιλαμβάνεται μεν στο νόμο, αλλά επί της ουσίας –όπως λένε – ο νόμος το επιτρέπει αφού είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε καταδίκη της Ελλάδας στο Ειδικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς το μόνο κριτήριο για την απαγόρευση της παρένθετης κύησης για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα θα είναι ο τόπος γέννησης ενός παιδιού, κάτι που υπογραμμίζεται και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Οι πρώην αβερωφικοί βρέθηκαν απέναντι…

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν το πιο «βαρύ» όνομα που στάθηκε απέναντι στον πρωθυπουργό στη Βουλή με βαρυσήμαντη ομιλία, ενώ του απάντησε με εξίσου βαρυσήμαντη ομιλία ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Στενοί συνεργάτες στο παρελθόν οι δύο τους από την «αβερωφική» πολιτική μήτρα, αλλά σήμερα, σχεδόν ξένοι. Καταψήφισαν, επίσης, οι Χ. Αθανασίου, Φ. Αραμπατζή, Β. Γιόγακας, Στ. Γκίκας, Κ. Γκιουλέκας, Αθ. Δαβάκης, Αν. Δημοσχάκης, Κ. Καραγκούνης, Ά. Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Α. Κατσανιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Θ. Λεονταρίδης, Φ. Μπαραλιάκος, Ι. Πασχαλίδης, Μ. Σαλμάς, Ευρ. Στυλιανίδης, Μάξ. Χαρακόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης και Γ. Καρασμάνης. Εξ αυτών ακραιφνείς «σαμαρικοί» θεωρούνται οι κ.κ. Καραγκούνης Χρυσομάλλης, Καρασμάνης, και Καστανιώτης.

Δείτε επίσης