Πολιτισμός

Το βιβλίο που είναι ικανό να σκοτώσει αργά και βασανιστικά τον αναγνώστη του

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, περίπου το 65% όλων των ταπετσαριών στις Ηνωμένες Πολιτείες περιείχε αρσενικό, μια γνωστή τοξίνη ικανή να σκοτώσει ένα άτομο

Το βιβλίο που είναι ικανό να σκοτώσει αργά και βασανιστικά τον αναγνώστη του

Όταν οι άνθρωποι κάνουν λόγο για βιβλία που «σκοτώνουν» συνήθως εννοούν βιβλία με ριζοσπαστικές ή αμφιλεγόμενες ιδέες, αλλά στο συγκεκριμένο βιβλίο, η πιθανότητα θανάτου είναι… κυριολεκτική.

Το βιβλίο «Οι σκιές από τα τείχη του θανάτου: Γεγονότα και συμπεράσματα» (Shadows from the Walls of Death: Facts and Inferences) δημοσιεύτηκε το 1874 από τον Δρ. Ρόμπερτ Μ. Κέντζι, έναν χειρουργό του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου, που αργότερα έγινε καθηγητής χημείας..

Από τις 100 σελίδες του βιβλίου, οι 86 είναι γεμάτες δείγματα ταπετσαρίας από χρώση αρσενικού, με τις οποίες οι άνθρωποι εκείνη την εποχή συνήθιζαν να διακοσμούν τα σπίτια τους.

Παρόλο που το αρσενικό ήταν μια γνωστή τοξίνη ικανή να σκοτώσει ένα άτομο σε περίπτωση κατάποσης, κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα μπορούσε να σκοτώσει ακόμη και όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό για να κάνει τα χρώματα της ταπετσαρίας πιο ζωντανά.


Ο συγγραφέας του βιβλίου, ωστόσο, το γνώριζε.

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, περίπου το 65% όλων των ταπετσαριών στις Ηνωμένες Πολιτείες περιείχε αρσενικό, και ο Δρ. Κέντζι γνώριζε ήδη κάτι που αργότερα θα γινόταν επιστημονικό γεγονός, ότι με την πάροδο του χρόνου, οι τοίχοι με την συγκεκριμένη ταπετσαρία απελευθέρωναν αυτό το δηλητήριο που σταδιακά σκότωνε τους ενοίκους.

Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ενημέρωσης για τις ταπετσαρίες αυτές, ο Δρ. Κέντζι δημιούργησε 100 αντίγραφα του βιβλίου και τα έστειλε σε δημόσιες βιβλιοθήκες στο Μίσιγκαν.

Μαζί με τα βιβλία υπήρχε και ένα σημείωμα που εξηγούσε στους βιβλιοθηκονόμους τον σκοπό του βιβλίου, αλλά και τους προειδοποιούσε να μην αφήνουν τα παιδιά να αγγίζουν τις σελίδες.


Ωστόσο, οι περισσότερες βιβλιοθήκες θεώρησαν το βιβλίο πολύ επικίνδυνο για το κοινό και έτσι, το κατέστρεψαν. Από τα αρχικά 100 αντίγραφα αυτού του καταπληκτικού βιβλίου, μόνο τέσσερα υπάρχουν ακόμα σήμερα.

Δύο στο Μίσιγκαν, την πατρίδα του Δρ. Κέντζι, ένα κατέληξε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και το τέταρτο στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, η οποία το σάρωσε και το κατέστησε διαθέσιμο στο Διαδίκτυο.


https://www.youtube.com/embed/MvxnXOoFl20

Δείτε επίσης