Τουρισμός

Δύο υπερσύγχρονα κρουαζιερόπλοια κατέπλευσαν στο λιμάνι της Σούδας με 4713 επιβάτες

Σύμφωνα με την Λιμενική Επιτροπή Χανίων κατέπλευσαν νωρίς το πρωί προγραμματισμένα το «Mein Schiff 5» και εκτάκτως το «MSC Armonia»

κρουαζιερα, τουρισμος κρουαζιερας, κρουαζιεροπλοιο, λιμανι χανιων, σουδα, ελληνικοσ τουρισμοσ, Κρουαζιέρα, Τουρισμός κρουαζιέρας, κρουαζιερόπλοιο, Λιμάνι Χανίων, Λιμάνι Σούδας, Σούδα, Ελληνικός τουρισμός, Τουρισμός
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο κρουαζιερόπλοια επιβάτες κατέπλευσαν ταυτόχρονα σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Σούδας των Χανίων με συνολικά 4.713 ταξιδιώτες, δείχνοντας ότι ο συγκεκριμένος τουριστικός τομέας αναπτύσσεται φέτος με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Οι επιβάτες και των δύο πλοίων επισκέφθηκαν την παλιά πόλη και σημεία τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής Χανίων, Δημήτρη Βιριράκη, πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 5», με 2.597 επιβάτες και το κρουαζιερόπλοιο «MSC Armonia», με 2.116 επιβάτες. Μάλιστα, η δεύτερη κατάπλευση δεν ήταν επίσημα προγραμματισμένη στο πλάνο του λιμανιού της Σούδας αλλά ήταν «έκτακτη προσέγγιση στο λιμάνι» και έγινε λόγω καιρού, όπως ανακοινώθηκε το πρωί.

κρουαζιερα, τουρισμος κρουαζιερας, κρουαζιεροπλοιο, λιμανι χανιων, σουδα, ελληνικοσ τουρισμοσ, Κρουαζιέρα, Τουρισμός κρουαζιέρας, κρουαζιερόπλοιο, Λιμάνι Χανίων, Λιμάνι Σούδας, Σούδα, Ελληνικός τουρισμός, Τουρισμός

Είναι χαρακτηριστικό πως από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα στη Σούδα έχουν καταπλεύσει 5 κρουαζιερόπλοια με 7541 επιβάτες, οι οποίοι επισκέφθηκαν την πόλη των Χανίων αλλά και άλλες τουριστικές περιοχές με ιστορική και αρχαιολογική αξία.

«Απόβαση» στα Χανιά είχε γίνει και στις 15 Αυγούστου με 4.888 επιβάτες που έφτασαν στο λιμάνι της Σούδας με δύο κρουαζιερόπλοια (το «Mein Schiff 5», με 2.759 επιβάτες και το «Οosterdsm», με 2.129 επιβάτες). Κατά τον μήνα Αύγουστο έχουν επισκεφθεί τα Χανιά συνολικά 9804 επιβάτες κρουαζιέρας, ενώ μέχρι και το τέλος του μήνα έγιναν 9 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Τα ρεκόρ των Χανίων

Είναι γεγονός πως η κρουαζιέρα στα Χανιά φέτος εξελίσσεται με «θετική ρότα» καθώς κατά τον Μάιο του 2023 αφίχθησαν στα Χανιά 19 κρουαζιερόπλοια (17 στο λιμάνι της Σούδας και 2 στο Ενετικό Λιμάνι) με 33.500 επιβάτες αλλά ο Ιούλιος έκανε...ρεκόρ και ο υψηλός αριθμός αφίξεων θα συνεχιστεί ως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα μηνύματα για την περιοχή είναι θετικά, καθώς τους 105.000 έφτασε ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας στα Χανιά κατά το πρώτο επτάμηνο του 2023. Συνολικά, στο λιμάνι της Σούδας κατέπλευσαν 59 πλοία με 101.111 επιβάτες και στο παλιό λιμάνι των Χανίων 10 πλοία με 3889 επιβάτες.

Όμως, ο μήνας Ιούνιος αναδείχθηκε «πρωταθλητής», στις αφίξεις με 37.916 επιβάτες, ακολουθεί ο Μάιος με 33.500 αφίξεις επιβατών και ο Ιούλιος με 21.595. Μέχρι και το τέλος του 2023, οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στον προορισμό Χανιά είναι συνολικά 61. Τα στοιχεία των προγραμματισμένων αφίξεων «φέρνουν» στα Χανιά τον Σεπτέμβριο 13, τον Οκτώβριο 20, τον Νοέμβριο 12 και τον Δεκέμβριο 3.

Με βάση τον προγραμματισμό κρουαζιέρας για την τουριστική περίοδο 2023, συνολικά 113 κρουαζιερόπλοια έχουν λιμάνι πρόσβασης στα Χανιά (κυρίως στη Σούδα) για το 12μηνο. Πρώτο κρουαζιερόπλοιο που αφίχθηκε στα Χανιά ήταν το «Viking Venus» την Πρωτοχρονιά και η τελευταία προγραμματισμένη άφιξη -και πάλι- από το «Viking Venus» είναι προγραμματισμένη ανήμερα των Χριστουγέννων (25/12).

Τέλος, ο πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Χανίων Δημήτρης Βιριράκης δήλωσε ικανοποιημένος με την κρουαζιέρα την φετινή τουριστική σεζόν: «Τα Χανιά “κερδίζουν” και σε ποσότητα και σε ποιότητα αναδεικνύοντας τη δυναμική τους και σε αυτόν τον τομέα».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το Δήμος, η Λιμενική Αρχή και η Περιφέρεια Κρήτης καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των υποδομών στο λιμάνι της Σούδας καθώς και την επίσπευση του μεγάλου έργου της κατασκευής ενός σύγχρονου επιβατικού σταθμού στη Σούδα, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην Κρήτη στον κλάδο της κρουαζιέρας.

Δείτε επίσης