Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: «Στο τραπέζι» η επέκτασή τους και στο Δημόσιο – Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ

«Σε αναμμένα κάρβουνα» κυβέρνηση και ειδικοί για την πανδημία – «Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», τονίζουν

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα επεκταθούν και σε άλλες ομάδες εργαζομένων, καθώς τα «καμπανάκια» των ειδικών και η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, φέρνει την κυβέρνηση να κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Με την επιστροφή του μεγαλύτερου όγκου των πολιτών από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα τέλη του μήνα, «θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου, και θα επιφέρει πίεση στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου», περιέγραψε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, προβλέποντας – σε μια τέτοια περίπτωση- 10.000 νέα κρούσματα ημερησίως.

Η πρόβλεψη του Καθηγητή μπορεί να μην επαληθευτεί μόνο σε περίπτωση που προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, διαφορετικά «αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», επισήμανε ο κ. Θωμαΐδης.

Η πιθανή, επιδημιολογική «έκρηξη» στις αρχές του φθινοπώρου εντείνει τις κυβερνητικές προετοιμασίες, πυκνώνοντας τις πρωτοβουλίες γύρω από την πρόληψη και τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων. Εκτός από το νέο πλαίσιο μέτρων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 13 Σεπτεμβρίου, στον πιλοτικό εμβολιασμό έξω από Ιερούς Ναούς -αρχής γενομένης από την Κρήτη- προχωρά το Υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει πέσει το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Ήδη, «η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών και των υγειονομικών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσει να εμβολιάζεται» γνωστοποίησε -αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους- ο Υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι «αυτοί οι οποίοι εμβολιάζονται, που είναι η πλειοψηφία, σιγά- σιγά περνούν σε μια μερική κανονικότητα και μετά θα περάσουν σε μια κανονικότητα».

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ότι «πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όλων των Υπουργείων να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μπορέσουν να δώσουν τη δυνατότητα να επιβραβεύονται όλοι αυτοί που είναι επαγγελματίες και τηρούν τα μέτρα και να ελέγχονται αυτοί οι οποίοι δεν τα τηρούν», σχολιάζοντας πως «όσοι διαμαρτύρονται είναι ισχνές μειοψηφίες που όλα αυτά τα χρόνια παρατηρώ ότι διαμαρτύρονται για τα αναλώσιμα υλικά, για τις ΜΕΘ, για το πρόγραμμα εμβολιασμού και διαψεύστηκαν».

Την ενδοκυβερνητική συζήτηση περί επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού ενίσχυσε σήμερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δηλώνοντας πως «ό,τι έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύει, το ενδεχόμενο επέκτασης της είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση για αυτό».

Το ποιες επαγγελματικές ομάδες ενδέχεται να ενταχθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα κριθεί, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης του εμβολιασμού», δηλαδή «θα αξιολογηθεί από ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορεί να ξεκινήσει πιθανή επέκταση και ποιες συνέπειες θα υπάρξουν», περιέγραψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Β. Παπαευαγγέλου: Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου

Ίσως σας ενδιαφέρουν