Κριθαράκι με θαλασσινά

Δείτε βήμα βήμα τη συνταγή δια χειρός Λευτέρη Λαζάρου

Κριθαράκι με θαλασσινά, Λευτέρης Λαζάρου,

Για το κριθαράκι με θαλασσινά, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου προτείνει το σαντορινιό Νυχτέρι. Όπως χαρακτηριστικά λέει «μη διανοηθείτε να πιείτε κάτι άλλο μαζί με αυτό το θαλασσινό έδεσμα γιατί θα χάσετε. Αυτό το κρασί, που μυρίζει καλοκαιρινά δροσερά βράδια, θα μπορούσε να είχε γεννηθεί μόνο και μόνο γι’ αυτό το νόστιμο κριθαράκι»

Υλικά Συνταγής

κριθαράκι χοντρό: 350 γρ.
κρεμμύδι ξερό: 150 γρ. ψιλοκομμένο
καβούρι ψίχα: 280 γρ.
γαρίδες καθαρισμένες: 180 γρ.
καραβίδες καθαρισμένες: 230 γρ.
μύδια φρέσκα: 1 κιλό
λευκό κρασί: 250ml
σκόρδο: 1/2 κουταλιά της σούπας, ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο: 150ml
μελιτζάνα: 80 γρ. κομμένη σε φέτες
κολοκύθι: 100 γρ. κομμένο σε φέτες
καρότο: 60 γρ. κομμένο σε φέτες
ζωμός καραβίδας: 1.400ml
αλάτι: 1/2 κουταλιά της σούπας
πιπέρι: 1/4 κουταλάκι του γλυκού

Εκτέλεση

-Λαδώνετε και αλατίζετε τα λαχανικά. Τα ψήνετε στη σχάρα ή σε τηγάνι αντικολλητικό, τα χοντροκόβετε και τα αφήνετε στην άκρη. Τρίβετε τα μύδια με σφουγγαράκι και αφαιρείτε τα «γένια» τους. Τα ξεπλένετε με άφθονο νερό.
-Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τα μύδια. Σκεπάζετε με ένα καπάκι και μετά από 1’ σβήνετε με το κρασί. Σκεπάζετε και περιμένετε να ανοίξουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζετε από το τηγάνι και φιλτράρετε το ζωμό τους από τουλουπάνι.
-Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι για 3’. Προσθέτετε το σκόρδο μαζί με το κριθαράκι και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις.
-Σβήνετε με το ζωμό καραβίδας, το ζωμό από τα μύδια και ανακατεύετε συνέχεια. Μόλις το κριθαράκι κοντεύει να τραβήξει τα υγρά του, ρίχνετε όλα τα θαλασσινά και τα ψητά λαχανικά. Ελέγχετε το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρετε σε 4 πιάτα. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Πηγή: icookgreek.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν