Ο Λευτέρης Λαζάρου φτιάχνει γαριδοπιτάκια του ονείρου

Τέλειες, ατομικές γαριδόπιτες, αρωματικές και πεντανόστιμες, από τον μάστερ σεφ της θάλασσας

Γαριδοπιτάκια, Λευτέρης Λαζάρου, Σεφ,

Ο Λευτέρης Λαζάρου ετοιμάζει έξοχα πιτάκια με σφολιάτα και «κιμά» γαρίδας που ετοιμάζουμε μόνοι μας εύκολα στον πολυκόφτη. Αρωματίζει τη γέμιση με έναν σοφό συνδυασμό αρωματικών: ξύσμα εσπεριδοειδών, πορτοκαλιού και μοσχολέμονου, εστραγκόν και μοσχοκάρυδο. Τις πίτες ετοιμάζει όπως τις αγγλικές κρεατόπιτες.

Βήμα βήμα οι γαριδόπιτες του Λευτέρη Λαζάρου

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε τον κιμά γαρίδας και με το σύρμα χτυπάμε ελαφρώς για 1 λεπτό, μέχρι να «ξεχωρίσει» ο κιμάς. Δεν ανακατεύουμε, γιατί θα γίνει μια μάζα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα ξύσματα, το μοσχοκάρυδο, το εστραγκόν και αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά. (Δεν μας πειράζει που θα παραψηθούν οι γαρίδες, θέλουμε να γίνει ένα σπυρωτό μείγμα – έτσι και αλλιώς η νοστιμιά τους θα μείνει). Αποσύρουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι για να στραγγίξει καλά από τα υγρά του και να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε μια λεία επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλλο σφολιάτας λίγο πιο λεπτό από ό,τι είναι. Με ένα κουπάτ κόβουμε 4 δίσκους σε μέγεθος τέτοιο (περίπου 12 εκ.) ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα στα φορμάκια. Κόβουμε επίσης 4 στρογγυλούς δίσκους (για καπάκι) με διάμετρο ίση με αυτή που έχουν τα φορμάκια.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια και καλύπτουμε με τους δίσκους σφολιάτας τον πάτο και τα τοιχώματά τους. Μοιράζουμε τη γέμιση.

Κλείνουμε με τα καπάκια ζύμης και πιέζουμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε τα πιτάκια από τις φόρμες.

Πιτάκια με κιμά γαρίδας και ξύσμα εσπεριδοειδών
30′ προετοιμασία
50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά
Τεμάχια: 4
1.200 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες από κελύφη, κεφάλια, ουρές και εντεράκι (χτυπάμε ελαφρώς τη σάρκα των γαρίδων στο μούλτι – δεν θέλουμε να λιώσουν, αλλά να γίνουν σαν κιμάς – θα πρέπει να έχουμε περίπου 350 γρ. κιμά γαρίδας)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κοφτό κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
4 κοφτά κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν
2 αυγά
1 φύλλο σφολιάτας
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο βούτυρο + λίγο αλεύρι για τις φόρμες
4 φορμάκια πυρίμαχα ή αλουμινένια μιας χρήσης διαμέτρου 4-5 εκ.

Διαδικασία

-Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
-Ρίχνουμε τον κιμά γαρίδας και με το σύρμα χτυπάμε ελαφρώς για 1 λεπτό, μέχρι να «ξεχωρίσει» ο κιμάς.
-Δεν ανακατεύουμε, γιατί θα γίνει μια μάζα.
-Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα ξύσματα, το μοσχοκάρυδο, το εστραγκόν και αλατοπίπερο και σιγομαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά. (Δεν μας πειράζει που θα παραψηθούν οι γαρίδες, θέλουμε να γίνει ένα σπυρωτό μείγμα – έτσι και αλλιώς η νοστιμιά τους θα μείνει).
-Αποσύρουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι για να στραγγίξει καλά από τα υγρά του και να κρυώσει ελαφρώς.
-Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
-Σε μια λεία επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλλο σφολιάτας λίγο πιο λεπτό από ό,τι είναι.
-Με ένα κουπάτ κόβουμε 4 δίσκους σε μέγεθος τέτοιο (περίπου 12 εκ.) ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα στα φορμάκια.
-Κόβουμε επίσης 4 στρογγυλούς δίσκους (για καπάκι) με διάμετρο ίση με αυτή που έχουν τα φορμάκια.
-Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια και καλύπτουμε με τους δίσκους σφολιάτας τον πάτο και τα τοιχώματά τους. Μοιράζουμε τη γέμιση.
-Κλείνουμε με τα καπάκια ζύμης και πιέζουμε τις άκρες ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
-Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
-Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε τα πιτάκια από τις φόρμες.

Μυστικά
Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φόρμα για μάφιν – σε αυτή την περίπτωση θα φτιάξουμε λίγα περισσότερα πιτάκια.

Δείτε φωτογραφίες από την παρασκευή της συνταγής στο gastronomos.gr

Ίσως σας ενδιαφέρουν