Παραδοσιακός μπακλαβάς, τραγανός και μελωμένος

Ο Πέτρος Συρίγος προτείνει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή με ζύμη φύλλου που περιέχει γέμιση ξηρών καρπών

Παραδοσιακός μπακλαβάς, Πέτρος Συρίγος,

Παραδοσιακή συνταγή για τραγανιστό μπακλαβά με πλούσιο φύλλο και γέμιση φιστικιού από τον Πέτρο Συρίγο. Ο παραδοσιακός μπακλαβάς (Τουρκ.: Baklava) είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής.

Το γλύκισμα φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φουντούκι, φιστίκι ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗ:

Μπακλαβάς – Υλικά για το σιρόπι:

700 γρ. ζάχαρη
460 γρ. νερό
2 φλούδες λεμόνι
¼ πορτοκάλι
3 στικ γαρύφαλλο
1 ξυλαράκι κανέλα

Μπακλαβάς – Υλικά για τη γέμιση:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
300 γρ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος η αιγοπρόβειο για περισσότερη βουτυρένια ένταση
100 γρ. καλαμποκέλαιο
250 γρ. καρυδόψιχα
250 γρ. φιστίκι αιγίνης ψίχα
1 κ.γ γαρύφαλλο σκόνη
1 κ.σ κανέλα σκόνη
3 κ.σ φρυγανιά τριμμένη

Μπακλαβάς παραδοσιακός με την εύκολη συνταγή:

Ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρουν μια βράση το κρατάμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και μετά αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε να κρυώσει πολύ καλά.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τα φιστίκια αφού τα έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ ( όχι να γίνουν πούδρα, να είναι σε κομματάκια). Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα, γαρύφαλλο, φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε το καλαμποκέλαιο με το λιωμένο βούτυρο γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25χ35, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και κατόπιν τοποθετούμε σταυρωτά τα πρώτα 4 φύλλα, αφήνοντας από έξω να κρέμεται ένα μέρος από αυτά. Στη συνέχεια βάζουμε στο κέντρο άλλο ένα φύλλο, βουτυρώνοντας συνεχώς. Δεν ακουμπάμε το πινέλο στα φίλα μας, αλλά “πιτσιλάμε” το βούτυρο. Βάζουμε ακόμα ένα φύλλο και βουτυρώνουμε πάλι. Βάλτε 1 ½ χούφτα γέμιση σε κάθε στρώση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και το βούτυρο, αφήνοντας δυο φύλα για το τέλος.

Βάζουμε τα τελευταία φύλλα βουτυρώνοντας πάλι ενδιάμεσα και σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν να καλυφθεί όλο το γλυκό. Ρίχνουμε όσο λιωμένο βούτυρο γάλακτος έχει περισσέψει. Βάζουμε για 5 λεπτά στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο, στη συνέχεια χαράζουμε μέχρι τα φύλλα(όχι μέχρι κάτω) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες ή στους 170 για 45 λεπτά και στους 180 για ακόμη 15 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως προσθέτουμε το με το κρύο σιρόπι.

Μπακλαβάς θερμίδες:

Ίσως σκέφτεσαι ότι οι θερμίδες του Μπακλαβάς να είναι πολλές γιατί έχει ξηρούς καρπούς, βούτυρα, σιρόπι κλπα. Κ όμως! Θέλω να ξέρεις ότι οι θερμίδες που έχει ο Μπακλαβάς είναι πολύ λιγότερες από άλλα σιροπιαστά γλυκά ή ακόμα και σοκολατένια.

Οι θερμίδες του Μπακλαβάς, ανά κομμάτι φτάνουν τις 466! Δες παρακάτω τον πίνακα όχι μόνο για τις θερμίδες του Μπακλαβά αλλά και τις πρωτεϊνές, λιπαρά κλπα.

Θερμίδες (kcal): 466
Πρωτεΐνες (γρ): 6,7
Λιπαρά (γρ): 28,5
Κορεσμένα λιπαρά (γρ): 6,9
Υδατάνθρακες (γρ): 49,1
Φυτικές ίνες (γρ): 2,4
Σάκχαρα (γρ): 34,3
Αλάτι (γρ): 0,31

Πηγή: petros-syrigos.com

Ίσως σας ενδιαφέρουν