Διαπραγματεύσεων συνέχεια: Βλέπει «χαραμάδα» συμβιβασμού ο Σεργκέι Λαβρόφ

«Μιλώ με βάση τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

«Χαραμάδα» συμβιβασμού βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με Κίεβο και Οδησσό να βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο RBC, ο Λαβρόφ είπε ότι αν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

«Μιλώ με βάση τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα να επιτευχθεί συμβιβασμός», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠ ΕΞ.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Ο ίδιος τόνισε ότι πέρα από το θέμα της ουδετερότητας της Ουκρανίας μεταξύ των εμποδίων είναι η χρήση της ρωσικής γλώσσας στη χώρα και αυτό που αποκάλεσε το «ζήτημα της ελευθερίας του λόγου».

«Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία», λέει ο Ζελένσκι

«Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές», ανέφερε στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.

Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της, η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση.

Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνδιάλεξη του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο ρώσος πρόεδρος έκρινε πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».

Σε ασφυκτικό κλοιό η Οδησσός

Την ίδια ώρα, παρά την αισιοδοξία των Ουκρανών για τις διαπραγματεύσεις, βέβαια, η κατάσταση στο επιχειρησιακό πεδίο συνεχίστηκε με την κλιμάκωση των επιθέσεων από τους Ρώσους.

«αΟι Ρώσοι κατακτητές άρχισαν να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές ακτές στην περιοχή της Οδησσού από τα πλοία», δήλωσε τη νύχτα ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Αντόν Γκεραστσένκο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η πίεση της Ρωσίας στην περιοχή γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική, σφυροκοπώντας από παντού: στεριά, θάλασσα και αέρα.

Οι τοπικές Αρχές υποστήριξαν ότι σε δύο περιοχές δυτικά της πόλης έγινε ρίψη 90 τουλάχιστον οβίδων, ενώ βομβαρδισμοί σημειώθηκαν από αέρα και θάλασσα, ενώ υπήρξαν αναφορές και για τραυματίες.

Το Kyiv Independent αναφέρει επίσης ότι ρωσικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν τις ουκρανικές ακτές στην περιφέρεια της Οδησσού.

Επιπλέον, εικόνες από δορυφόρους έδειξαν 14 πλοία του Ρωσικού Στόλου να πλέουν προς την πόλη της Οδησσού, ανάμεσά τους και ένα αποβατικό πλοίο 120 μέτρων, το Pyotr Morgunov. «Δεν μπορούμε πια να εγγυηθούμε την ασφάλεια κανενός», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι αναμένουν απόβαση στρατιωτών, ενώ στη Θάλασσα της Αζοφικής παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του Ρωσικού Στόλου. Δορυφορικές εικόνες τον απεικονίζουν να κατευθύνεται προς την πόλη.

Νέες εκρήξεις τα ξημερώματα στο Κίεβο -Σειρήνες σε δεκάδες περιοχές

Επίσης, ο κλοιός συνεχίζει να σφίγγει επικίνδυνα και στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, καθώς σημειώθηκαν νέες εκρήξεις.

Όπως ανέφερε το CNN, ακούστηκαν εκρήξεις εκ νέου στα προάστια του Κιέβου καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν ξανά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι εκρήξεις ξεκίνησαν αργά τη νύχτα, μετά την επιβολή εκτεταμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας από τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο. Θυμίζουμε ότι η 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 8:00 μ.μ. της Τρίτης έως τις 7:00 π.μ. της Πέμπτης.

Περίπου στις 3:00 τη νύχτα, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής αναστάτωσαν και το Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας.

Όπως μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο αναφορές δημοσιογράφων, οι σειρήνες ήχησαν, υποδεικνύοντας ότι οι άμαχοι θα πρέπει να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια, λόγω φόβου αεροπορικών επιθέσεων από τη Ρωσία.

Μόλις πριν από δύο ημέρες, μια στρατιωτική βάση λίγο έξω από την πόλη, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, χτυπήθηκε με ρωσικούς πυραύλους Κρουζ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 Ουκρανούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με το Kyiv Independent, σειρήνες ακούστηκαν ακόμη και στις πόλεις Ιζιούμ, Ντίνπρο, Τσερκάσι, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Οδησσό, Βινίτσια, Κιρόβοχραντ, Κρέμεντσουκ, Μπίλα Τσέρκβα, Νικόπολη, Μικολάιφ, Ιζμαϊλ, Πολτάβα, Κμελνίτσκι και Κριβέ Οζέρο.

Ίσως σας ενδιαφέρουν