Πόλεμος στην Ουκρανία: 50 ημέρες αντίστασης – Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, σειρήνες σε όλη τη χώρα

«Οι 50 ημέρες της άμυνάς μας είναι επίτευγμα», δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του, ενώ το πρωί ακούστηκαν νέες εκρήξεις στο Κίεβο, τη στιγμή που η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις αλλά και τις απειλές για πυρηνικά όπλα

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, και σε άλλες πόλεις της χώρας, μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε πρακτικά όλη τη χώρα.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν πέραν του Κιέβου στη Χερσώνα (νότια), στο Χάρκοβο (ανατολικά) και στο Ιβανο-Φρανκίφσκ (δυτικά).

Οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν τα δημοσιεύματα για τις εκρήξεις αυτές μέχρι στιγμής. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Χαρκόβου είπε τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Καταγγελία για ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος
Από την άλλη πλευρά, ένα δεύτερο χωριό στην περιοχή Μπελγκορόντ της Ρωσίας δέχθηκε πυρά από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε πως ουκρανικά ελικόπτερα έπληξαν κτήρια κατοικιών και τραυμάτισαν επτά ανθρώπους στην περιοχή Μπριανσκ. Πρόκειται για το τελευταίο μιας σειράς διασυνοριακών επιθέσεων που κατά τη Μόσχα μπορεί να προκαλέσουν επίθεση στο Κίεβο ως αντίποινα.

50 ημέρες αντίστασης
Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον ουκρανικό λαό για τις 50 ημέρες αντίστασης στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

«Δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας — υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Οι 50 ημέρες της άμυνάς μας είναι επίτευγμα. Επίτευγμα εκατομμυρίων Ουκρανών», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Αφηγήθηκε πως θυμάται την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Για να το θέσουμε ήπια, κανένας δεν ήταν πεισμένος ότι θα επιβιώναμε», είπε.

Πολλοί τον παρότρυναν να φύγει, συνέχισε. «Συμβούλευαν να παραδοθούμε de facto στην τυραννία», αλλά δεν γνώριζαν «τους Ουκρανούς, πόσο γενναίοι είναι» και πόση αξία δίνουν στην ελευθερία «να ζούμε όπως θέλουμε». Ευχαρίστησε ταυτόχρονα όλους όσοι υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Ανέφερε παράλληλα ότι έπειτα από αυτές τις 50 μέρες βλέπει αλλιώς πολλούς ξένους ηγέτες. Εξήρε τη «μεγάλη γενναιοδωρία» κάποιων, παρότι οι χώρες τους δεν είναι πλούσιες, την αποφασιστικότητα άλλων, που δεν τους έπαιρναν σοβαρά. Ταυτόχρονα στηλίτευσε τη συμπεριφορά ορισμένων ηγετών που του έδωσαν την εντύπωση, είπε, πως είναι ανίσχυροι.

Η πυρηνική απειλή

Στο μέτωπο της διπλωματίας, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν προειδοποίησε το ΝΑΤΟ πως αν ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία, τότε η Ρωσία θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους σε θύλακα στην καρδιά της Ευρώπης.

Η απειλή η Ρωσία να χρησιμοποιήσει δυνητικά τακτικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης στην Ουκρανία δεν μπορεί να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, όμως η CIA δεν έχει δει πολλές πρακτικές αποδείξεις που να ενισχύουν την ανησυχία αυτή, δήλωσε ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. «Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν και οι Ρώσοι ηγέτες να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν ως τώρα από στρατιωτική σκοπιά, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα, ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος», είπε ο κ. Μπερνς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα.

Σημειώνεται πώς η Ρωσία διαθέτει πολλά –γύρω στα 2.000, υπολογίζουν οι Αμερικανοί– λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα, ισχύος μικρότερης από τη βόμβα που ερρίφθη στη Χιροσίμα, και το στρατιωτικό δόγμα της θεωρητικά δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος για την ανάκτηση του πλεονεκτήματος σε περίπτωση συμβατικού πολέμου με τη Δύση. Ωστόσο η υπόθεση αυτή προϋποθέτει πως «το NATO θα επενέβαινε» στον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό «δεν είναι κάτι που προβλέπεται, όπως έχει πει με σαφήνεια ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν)», πρόσθεσε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν