Eurogroup: Πρόταση για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού από Γαλλία-Γερμανία

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι χρειάζεται ενιαία ευρωπαϊκή «φωνή» απέναντι στον ιό

Η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζουν μια συμβιβαστική πρόταση για να την υποβάλουν στους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Η είδηση έγινε γνωστή σήμερα (9 Απριλίου) από αξιωματούχος του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες. Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο αξιωματούχος πριν από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία που έχει ανάγκη όλη η Ευρώπη. Διαφορετικά θα χάσουμε ένα μεγάλο στοίχημα» τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ALPHA 989».

Με αφορμή το σημερινό Eurogroup, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ακόμη ότι χρειάζεται μία ασπίδα προστασίας απέναντι στις χρηματοπιστωτικές πιέσεις που θα δεχτούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ μετά την κρίση.

«Πρέπει να υπάρξει μία ενιαία φωνή για την επανεκκίνηση της οικονομίας και ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει ενωμένους απέναντι στην κρίση του», προσέθεσε.

Δήλωσε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι μπορεί να συμβεί αυτό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κλονιστεί το οικοδόμημα της ΕΕ, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σχετικά με τις επιπτώσεις στον τουρισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να ανοίξει η χώρα και σε ποιο περιβάλλον θα γίνει αυτό.

Αναφερόμενος δε, σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το άνοιγμα των αγορών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ίσως σας ενδιαφέρουν