Κρ. Λαγκάρντ: Τι «βλέπει» για ακρίβεια, επιτόκια και λιτότητα

Δείτε επίσης

Για σταδιακή μείωση του πληθωρισμού το 2022 έκανε λόγο η επικεφαλής της ΕΚΤ

Μήνυμα για «σταδιακό μάζεμα» των επεκτατικών πολιτικών ενίσχυσης της ρευστότητας εξέπεμψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάντ, τονίζοντας ότι απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί.

Αναφερόμενη στο φλέγον ζήτημα της τρελής πορείας του πληθωρισμού, η ίδια σημείωσε πως θα «σταθεροποιηθεί και θα μειωθεί σταδιακά κατά το 2022».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Μιλώντας στον Ρ/Σ France Inter, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι η αποκλιμάκωση θα είναι μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. «Οι τιμές της ενέργειας δεν πρόκειται να συνεχίσουν να αυξάνονται επ’ αόριστον και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα υποχωρήσουν τελικά», επεσήμανε.

Προσεκτικά με τα επιτόκια

Ερωτηθείσα για την πολιτική της για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργήσει τόσο τολμηρά όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λόγω διαφορετικής οικονομικής κατάστασης.

«Ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ είναι μια φάση πιο μπροστά από αυτόν στην Ευρώπη. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να μην ενεργούμε τόσο γρήγορα και τόσο δραστικά, όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα έκανε η Fed», είπε, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν επίσης υψηλότερος στις ΗΠΑ

«Αλλά αρχίσαμε να αντιδρούμε και προφανώς είμαστε έτοιμοι, να αντιδράσουμε με μέτρα νομισματικής πολιτικής, εάν το απαιτούν τα στοιχεία, τα δεδομένα, τα γεγονότα», είπε.

Στη συνέντευξη, η Λαγκάρντ σχολίασε επίσης τις πρόσφατες τάσεις στις αποδόσεις της ευρωζώνης καθώς το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας, που θεωρείται το κύριο σημείο αναφοράς για τον δανεισμό όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και όχι μόνο, ανέβηκε πάνω από το 0% για πρώτη φορά από το 2019.

«Εάν οι αποδόσεις αυξηθούν ξανά, αυτό σημαίνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας βελτιώνονται», είπε η Λαγκάρντ.

Νέα πολιτική

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί ενόψει της κρίσης, η Κριστίν Λαγκάρντ πιστεύει ότι ένα νέο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης δεν είναι απαραίτητο στην τρέχουσα συγκυρία. «Έχουμε σταθερή δραστηριότητα, σημαντική ανάπτυξη και δεν πρέπει να επιβραδύνουμε». «Μια πολιτική που κόστισε πολύ, λειτούργησε καλά» συμπλήρωσε και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο «αποφύγαμε συλλογικά μια πολύ πιο σοβαρή και βαθιά κρίση. Αλλά τώρα πρέπει να αλλάξουμε ρότα» ανέφερε» στέλνοντας μήνυμα για επαναφορά σε πιο «σφικτές» πολιτικές ρευστότητας.

Απαντώντας επίσης στην κριτική ότι δεν κάνει κινήσεις για να «μαζέψει» τον πληθωρισμό ανέφερε ότι: «Δεν μπορούμε να δράσουμε αμέσως. Εάν αυξήσω τα επιτόκια, θα έχει αποτέλεσμα σε 6 έως 9 μήνες, που είναι χρόνος που χρειάζεται για να περάσει η κίνηση αυτή στην αλυσίδα χρηματοδότησης. Αλλά, έτσι, επιβραδύνουμε την ανάπτυξη» ανέφερε.

Προβλέψεις

Στο μεταξύ η Macquarie Asset Management, που πλέον κατέχει το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, δημοσίευσε το Outlook 2022, περιγράφοντας τις προοπτικές που «βλέπει» και που θα διαμορφώσουν το επενδυτικό τοπίο. Όπως σημειώνει ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα κορυφωθεί καθώς οι συνεχιζόμενες αναντιστοιχίες ζήτησης και προσφοράς στην οικονομία επιλύονται αλλά παραμένουν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Μέσα σε αυτούς τους απρόβλεπτους καιρούς, παραμένουμε «πεισματικά αισιόδοξοι»», λέει ο Ben Way, επικεφαλής του Ομίλου Macquarie Asset Management. «Για το 2022, πιστεύουμε ότι θα είναι μια χρονιά όπου η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι και πάλι ισχυρή, αν και είναι πιθανό να υπάρξει κάποια απαλότητα στις αρχές του έτους λόγω της παραλλαγής Omicron. Ο πληθωρισμός θα πρέπει να κορυφωθεί γύρω στα μέσα του έτους, αλλά κατά την άποψή μας είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας όλο το χρόνο, διατηρώντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό μπροστά και στο επίκεντρο τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Θα είναι επίσης ένα έτος συγχρονισμένης αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και περαιτέρω ταχείας προόδου στην ενεργειακή μετάβαση».

Εξετάζοντας τις μόνιμες επιπτώσεις της πανδημίας, η Macquarie Asset Management προβάλλει την άποψη ότι η επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης, η σχετικά ισχυρή αύξηση των μισθών και η μεγαλύτερη κυβέρνηση θα καθορίσουν την εποχή μετά την πανδημία.

Ίσως σας ενδιαφέρουν