Πειραιώς: Ισχυρή τράπεζα από πλευράς κεφαλαίων, χρηματοδοτήσεων και προστιθέμενης αξίας

Τι τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός Χρήστος Μεγάλου

Στο πρωταρχικό στόχο του επιχειρησιακού πλάνου της Πειραιώς, που είναι μια τράπεζα ισχυρότερη από πλευράς κεφαλαίων, χρηματοδοτήσεων και προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους, την ελληνική οικονομία και κοινωνία, εστίασε ο διευθύνων σύμβουλός Χρήστος Μεγάλου, στη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, στους μεγαλύτερους ξένους οίκους, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2020.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε κέρδη προ φόρων 312 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας προβλέψεις περίπου 695 εκατ. ευρώ για τις Covid-19 ζημίες, για τα έξοδα αναδιοργάνωσης προσωπικού, καθώς και άλλες προβλέψεις στο πλαίσιο του νέου πλάνου για μείωση των NPEs.

Επίσης στα 1.486 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά έσοδα τόκων +4% ετησίως, υποστηριζόμενα από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τα 6,3 δισ. ευρώ, τα νέα δάνεια (άνοδος 62% σε ετήσια βάση), ενώ στα 317 εκατ. ευρώ έφθασαν τα σταθερά καθαρά έσοδα προμηθειών σε ετήσια βάση, ή 0,5% επί του ενεργητικού παρά το αντίξοο εξωτερικό περιβάλλον, με το 95% περίπου των συνολικών εσόδων, να προέρχεται από βασικές τραπεζικές πηγές.

«Το νέο επιχειρησιακό πλάνο με την κωδική ονομασία «Sunrise», κεφαλαιοποιεί την επιτυχία όλων των κινήσεων και των στόχων που είχαν τεθεί κατά την προηγούμενη τριετία», είπε ο κ. Μεγάλου, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, σημειώνοντας :

«Για την ολοκλήρωση των στόχων της τράπεζας απομένει η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2021, για την υλοποίηση του σχεδίου που θα την καθιερώσει ως την ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε πως για να επιτευχθεί η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό φέτος και κάτω του 3% μέχρι το 2022 απαιτούνται περαιτέρω κινήσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση, ώστε να απορροφηθούν τα κόστη από τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων,

αλλά και η νέα γενιά καθυστερήσεων από την πανδημία, ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο κεφάλαιο για την υλοποίηση σειράς δράσεων με στόχο την υψηλή κερδοφορία.

Για τον λόγο αυτό, η Πειραιώς θα προχωρήσει σε συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση 2,6 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ, πέραν των δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 1 δισ. ευρώ που είχαν ήδη προγραμματιστεί και πραγματοποιήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους.

Να σημειωθεί πως με τις παραπάνω κινήσεις απελευθερώνονται οι αναγκαίοι πόροι για την καθιέρωση της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας με μερίδιο στα δάνεια 31% και στις καταθέσεις 29%.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται νέα δάνεια το 2021 ύψους 5,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενώ με την εφαρμογή της Υπεύθυνης Στρατηγικής (ESG), κάθε 1 ευρώ δανείου θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία 0,4 ευρώ.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξοικονόμηση από περιβαλλοντικές δράσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, επενδύσεις στην κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον (1,5% των λειτουργικών εξόδων) και κάθε νέα θέση εργασίας στην Πειραιώς θα δημιουργεί άμεσα 1,4 θέσεις εργασίες στην οικονομία, στήριξη στη βιώσιμη ανάπτυξη και την τεχνολογία.

Ταυτοχρόνως, ο στόχος για ισχυρή πελατειακή βάση με 5,5 εκατ. πελάτες που αντιπροσωπεύουν το 60% της τραπεζικής πελατείας στην Ελλάδα, προβλέπει περίπου 4 προϊόντα ανά πελάτη για 13 χρόνια και ηγετική θέση στις μικρομεσαίες και τους αγρότες (περίπου 700.000 πελάτες), με το δείκτη ικανοποίησης πελατείας να βρίσκεται μεταξύ του 30% των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Επιπροσθέτως, παροχή των καλύτερων ψηφιακών λύσεων και μοναδικών προϊόντων, με απώτερο στόχο το 95% των τραπεζικών συναλλαγών να πραγματοποιούνται μέσα από τα ηλεκτρονικά δίκτυα και στοχοθεσία για τη διοίκηση με κριτήρια την εμπειρία και τα αποτελέσματα και ειδικότερα: αποκατάσταση της κερδοφορίας, ενίσχυση κεφαλαίων και ρευστότητας, μείωση κινδύνων.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς του 2024 θα είναι σε θέση να προσφέρει μέρισμα στους μετόχους καθώς θα την βρει με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 1 δισ. ή κάτω του 3%, με λειτουργικά έξοδα στα 800 εκατ. ευρώ(από 1,3 δισ. το 2016).

Με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16%, κέρδη προ φόρων άνω των 800 εκατ. ευρώ (από -530 εκατ. το 2020 και κέρδη 400 εκατ. το 2021) και με οργανικά/ επαναλαμβανόμενα κέρδη 1,1 δισ. ευρώ το 2024 (από 950 εκατ. ευρώ το 2020).

Ίσως σας ενδιαφέρουν