Ποιος είναι και τι ψάχνει στην Ελλάδα ο ισχυρός «παίκτης» της JP Morgan

Δείτε επίσης

Ο Τζέιμι Ντέιμον είναι τρίτης γενιάς Έλληνας και επισφράγισε τη συμφωνία της JP Morgan με την Viva Wallet, «ψηφίζοντας» Ελλάδα!

Δηλώνει «περήφανος Έλληνας» και «χαρούμενος» που συνάπτει συμφωνίες με την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπως αυτή της εξαγοράς του 49% της Viva Wallet από την JP Morgan.

Πρόκειται για deal ύψους 1 δισ. ευρώ και μάλιστα για την πρώτη άμεση επένδυση στη χώρα μας, με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό να διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια ύψους 3,7 τρισ. δολαρίων.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Ο λόγος για τον κροίσο της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, Έλληνα τρίτης γενιάς, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία και με ελληνικό όνομα «Δημήτρης Παπαδημητρίου».

Το ισχυρό αφεντικό του αμερικανικού «γίγαντα» πέρασε το «κατώφλι» του Μεγάρου Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, «ψηφίζοντας» Ελλάδα και ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η JPMorgan προτίθεται να επεκτείνει το γραφείο της στη χώρα μας, να επενδύσει περαιτέρω στη Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνοντας πως η συμφωνία JP Morgan – Viva Wallet δίνει δυναμική «πνοή» στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, σημειώνουν πως ο Ντέιμον «πάτησε» πόδι στην Ελλάδα, αφενός εκπέμποντας μήνυμα περαιτέρω στήριξης του υποκαταστήματος της JP Morgan στην Αθήνα κι αφετέρου αναζητώντας επαφές σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο κροίσος είχε προγραμματίσει άλλα δύο ταξίδια στη χώρα μας κατά την τελευταία 5ετία, τα οποία όμως είχαν ακυρωθεί. Τώρα, πάντως, «κλήρωσε».

Σταθμός-ορόσημο για την πρόσβαση στην Ευρώπη

Τι ψάχνει, λοιπόν, ένας από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους «παίκτες» του κόσμου στην Ελλάδα; Αποκτά σημαντική πρόσβαση στην Ευρώπη, καθώς η Viva Wallet έχει παρουσία σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Για την ιστορία, η συμφωνία αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ντέιμον, ο οποίος την είχε ξεδιπλώσει σε επενδυτικό συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2020.

Στόχος του για να δώσει ίση μάχη στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό είναι να επενδύσει σε εταιρείες, που αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες, κυρίως στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών και των επενδυτικών υπηρεσιών.

«Αν έχετε μια λαμπρή ιδέα, πάρτε με ένα τηλέφωνο. Ακόμη και μια ανταγωνιστική επενδυτική τράπεζα μπορεί να μας φέρει μια καλή ιδέα και θα πάρει την προμήθεια της», είχε πει στο συνέδριο του 2020 το αφεντικό της JP Morgan, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του.

Περνώντας, έτσι, από τα λόγια στην πράξη, ο αμερικανικός κολοσσός πραγματοποίησε περισσότερες από 30 επενδύσεις, σε εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές και ψηφιακές τράπεζες.

Σε αυτό το επενδυτικό «μπαράζ», κορυφαίος σταθμός για τη νέα χρονιά είναι η Ελλάδα, με την Viva Wallet να κατέχει ως δυνατό «χαρτί» την τεχνολογία, που έχει αναπτύξει πάνω στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και πριν από την επένδυση της JP Morgan, η ελληνική εταιρεία είχε αναλάβει ένα μεγάλο έργο για την υλοποίηση των τεχνολογικών λύσεων, που έχει αναπτύξει πάνω στις ηλεκτρονικές πληρωμές στην ειδική θυγατρική της JP Morgan, Chase Payment Solutions.

Στο πλαίσιο δε της συμφωνίας που έκλεισε με αποτίμηση άνω των 1,5 δισ. ευρώ για τη Viva Wallet, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θα αναλάβει και το ομολογιακό δανεισμό που είχε κλείσει στις αρχές του 2020 η Viva από τις Tencent – EBRD-Breyer Capital, ενώ θα χρηματοδοτήσει με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ την περαιτέρω ανάπτυξη της Viva Wallet.

Περίπου το 51% της Viva παραμένει στους ιδρυτές Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα, οι οποίοι διατηρούν και το management, αν και η JP Morgan θα ελέγχει δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.

«Σήμα» στις αγορές

«Εκπέμπονται ισχυρά μηνύματα στις αγορές για τις προοπτικές της χώρας, με την JP Morgan να δίνει σύσταση «buy» (σ.σ. προς πώληση) για την Ελλάδα στους μεγαλύτερες επενδυτές του κόσμου», σχολιάζουν επιπλέον κύκλοι της αγοράς σχετικά με τις πολλαπλές θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας εξαγοράς του 49% της Viva Wallet. Όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι παράγοντες, το deal στέλνει «σήμα» ανάπτυξης στις αγορές, τη στιγμή που η χώρα ανεβαίνει ένα ένα τα «σκαλοπάτια» προς την επενδυτική βαθμίδα.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως οι επιλογές της JP Morgan βρίσκονται στο «ραντάρ» κορυφαίων funds παγκοσμίως, επομένως η συμφωνία με την Viva Wallet ανοίγει περαιτέρω τον δρόμο για την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στη χώρα και την οικονομία!

Καλωσορίζοντας στην Ελλάδα και στο Μαξίμου τον ισχυρό άνδρα της JP Morgan, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα και την οικονομία της, επισημαίνοντας παράλληλα πως «επιβεβαιώνεται η νέα κουλτούρα των startup που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα».

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο», τόνισε από την πλευρά του ο Ντέιμον.

«Η Viva είναι μια σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής» που διαθέτει η Ελλάδα, πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πεδίο που προσφέρει έναν «εξαιρετικό τρόπο» για την ανάπτυξη της οικονομίας. «Είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα και είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που αγοράζουμε το 49% της Viva», κατέληξε ο ισχυρός άνδρας του τραπεζικού κολοσσού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν