Πυραμίς : Αναμένοντας τη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την BSH

Δείτε επίσης

Η δημιουργία εργοστασίου στην Αττική, για την παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών, αποτελεί μια ειλημμένη απόφαση, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Πυραμίς Μεταλλουργία, Νίκου Μπακατσέλου, αναμένοντας τη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Γερμανούς της BSH, για την απόκτηση των εγκαταστάσεων της Πίτσος.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλείς της BSH, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψαν δύο σημεία της πρότασης που είχε καταθέσει τον περασμένο μήνα ο Έλληνας επιχειρηματίας και δέχθηκαν δύο από τα υπόλοιπα, δίνοντας διορία δύο εβδομάδων, για την επαναδιατύπωση της πρότασής του για την απόκτηση των εγκαταστάσεων του Ρέντη.

Στόχος του κ. Μπακατσέλου είναι να ενισχύσει το παραγωγικό του αποτύπωμα στη χώρα και για αυτό τον λόγο έγινε και η πρόταση που έχει καταθέσει στην BSH για την απόκτηση, μέσω επινοικίασης, των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.

Πάντως ο επικεφαλής της Πυραμίς Μεταλλουργία, έχει ήδη ξεκινήσει να στήνει μια βασική ομάδα, προσλαμβάνοντας πρώην εργαζόμενους της Πίτσος, καθώς αν επέλθει συμφωνία με την BSH, αυτή θα μπορέσει να ξεκινήσει παραγωγή άμεσα, αφού υπάρχουν τα μηχανήματα, τα καλούπια και οι πιστοποιήσεις.

Πιο αναλυτικά, για τη λειτουργία του νέου εργοστασίου της Πίτσος υπό την Pyramis, θα χρειασθούν σύμφωνα με πληροφορίες, επενδυτικά κεφάλαια 8 εκατ. ευρώ και 100 πρώην εργαζόμενοι για το πρώτο 12μηνο, με τον αριθμό αυτό να μπορεί να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά το παραγωγικό έργο του εργοστασίου, για να είναι αποδοτικό θα πρέπει να παράγει ετησίως περί τα 120.000 τεμάχια κουζινών και εστιών.

Βέβαια επιδίωξη του έλληνα επενδυτή είναι η ύπαρξη συνεργασίας με την BSH, για ένα μέρος αυτού του όγκου παραγωγής, δηλαδή η Γερμανική πολυενική να δώσει «φασόν» παραγωγής 60.000 κουζινών Πίτσος στον επιχειρηματία, δίδοντας του παράλληλα τη δυνατότητα μεταφοράς της παραγωγής στη χώρα, των προϊόντων Pyramis που σήμερα παράγονται εκτός Ελλάδος.

Ωστόσο, για τη γερμανική πλευρά αυτή η πρόταση στερείται οικονομικού νοήματος, καθώς η παραγωγή οικιακών συσκευών που γινόταν στην Ελλάδα μεταφέρεται στη Τουρκία, που είναι και η μεγαλύτερη μονάδα της πολυεθνικής βιομηχανίας στον κόσμο, με έκταση 550.000 τετραγωνικών μέτρων και 9.000 εργαζόμενους, έχοντας ήδη απορροφήσει επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η παραγωγή στη μονάδα της BSH στη βορειοδυτική Τουρκία, των συσκευών που παράγονταν στην Ελλάδα θα γίνεται με πολύ χαμηλότερο κόστος, συνεπώς για την Γερμανική εταιρία, δεν έχει νόημα μια συμφωνία για «φασόν» στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της Πίτσος ήταν από τις πρώτες επενδύσεις της BSH εκτός Γερμανίας το 1977 και βρέθηκε στο επίκεντρο πριν το 2017 που ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, όταν έγινε η αναδιάρθρωση στον όμιλο σε συνέχεια της αποχώρησης της Siemens από το αρχικό μετοχικό σχήμα της μητρικής.

Στη μονάδα του Ρέντη, που κατασκευάζονταν ψυγεία και κουζίνες, σε πρώτη φάση διεκόπη η παραγωγή ψυγείων και όταν άρχισε η παραγωγή κουζινών νέας γενιάς σταμάτησε και η άλλη γραμμή παραγωγής, με την εταιρεία να επιλέγει τη μεταφορά της παραγωγής σε Πολωνία, Τουρκία και Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ, ιδρύθηκε το 1960, παράγει ανοξείδωτα προϊόντα κουζίνας, μικροσυσκευές, νεροχύτες κουζινών και μπάνιου, μπαταρίες, απορροφητήρες, θερμοσίφωνες κ.ά. και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της παγκοσμίως, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που καλύπτει το 97% της συνολικής παραγωγής της.

Η βασική παραγωγική μονάδα, έκτασης 30.000 τ.μ. βρίσκεται έξω από τη πόλη της Θεσσαλονίκης από όπου εξάγει σε 108 χώρες, ενώ έχει δραστηριότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Ιταλία, Γερμανία, ΗΑΕ, Ρωσία κ.ά., αποδεικνύοντας ότι μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση με έδρα στη Βόρεια Ελλάδα, μπορεί να καταστεί παγκόσμιο success story.

Ίσως σας ενδιαφέρουν