2020 έτος πολυδιάστατων «κρίσεων»

Γράφει ο Πρόδρομος Μανωλάκης

Το 2020 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά από κάθε άποψη. Η χώρα μας, ενώ βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης, ήρθε αντιμέτωπη με μύρια προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει την Ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί αδιάφορη, σχεδόν αμέτοχη τις εξελίξεις, εγχώριες και διεθνείς. Θα περίμενε κανείς το ίδιο να συμβεί και τώρα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που υπάρχει η δικαιολογία του κορωνοϊού, “καραμέλα” στο στόμα αποτυχημένων λαϊκιστών. Πλην όμως βρεθήκαμε προ ευχάριστων εκπλήξεων. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη και να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες, χρησιμοποίησε το χρόνο αυτό πραγματοποιώντας άλματα σε πολλούς τομείς της Κυβερνητικής Δραστηριότητας.

Ο “νεκρός” χρόνος της καραντίνας χρησιμοποιήθηκε βέλτιστα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πέτυχε να μεταμορφώσει ψηφιακά τη χώρα. Πλέον μεγάλο μέρος των τυπικών διαδικασιών που απαιτούσαν επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, με απλό και γρήγορο τρόπο.

Η χώρα μας απέκτησε πλέον διεθνή υπόσταση. Από την ανυπαρξία των προηγούμενων ετών και από συμπεριφορές που άλλοτε προκαλούσαν γέλιο και άλλες φορές θυμό στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί πλέον ισότιμο συνομιλητή τους. Μια ελληνική ηγετική φυσιογνωμία που εμπνέει εμπιστοσύνη, παρουσιάζοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις, διατυπώνοντας άποψη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα των Διεθνών εξελίξεων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα μας.

Αποτελεί προσωπική επιτυχία του Πρωθυπουργού η λήψη του πακέτου των 72 δισ. Ευρώ για τη στήριξη της Ελληνικής οικονομίας. Πλέον απαιτείται αφύπνιση και ετοιμότητα όλων των φορέων Διοίκησης της Χώρας μας, προκειμένου τα χρήματα αυτά να στηρίξουν αυτούς που πράγματι επλήγησαν και ταυτόχρονα να μετασχηματίσουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Θα πρέπει να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες, να τεθούν προτεραιότητες και να επιτευχθεί η πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε αυτή την προσπάθεια η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού πρέπει να έχει σημαίνοντα λόγο, όπως άλλωστε είναι και πρόθεση της κυβέρνησης.

Εκτός όμως από το πεδίο των Οικονομικών, επιτέλους η χώρα μας αποκτά σημαντική υπόσταση και στην Εξωτερική Πολιτική. Στην κρίση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, με τα γνωστά γεγονότα (Έβρος, Oruc Reis, ΑΟΖ κλπ) που έχουν φέρει τις δύο χώρες ουκ ολίγες φορές στα πρόθυρα τουλάχιστον “θερμού επεισοδίου”, η αντίδραση της Κυβέρνησης, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, είναι αξιοζήλευτη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους Εταίρους μας ότι τα θέματα αυτά τους αφορούν άμεσα. Με αστραπιαίες ενέργειες η Κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει σημαντικές συμφωνίες με Ιταλία αρχικά και Αίγυπτο στη συνέχεια αναφορικά με τις ΑΟΖ, κατάφερε σημαντικές στρατηγικές συμμαχίες με Γαλλία, Ισραήλ και φυσικά τη Κύπρο και κατάφερε τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας.

Στον τομέα της ενέργειας η ΔΕΗ που το 2019 έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, σήμερα έχει εξυγιανθεί και είναι και πάλι κερδοφόρα. Το σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, πρωτοποριακό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις απαλλάσσει οριστικά από την μόλυνση και τις οδηγεί στην πράσινη ενέργεια. Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών στο Σύστημα Υψηλής Τάσης που πρωτίστως εξασφαλίζει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τους συνεχίζεται, πρόσφατα εγκαινιάστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου, και επεκτείνεται περιλαμβάνοντας και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η δημιουργία της πλατφόρμας ElevateGreece, της πύλης εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας, η δημιουργία της 1ης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική, στο ΧΡΩΠΕΙ, η θέσπιση σημαντικών οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για startups, είναι μερικά από τα πολλά που έχουν γίνει για ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν μέσω πολλών και πρωτόγνωρων κρίσεων (υγειονομική, οικονομική, προσφυγική), οδηγεί την χώρα με σταθερότητα. Οι Έλληνες πολίτες πιο ώριμοι από πότε μετά την καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το αναγνωρίζουν όπως φαίνεται ξεκάθαρα από όλες τις έρευνες κοινής γνώμης. Εν΄ τούτης η πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε απαιτεί συστράτευση όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων προκειμένου η χώρα να βγει αλώβητη από την παγκόσμια αυτή θύελλα και κατάλληλα προετοιμασμένη για την επίσης δύσκολη επόμενη μέρα

Ίσως σας ενδιαφέρουν