Διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό στις 19.00 – Ποια τα σενάρια

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού με μήνυμά του προς τους πολίτες – Προηγήθηκε συνάντηση με τον Χατζηδάκη – «Θα είναι γενναία», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για την αύξηση του κατώτατου μισθού στις σήμερα 19:00 θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, στις 12:30 στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και συζήτησαν επί της εισήγησης των εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τις αυξήσεις και αργότερα εντός της ημέρας θα ακολουθήσει η εξειδίκευση από τον κ. Χατζηδάκη.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αύξηση στον κατώτατο μισθό αναμένεται είναι της τάξεως του 7%.

«Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις ανακοινώσεις, θα πρόκειται για μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του εισοδήματος», είπε μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αλλά δεν αναφέρθηκε στο ύψος της αύξησης από την 1η Μαΐου.

Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν την αύξηση

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει η όποια αύξηση δοθεί να είναι στα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας, έτσι ώστε να μην βρεθούν οι επιχειρήσεων σε δυσχερή θέση. Σημειώνουν επίσης, ότι στην συντριπτική πλειοψηφία, οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό, είναι εργαζόμενοι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε μεγάλες ελληνικές ή πολυεθνικές.

Οι τελευταίες, σημειώνουν, απασχολούν ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό που δεν αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

H άλλη παράμετρος έχει να κάνει με την ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα που ανήκουν στην αποκαλούμενη κοινωνική ομάδα των ευάλωτων νοικοκυριών που αναμφίβολα πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό.

Πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες επιχειρεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων. Την Παρασκευή το ΚΕΠΕ παρέδωσε στον υπουργό Εργασίας το πόρισμα του διαλόγου που προηγήθηκε με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Φορείς εργοδοτών και εργαζομένων έχουν θέσεις που απέχουν και μάλιστα σημαντικά μεταξύ τους, αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού. Σε αυξήσεις 3% ή 4%, κατ’ ανώτατο όριο, φαίνεται να επιμένουν οι ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ -γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 13%- δηλαδή η «διαφορά» μεταξύ των δύο πλευρών αγγίζει το 10%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πλέον συγκρατημένη πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%, επικαλούμενη την «αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και την πολεμική κρίση στην Ουκρανία».

Ίσως σας ενδιαφέρουν