Διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό – Το μήνυμα των 9 ευρωπαίων ηγετών από την Πάφο
«Το κυπριακό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό»
Εντείνονται οι πιέσεις στην Άγκυρα στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό, θέμα που συζητήθηκε στην ευρωμεσογειακή σύνοδο των «9» ηγετών στην Πάφο στέλνοντας το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το κυπριακό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό.
Με το βλέμμα στην τριμερή συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, καταγράφεται έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο με την ελληνική πλευρά να παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της συζήτησης.
«Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειές που γίνονται 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την τόσο πολυπόθητη λύση» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της MED9, υπογραμμίζοντας ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επιδιώκεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σταθερό στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Διεθνές Δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το Κυπριακό μπήκε ως ξεχωριστή παράγραφος στην κοινή διακήρυξη των ηγετών της MED9, οι οποίοι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο της.
«Το κυπριακό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Υπογραμμίζουμε ότι η συγκεκριμένη συμβολή της Τουρκίας στην ταχεία επανέναρξη και επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων παραμένει κρίσιμη, αποτελώντας βασικό στοιχείο για την προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας» επισήμαναν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Κροατίας και Σλοβενίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι: «η αποφυγή μονομερών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που παραβιάζουν το στρατιωτικό status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή τη νεκρή ζώνη, είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Αναφέροντας ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την τραγική 50η επέτειο της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους από την Τουρκία στην Κύπρο ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους συναδέλφους του, για την υιοθέτηση συγκεκριμενου λεκτικού στη Διακήρυξη που αντικατοπτρίζει – όπως είπε- ακριβώς αυτή την πραγματικότητα.
Το λεκτικό επίσης, πρόσθεσε, αντανακλά τη θέση της διεθνούς κοινότητας για την ανάγκη επανένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του συγκεκριμένου πλαισίου, αλλά και των αρχών και αξιών της ΕΕ».
«Συμφωνούμε όλοι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και υπογραμμίζουμε ότι η έμπρακτη συμβολή της Τουρκίας στην επανέναρξη και επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί βασικό συστατικό για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως εξάλλου αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκου Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο» κατέληξε ο Πρόεδρος της Κύπρου.