Γραμμές άμυνας της Αθήνας απέναντι στην απόφαση του Βερολίνου να κλείσει τα σύνορα

Στον Έβρο ο Χρυσοχοΐδης, στο Βερολίνο ο Παναγιωτόπουλος

Γραμμές άμυνας της Αθήνας απέναντι στην απόφαση του Βερολίνου να κλείσει τα σύνορα
🎙️ Άκουσε το άρθρο

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς από σήμερα τίθεται σε ισχύ από την Γερμανία το κλείσιμο των συνόρων προκειμένου να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση.

Από τα μεσάνυχτα γίνονται έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας. Μέχρι σήμερα ίσχυαν ήδη οι έλεγχοι στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας, δηλαδή σε Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία και Πολωνία. Τώρα όμως επεκτείνονται και στην υπόλοιπη χερσαία συνοριογραμμή δηλαδή σε: Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Δανία.

Αυτό που παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι αν θα καταργηθεί στην πράξη η Συνθήκη Σένγκεν και τα πλεονεκτήματα που προέρχονται από αυτήν και βεβαίως τι επιπτώσεις θα έχει στη χώρα μας αυτή η κίνηση όσον αφορά στο μεταναστευτικό.

Το Βερολίνο προσπαθεί να καθησυχάσει τους εταίρους του ότι δεν θα διαταραχθεί η ισορροπία που υπήρχε μέχρι χθες αλλά αυτό μένει να φανεί στην πράξη.

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί τις κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας καθώς ο μήνας Σεπτέμβριος θεωρείται «ιδανικός» μήνας για τους διακινητές καθώς η στάθμη του Έβρου δεν έχει ανέβει ακόμα.

Σήμερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα βρεθεί στις Καστανιές του Έβρου προκειμένου να επιθεωρήσει την πορεία εκτέλεσης των έργων του φράχτη.

Στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Στο Βερολίνο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος σε μια συγκυρία ιδιαίτερα δύσκολη και θα συμμετάσχει σε υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση.

Εκεί, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει το μήνυμα της Αθήνας το οποίο με ηχηρό τρόπο έστειλε από την Βιέννη πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός.

«Η απάντηση, δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναμένεται να έχει σημαντικές διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, τον Οκτώβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ανοικτή γραμμή με Πολωνία και Ιταλία

Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ήδη βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Πολωνία και τον ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ αλλά και με μια χώρα που επίσης πλήττεται από τις κινήσεις της Γερμανίας την γειτονική μας Ιταλία με την πρωθυπουργό της χώρα Τζόρζια Μελόνι να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις, κάθε μέρα στο inbox σας

 
Διαβάστε επίσης