Η «άγνωστη» τριμερής Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο

Η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε τη συνάντηση στην οποία έγιναν προσπάθειες για αποκλιμάκωση

Συνάντηση μεταξύ διπλωματών από Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας πίεζε για κυρώσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε επίπεδο διπλωματών πραγματοποιούνταν μια συνάντηση ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και συνέχιση του διαλόγου.

Η συνάντηση έγινε με απόφαση της γερμανικής πλευράς, λίγα 24ωρα μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στη συνάντηση πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς η Ελένη Σουρανή, ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της Καγκελαρίας Γιάν Χέκερ.

Η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε τη συνάντηση στην οποία έγιναν προσπάθειες για αποκλιμάκωση ενώ η χώρα μας επανέλαβε την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες καθώς και για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Eξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Την τριμερή επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε πως ξεκίνησαν συνομιλίες της Ελλάδας και της Τουρκίας με γερμανική διαμεσολάβηση.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους , περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Όπως ξέρετε ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Toυρκίας- Γερμανίας. Και ο κύριος Καλίν με κάλεσε από εκεί και με ενημέρωσε».

«Τελικά αν υπάρχει θέληση γίνεται διάλογος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ίσως σας ενδιαφέρουν