Η ανησυχία της κυβέρνησης για τη νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν

Αλλάζουν τα πάντα στην περιοχή μας μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν

Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και μάλιστα η ανησυχία κορυφώθηκε μετά από την ενημέρωση από πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δείχνει να φοβάται τις συνέπειες από τα όσα συμβαίνουν στην Καμπούλ.

Παράλληλα οι διεθνείς ισορροπίες όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αποτελούν παρελθόν και πλέον ο χάρτης διαμορφώνεται από την αρχή, με τον Δρόμο του Μεταξιού στο επίκεντρο του, αφού το Αφγανιστάν δεσπόζει σε αυτόν.

Δεν εάν τυχαίες οι βολές που δέχονται οι ΗΠΑ για την άτακτη αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν, ούτε οι σκωπτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης η Κίνα την όλη ιστορία.

“Η μετάβαση της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν έγινε πιο ομαλά απ’ ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες” ανέφερε κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος, δείχνοντας ότι πλέον η κατάσταση επαναδιαμορφώνεται εξ αρχής.

Προς τούτο αύριο στο Μαξίμου συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ το οποίο συγκάλεσε ο πρωθυπουργός προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, να εξεταστούν οι νέες συνθήκες που προκύπτουν στην περιοχή μας αφού η Τουρκία ήδη πρόσφερε στήριξη στους Ταλιμπάν, αλλά και να ληφθούν τα πρώτα μέτρα αποτροπής εισροής μεγάλου όγκου προσφύγων.

Σήμερα μάλιστα συνεδριάζει εκτάκτως και το συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ μετά από την έκτακτη σύγκλιση που ζήτησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, και στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται η ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, καθώς και η αξιολόγηση των συνθηκών που διαμορφώνονται και ο σχεδιασμός δράσης της ΕΕ.

Αυτό στη διπλωματική γλώσσα σημαίνει πως στις Βρυξέλλες έχουν σημάνει καμπανάκια, αφού περιμένουν μερικά εκατομμύρια Αφγανών προσφύγων, και θέλουν να πάρουν τα μέτρα τους.

Ήδη στην Ελλάδα όπως κατήγγειλε σήμερα ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, κάποιοι μετανάστες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην ορεινή Ροδόπη, και κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να υλοποιήσει την κυβερνητική δέσμευση για πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων στην περιοχή, προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή από την παράνομη διέλευση μεταναστών που τελευταία παρατηρείται από τον ορεινό όγκο της.

Σύμφωνα με πηγές από τη Ροδόπη, ανήσυχοι είναι οι Πομάκοι της περιοχής για πιθανά κύματα μεταναστών από το Αφγανιστάν ενώ ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας και βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης τονίζει ότι έγινε επικαιροποίηση αναγκών σε όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύμφωνα με την οποία η νέα προτεινόμενη κατανομή των συνοριοφυλάκων θα είναι: οι τριακόσιοι (300) εξ αυτών στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Σερρών, Καβάλας και Ροδόπης (από 100 σε έκαστη Δ.Α) και οι πεντακόσιοι (500) στα αεροδρόμια της Χώρας.

Να σημειωθεί ότι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες εξόρμηση στα χωριά της Οργάνης, της Μυρτίσκης και της Άνω Βυρσίνης, και σε συνομιλία του σήμερα με δημοσιογράφους, μετέφερε την ανησυχία των Πομάκων για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην ορεινή Ροδόπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την επίσκεψή του στα πομακικά χωριά εισέπραξε την ανησυχία των ντόπιων μουσουλμάνων από κάποιους μετανάστες που προέρχονται από το Αφγανιστάν και άρχισαν να εμφανίζονται στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και να διέρχονται μέσα μέσω Βουλγαρίας.

Από την άλλη πλευρά, ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης λέει ότι “έχουμε δείξει στην πράξη τους τελευταίους 12 μήνες ότι ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας” εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πύλη εισόδου των προσφύγων.

Επίσης, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Ιουλίου, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο επτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 1ο επτάμηνο του 2020. Στα νησιά, συγκεκριμένα, οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 84%.

Μείωση κατά 79% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά καταγράφεται τον Ιούλιο του 2021, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των διαμενόντων, συνολικά, στη χώρα, παρουσιάζει μείωση κατά 46% σε σχέση με το Ιούλιο του 2020.

Το επτάμηνο του 2021, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό, είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών.

Τον Ιούλιο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 85.618 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον, τον Ιούλιο του 2021 διαμένουν 46.380.

Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών (σε Α και Β βαθμό) καταγράφουν μείωση κατά 48%. Οι εκκρεμείς αιτήσεις σε Α και Β βαθμό αγγίζουν συνολικά τις 51.669, όταν τον Ιούλιο του 2020 ήταν 99.108.

Στα νησιά, οι εκκρεμότητες στον Α βαθμό είναι συνολικά 6.056, ποσοστό 13% επί του συνόλου των εκκρεμοτήτων, ενώ τον Ιούλιο του 2020 οι εκκρεμότητες έφταναν τις 33.874 και αποτελούσαν το 37% των εκκρεμοτήτων.

Η μείωση που καταγράφεται στα νησιά τον Ιούλιο του 2021, φτάνει το 82% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έστειλε χθες το βράδυ μια επιστολή μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο, ζητώντας έκτακτη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Από εκεί και πέρα είναι θέμα της ΕΕ και να ενισχύσει την κοινή δήλωση του 2016 αλλά και να στηρίξουμε την Τουρκία η οποία θα αντιμετωπίσει πίεση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως, δεν μπορεί να είναι πύλη εισόδου και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα», επισημαίνει ο κ. Μηταράκης.

Ίσως σας ενδιαφέρουν