Πιθανό, υπό όρους, ένα τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι και σήμερα δεν έκρυψε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μεγάλης κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για ρήξη των σχέσεων, ενώ υπάρχουν και αυτοί που προέβλεψαν σύννεφα «μακράς διαρκείας». Παρ όλα αυτά, στη διπλωματία κάθε μέρα είναι διαφορετική και τα συμπεράσματα πρέπει να βγαίνουν με μεγάλη προσοχή.

Τέσσερα λοιπόν 24ωρα μετά τις αποστομωτικές απαντήσεις Δένδια επί τουρκικού εδάφους, δύο είναι τα ουσιαστικά στοιχεία που θα πρέπει να κρατήσουμε:

-Ο κ. Τσαβούσογλου έχει προσκληθεί να επισκεφθεί την Ελλάδα. Μια πρόσκληση που παρά την ένταση στην τουρκική πρωτεύουσα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στο κοντινό μέλλον.

-Εφόσον η αποκλιμάκωση παγιωθεί και δεν υπάρξουν εντάσεις, θα μπορούσε, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Πρόκειται για ένα στοιχείο στο οποίο επιμένουν κυβερνητικές πηγές αφήνοντας ένα «παράθυρο» συνάντησης των εφόσον ασφαλώς οι προκλήσεις και οι εντάσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο αποτελέσουν παρελθόν.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής: Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανώς και υπάρχουν διαφωνίες με την τουρκική πλευρά.

Είναι γνωστό ότι το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι και σήμερα δεν έκρυψε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μεγάλης κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφετηρία τα γεγονότα στον Έβρο και κατόπιν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός κράτησε σθεναρή στάση στον Έβρο, αναδεικνύοντας ήδη από τότε την ευρωπαϊκή διάσταση της τουρκικής συμπεριφοράς. Το ίδιο έκανε και πέτυχε με την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο και μετά, πετυχαίνοντας να συνδέσει την συμπεριφορά της Τουρκίας – με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Όπως επισημαίνει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας, υπό όρους και προϋποθέσεις, επιδιώκοντας πάντα ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά και πεδία συνεργασίας.

«Η Ελλάδα προσέρχεται πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες. Όμως, όταν συνομιλούμε διεθνώς – και αυτό συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία – προβάλλουμε τις θέσεις μας.

Αυτό έγινε και στην Άγκυρα, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προέβαλε τις ελληνικές θέσεις», τονίζει η ίδια πηγή.

Ίσως σας ενδιαφέρουν