Πως και Rafale και Belh@ra αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Ικανοποίηση στις Ένοπλες Δυνάμεις με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις φρεγάτες και τα Ραφάλ, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία θεωρεί πως η Ελλάδα έχει καλύψει μεγάλο μέρος από την διαφορά που χώριζε τα δυο οπλοστάσια, και θα έχει υπεροχή στη θάλασσα και τον αέ

Ικανοποίηση επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας τους, για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την προμήθεια των φρεγατών Bellh@ra και των αεροσκαφών Rafal, σε μια περίοδο όπου σημειώνονται έντονοι γεωπολιτικοί κραδασμοί, πιθανές ανακατατάξεις, ενώ επικρατεί αβεβαιότητα, με εντάσεις, με κρίσεις, και απειλές.

Ανώτατοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από τις πολιτικές σκοπιμότητες και στοχεύσεις, στη Βουλή φάνηκε ότι όλοι συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις με την προσθήκη των γαλλικών φρεγατών, των υπερσύγχρονων αεροσκαφών και των κορβετών που προβλέπεται να ακολουθήσουν σε μερικούς μήνες, ενισχύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και αλλάζουν τις ισορροπίες στην περιοχή.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Εάν δει κανείς τις αντιδράσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, και της πολιτικής ηγεσίας τους, αντιλαμβάνεται ότι η Άγκυρα θεωρεί πως η Ελλάδα έχει καλύψει μεγάλο μέρος από την διαφορά που χώριζε τα δυο οπλοστάσια, και θα έχει υπεροχή στη θάλασσα και τον αέρα. Είναι ενδεικτική η αγωνία της Τουρκίας, σύμφωνα με πηγές μας, αφού η Άγκυρα φέρεται να ζητά από το Ισραήλ μεσολάβηση ώστε να πιεστούν οι ΗΠΑ και να ακυρωθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Αυτά άλλωστε ήταν ο διακαής πόθος της Πολεμικής Αεροπορίας εδώ και μερικά χρόνια, αλλά τόσο η πολιτική σκοπιμότητα των ΗΠΑ, που δεν ήθελε τότε να μοιραστεί με την χώρα μας αυτό το υπέρ-αεροσκάφος, όσο και η πολύ τσουχτερή τιμή τους, οδήγησαν στην επιλογή των Rafal. Τα οποία φυσικά είναι πολύ πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά από τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Βέβαια όπως επισημαίνουν απόμαχοι ανώτατοι στρατιωτικοί στο vradini.gr η Τουρκία βρίσκεται σε διαφορετική κλίμακα από την Ελλάδα, αφού τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζει, απειλούν δυνητικά το Αιγαίο, και πρέπει να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής τους. Για την ώρα όμως, η Πολεμική Αεροπορία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, και προφανώς κάτι παραπάνω θα ξέρει τόσο η απερχόμενη ηγεσία της, όσο και η νέα.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πάντως, τονίζει σε συνεργάτες του ότι οι εποχές έχουν αλλάξει δραματικά, και παράδειγμα είναι ότι πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας να συζητάμε για υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος.

“Αυτές τις ημέρες, συζητάμε όμως ακριβώς αυτό. Ένα πολύ υπαρκτό σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος και μάλιστα, όχι μακριά από τα δικά μας τα μέρη, και σε κάθε περίπτωση, η χώρα πρέπει να κάνει προσπάθειες για να θωρακιστεί” ανέφερε σε συνομιλητές του.

Σε ότι αφορά τις συμβάσεις για τις προμήθειες φρεγατών, πηγές του Πενταγώνου επισημαίνουν ότι ότι κατέστη δυνατό, να συμπεριληφθούν επιπλέον δυνατότητες, χωρίς να διαφοροποιηθεί το τελικό τίμημα, όπως είναι η εκπαίδευση επιπλέον πληρωμάτων και η αντικατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής και λογισμικών, τελευταίας τεχνολογίας, ενώ σημειώνουν ότι η σύμβαση που υπέγραψε η χώρα μας με την Naval είναι ίδια με αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Οι τορπίλες και τα Ραφάλ

Σε σχέση με τις τορπίλες που θα προμηθευθεί το Πολεμικό Ναυτικό για τα υποβρύχια, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας θεωρεί πως προβλέπεται ολοκληρωμένη υποστήριξη, με πλήρες πακέτο εκπαίδευσης και πλήρες συνεργείο τεχνικής υποστήριξης, με επαρκή αριθμό αναλωσίμων, στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και με βελτίωση των χρονοδιαγραμμάτων παραδόσεων, μετά την ενεργοποίηση της σύμβασης και με αύξηση της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής.

Για την προμήθεια των αεροσκαφών Rafale, ανώτατες πηγές του υπουργείου Άμυνας σημείωσαν ότι όλα τα συστήματα που θα προσαρμοστούν σε αυτά είναι τελευταίου τύπου και ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με τα ηλεκτρονικά υποσυγκροτήματα του κάθε αεροσκάφους. Ανέφεραν επίσης, ότι όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που δρομολογούνται, είναι άκρως απαραίτητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι φρεγάτες, διότι πλέον ο στόλος έχει μια πολύ μεγάλη ηλικία και είναι κατεπείγουσα ανάγκη να προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό τρεις νέες φρεγάτες υπερσύγχρονης τεχνολογίας, τις ψηφιακές φρεγάτες της νέας εποχής, ενώ και τα Rafale είναι απαραίτητα στην Πολεμική Αεροπορία, με τα όπλα τους, πολύ περισσότερο που είναι αεροπλάνα τα οποία διαφοροποιούν τις ισορροπίες στον αέρα.

Πάντως το μελανό σημείο στην όλη ιστορία, είναι η ελάχιστη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από τις προμήθειες. Πηγές του Άμυνας επισήμαναν ότι «όσον αφορά τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη, δηλαδή τα γαλλικά οπλικά συστήματα, το πλαίσιο συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας έχει προαναγγελθεί από τη συμφωνία πλαίσιο για τη στρατηγική συνεργασία στην ‘Αμυνα, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» και «υπάρχουν συγκεκριμένα άρθρα τα οποία αναφέρονται στη δημιουργία πλέγματος τακτικών επαφών και συνεννοήσεων μεταξύ των στοιχείων των αμυντικών βιομηχανιών, ελληνικής και γαλλικής».

Αυτό το πλαίσιο ακολουθήθηκε περισσότερο στις προμήθειες των φρεγατών, στα Rafale λιγότερο, αλλά όπως επισημαίνουν στο Άμυνας, και στα Rafale «θα υπάρξει πρόοδος» για την εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Πάντως κατά τη Naval Group, θα παρασχεθεί υποκατασκευστικό έργο σε πάνω από 50 ελληνικές εταιρείες. Για τα ελληνικά ναυπηγεία, στο μέλλον «θα ανακύψει η δυνατότητα, κάποιο ελληνικό ναυπηγείο να παράσχει ναυπηγικό έργο, ενδεχομένως στην επόμενη αγορά πλοίων που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του».

Ίσως σας ενδιαφέρουν