Σε επιφυλακή για τις κινήσεις Ερντογάν

Το σενάριο η Τουρκία να κάνει στο Αιγαίο ό,τι η Ρωσία στην Ουκρανία, θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα τις Ε.Δ.  

«Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», λέει μια σοφή παροιμία, και η ελληνική κυβέρνηση δεν την αγνοεί. Η «αναμπουμπούλα» που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί σύγχυση στη διεθνή κοινότητα και ευνοεί παρεμφερή σχέδια «γεωπολιτικού αναδασμού», κάτι που λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση, η οποία έχει επιστήσει την προσοχή στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Κώστα Μελισσόπουλου

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Οι πρόσφατες διερευνητικές συνομιλίες απέδειξαν, για άλλη μία φορά, ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να κάνει ούτε βήμα πίσω στα αιτήματα περί αποστρατικοποίησης των νησιών, κάτι που η ελληνική πλευρά απέρριψε εκ νέου κατηγορηματικά, δίνοντας ένα τέλος στις συνομιλίες –οι οποίες, άλλωστε, διήρκεσαν λίγες ώρες. 

Ήδη στο Πεντάγωνο βρίσκονται σε άτυπη επιφυλακή, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει ανεβάσει κατά πολύ το βαθμό ετοιμότητας του προσωπικού του, «για κάθε ενδεχόμενο», όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στη «Βραδυνή της Κυριακής». Η ίδια πηγή διευκρίνισε πάντως, ότι η ετοιμότητα αφορά τόσο τη δραστηριότητα των ρωσικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και «τους απέναντι».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κυβέρνηση έλαβε διακριτικό και ανεπίσημο μήνυμα από τις ΗΠΑ, το οποίο εστίαζε στην ανάγκη «σύνεσης» και «ψυχραιμίας» από την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά.

Το μήνυμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επισήμανε την ανάγκη αποφυγής ρητορικών προκλήσεων και ενεργειών που μπορούν να παρερμηνευθούν, προκειμένου να μην δοθεί καμία αφορμή στην τουρκική πλευρά να ανεβάσει τους τόνους και να δημιουργήσει «κλίμα».

Παράγοντες της διπλωματίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Τουρκία να αξιοποιήσει τον αναθεωρητισμό που εκδηλώνεται με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, και να επαναφέρει με πιο δυναμικό τρόπο τις αξιώσεις της στο Αιγαίο.

Αυτό, περίπου, ήταν το νόημα του μηνύματος που έλαβαν ανεπισήμως κάποιοι παράγοντες που ενημέρωσαν την κυβέρνηση. 

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες μία τουρκική «παρέκκλιση» από τη συντεταγμένη στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας, αλλά αυτό αφορά το παρόν και όχι το άμεσο μέλλον, αφού λήξουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, και καθαρίσει το τοπίο μετά και τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζεφ Πάιατ πάντως, σε ανεπίσημη ενημέρωση που έκανε σε λίγους δημοσιογράφους στο σπίτι του την περασμένη Τετάρτη, εξόρκιζε το ενδεχόμενο πιθανής εμπλοκής στο Αιγαίο, και τόνισε, με έμφαση, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν το χειρότερο σενάριο για τη Συμμαχία αφού θα διασπούσε το μέτωπο και θα ωφελούσε μόνο τρίτες δυνάμεις, εννοώντας τη Ρωσία.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως οι Αμερικανοί δεν είναι απολύτως βέβαιοι για τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, και αυτό φαίνεται από την απροθυμία αρκετών αξιωματούχων να αποκλείσουν οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια των Τούρκων στο άμεσο μέλλον. Ούτε καν στο ΝΑΤΟ, όπου οι αξιωματούχοι αρκούνται να δηλώνουν στους Έλληνες συναδέλφους τους ότι «πρέπει να τα βρει η Ελλάδα με την Τουρκία». 

Ορισμένοι Έλληνες στις Βρυξέλλες, σε κατ’ ίδιαν συζητήσεις τους με δημοσιογράφους, παραπέμπουν στο παράδειγμα της Ουκρανίας, όπου η Δύση αρκείται μέχρι τώρα σε κυρώσεις και φραστικές επιθέσεις, την ώρα που οι Ρώσοι προέλασαν με άνεση μέχρι το Κίεβο, και εκτιμούν ότι «και εμείς μόνοι μας θα είμαστε σε μία ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία».

Διπλωμάτες ανέφεραν στη «ΒτΚ», ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε νέα σοβαρή επιβάρυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και επισήμαναν ότι η Άγκυρα θέτει σε όλα τα επίπεδα το ζήτημα της αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου ως προϋπόθεση αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχία επ’ αυτών.

Δεν αποκλείεται να «εκμεταλλευθεί» την ουκρανική κρίση ως πρόφαση, για να υποστηρίξει ότι «ήρθε η ώρα των αλλαγών και των νέων περιφερειακών διευθετήσεων». Άλλωστε, για την Άγκυρα η αναθεώρηση της Λωζάννης έχει «de facto» ξεκινήσει επί του πεδίου, στη Συρία, στο Ιράκ, στην Κύπρο, στη Λιβύη.

Οι κινήσεις του ΥΠ.ΕΞ. και τα «ατοπήματα» Λαβρόφ

Ίσως σας ενδιαφέρουν