Τα υπονοούμενα και η αλήθεια πίσω από την απάντηση Μητσοτάκη για την ΠτΔ

Τα σενάρια και η επόμενη ημέρα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα

Τα υπονοούμενα και η αλήθεια πίσω από την απάντηση Μητσοτάκη για την ΠτΔ

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την επιλογή του προσώπου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μια και η σημερινή θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2025.

«Έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντα της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας από αυτά που είπε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Μια φράση που ήταν αρκετή για να φουντώσει την σεναριολογία για την επόμενη μέρα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Για όποιον γνωρίζει καλά λοιπόν τον πρωθυπουργό, η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δε θα πρέπει να του προκαλεί απορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πολιτικούς με έντονη την αίσθηση της θεσμικότητας. Γι’ αυτό και η απάντηση στο ερώτημα ήταν μια απολύτως θεσμική τοποθέτηση που αφορούσε τον πρώτο πολίτη της χώρας, ειδικά μάλιστα την στιγμή που η θητεία της κυρίας Σακελλαρόπουλου ολοκληρώνεται σε περισσότερους από εφτά μήνες.

Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης δε θα μπορούσε και προφανώς δε θα ήταν επιτρεπτό να αφήσει οποιαδήποτε αιχμή ή υπόνοια ότι σκέφτεται κάποιο άλλο πρόσωπο, εξαιτίας του τρόπου με τον οποία ασκεί τα καθήκοντα της η σημερινή Πρόεδρος. Άρα σε αυτό το πλαίσιο τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης ήταν εντός ενός απόλυτα «σκληρού» θεσμικού πλαισίου.

Σε αυτό, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει την παραμικρή αφορμή για κάποιο σχόλιο αναφορικά με την συνεργασία της με την κυβέρνηση, κινούμενη πάντα εντός των καθορισμών ορίων από το Σύνταγμα. Με άλλα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κάποιον προφανή λόγο για να μην προτείνει εκ νέου την σημερινή Πρόεδρο.

Παρ’ όλα αυτά, εφόσον αυτό συμβεί δεν αποκλείεται να προκληθεί ένα ρήγμα, χωρίς να γνωρίζουμε το μέγεθος του, στο εσωτερικό της ΝΔ. Η επιλογή πριν από χρόνια του συγκεκριμένου προσώπου σηματοδότησε την στροφή του κυβερνώντος κόμματος στο κέντρο και στην κεντροαριστερά. Μια στροφή που δυσαρέστησε αρκετούς στην «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα που ήθελαν ένα πρόσωπο με πιο δεξιά χαρακτηριστικά.

Ορισμένα κομματικά στελέχη μάλιστα υπενθυμίζουν την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ως βουλευτής δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς κάποια «κομματική ποινή», μια και πρόκειται για μια επιλογή με καθαρά συνειδησιακά στοιχεία.

Τα ίδια στελέχη δεν αποκλείουν να συμβεί κάτι παρόμοιο στην περίπτωση που επιλεγεί η κυρία Σακελλαρόπουλου για μια δεύτερη θητεία και μάλιστα όχι με έναν «γαλάζιο» βουλευτή αλλά με τουλάχιστον πέντε ή κατά άλλους δέκα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Ίσως σας ενδιαφέρουν