Ήπαρ: Ποιες τροφές προστατεύουν την υγεία του

Το συκώτι είναι επιφορτισμένο με την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό μέσω του αδιάκοπου καθαρισμού του αίματος

Το ήπαρ αποτελεί ένα πολυεργαλείο με πολλές, διαφορετικές και εξίσου σημαντικές λειτουργίες. Επεξεργάζεται, αποθηκεύει, φιλτράρει, μετατρέπει, καθαρίζει, αποτοξινώνει, παράγει. Το έργο που προσφέρει είναι πραγματικά μεγαλειώδες και ο αριθμός των λειτουργιών ξεπερνά τις 400!

Για να κρατήσετε το συκώτι σας υγιές και τον οργανισμό σας, πρέπει να δίνεται πάντα διπλή προσοχή στις τροφές που καταναλώνετε. Αυτές που εγγυόνται την προστασία του είναι οι ακόλουθες:

Πράσινο τσάι

Μεγάλη ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι 5-10 φλιτζάνια την ημέρα βελτίωσαν την υγεία του ήπατος ενώ άλλη σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο έδειξε πως κατανάλωσή του επί δώδεκα εβδομάδες βελτίωσε τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων, μείωσε το οξειδωτικό στρες και τη συγκέντρωση λίπους στο ήπαρ. Το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί με και με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν φυσικά το ήπαρ, με κύρια τις φλαβόνες ναρινγερίνη και ναρρενίνη. Η προστατευτική του δράση περιλαμβάνει τη μείωση της φλεγμονής και την προστασία των κυττάρων.

Βατόμουρα και κράνμπερι

Περιέχουν και τα δύο ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που δίνουν στα μούρα τα ξεχωριστά τους χρώματα. Έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία συνολικά αλλά και του ήπατος ειδικά. Η κατανάλωση τους για 3-4 εβδομάδες, σύμφωνα με ευρήματα, αύξησε την απόκριση των ανοσοκυττάρων και των αντιοξειδωτικών ενζύμων.

Χυμός παντζαριών

Ο χυμός παντζαριών είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα και αντιοξειδωτικά όπως β-ξανθίνες και β-κυανίνες τα οποία μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή στο ήπαρ. Επιπλέον, αυξάνουν την παραγωγή φυσικών ενζύμων που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση.

Σταυρανθή λαχανικά

Μελέτες έδειξαν ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών και το εκχύλισμα βλαστών μπρόκολου αυξάνουν τα επίπεδα των ενζύμων αποτοξίνωσης και προστατεύουν το ήπαρ από βλάβες, ενώ οι θετικές δράσεις παρέμειναν ακόμη και μετά το μαγείρεμα των λαχανικών.

Ξηροί καρποί

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θρεπτικά συστατικά – συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε – και ωφέλιμες φυτικές ενώσεις με σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς και ενδεχομένως για το ήπαρ.

Ελαιόλαδο

Πέρα από την καρδιά και τη μεταβολική υγεία, το ελαιόλαδο ενισχύει και την ηπατική υγεία. Ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ημερησίως μειώνει τα επίπεδα ηπατικών ενζύμων και του λίπους στο ήπαρ.

Ίσως σας ενδιαφέρουν