Σ. Βούλτεψη στη «Βραδυνή»: «Θα υπάρξει χρηματοδοτικό σχέδιο για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία»

«Έχουμε μία βάναυση εισβολή σε μία κυρίαρχη χώρα και αυτός ο αναθεωρητισμός δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητος», τονίζει στη «Βραδυνή» η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Στο σχέδιο υποδοχής προσφύγων από την Ουκρανία αναφέρεται η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, εξηγώντας ότι έχουν γίνει και στη χώρας μας οι αναγκαίες προετοιμασίες.

Τονίζει ότι αν και αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται κάποια συγκεκριμένη κρατική βοήθεια για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπονεί σχέδιο αναμόρφωσης των Ταμείων της, ώστε να συμπεριληφθούν και αυτοί στους δικαιούχους. «Ποσά που έχουν μείνει αδιάθετα από το προηγούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το Προσφυγικό θα διατεθούν βάσει των οδηγιών της Ε.Ε.», τονίζει η βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Επίσης, η κ. Βούλτεψη τάσσεται κατηγορηματικά κατά της Ρωσίας επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την πρωτοφανή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ότι μετά το 2000 και τον Πούτιν, η χώρα πέρασε σε έναν ιμπεριαλιστικό εθνικισμό.

O αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία, διαρκώς αυξάνεται. Πόσος αριθμός προσφύγων υπολογίζετε ότι θα έρθουν στη χώρα μας;

«Διαρκούντος του πολέμου και της πρωτοφανούς αυτής ανθρωπιστικής καταστροφής δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία που θα φθάσουν στη χώρα μας. Όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων. Θεωρώ βέβαιο ότι αν την επόμενη μέρα η Ουκρανία παραμείνει μία ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, οι Ουκρανοί θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, που τόσο υπερασπίζονται, για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η Ουκρανία βρεθεί υπό ρωσική κατοχή, εκτιμώ ότι μεγάλος αριθμός Ουκρανών θα θελήσει να εγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, επιλέγοντας την ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την πρωτοφανή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η πρώην Σοβιετική Ένωση διαλυόταν, η Ρωσία αυτοβούλως μπήκε σε μία φάση εθνικού απομονωτισμού. Μετά το 2000 και την εμφάνιση του Πούτιν στο προσκήνιο, η χώρα πέρασε σε έναν ιμπεριαλιστικό εθνικισμό. Αλλά στο μεταξύ είχαν χαραχθεί νέα σύνορα και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει όποτε αλλάζει γνώμη».

Είναι έτοιμη η Ελλάδα να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και πού θα φιλοξενηθούν;

«Μέχρι στιγμής, οι άνθρωποι που ζητούν τη βοήθειά μας είναι γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, δηλαδή άμαχοι. Προς το παρόν, ο μεγάλος όγκος των προσφύγων κατευθύνεται στις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς και στη Μολδαβία. Και είναι λογικό. Θέλουν να βρίσκονται κοντά στην πατρίδα τους και στους άνδρες που έμειναν πίσω για να πολεμήσουν. Πάντως, έχουν γίνει και εδώ οι αναγκαίες προετοιμασίες και η χώρα μας είναι έτοιμη να λάβει μέρος στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας περί παροχής προσωρινής προστασίας, που για πρώτη φορά από το 2001 εφαρμόζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα που θα υπάρξουν και πώς προετοιμάζεστε να λυθούν;

«Αυτή την στιγμή τα προβλήματα επιλύονται χάρη στην μεγάλη προσφορά του ελληνικού λαού. Προφανώς, αν η κατάσταση μονιμοποιηθεί –πράγμα το οποίο όλοι απευχόμαστε– θα δημιουργηθούν, χωρίς αμφιβολία, προβλήματα. Η χώρα μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση προσφυγικών κρίσεων και δουλεύουμε πάνω σε διαφορετικά σενάρια ώστε να βρεθούν λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες. Άλλωστε, σε σενάρια στηρίχθηκε και η Ε.Ε. προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της».

Για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία θα δοθεί κάποια κρατική οικονομική βοήθεια;

«Αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται κάποια συγκεκριμένη κρατική βοήθεια πέραν των γενναιόδωρων προσφορών και των προβλέψεων της Οδηγίας για στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση. Ωστόσο, ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπονεί σχέδιο αναμόρφωσης των Ταμείων της, ώστε να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και οι πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ποσά που έχουν μείνει αδιάθετα από το προηγούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το Προσφυγικό, θα διατεθούν βάσει των Οδηγιών της Ε.Ε., ενώ οι χώρες καλούνται να διαμορφώσουν ανάλογα το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Είναι προφανές ότι αλλάζουν οι σχεδιασμοί, αλλά και αυτό εξαρτάται από την έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων».

Η προσφυγική κρίση από την Ουκρανία μπορεί να αλλάξει τις μέχρι τώρα αντιδράσεις των χωρών του Βίζεγκραντ για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου;

«Δυστυχώς, η κρίση στην Ουκρανία βρίσκει την Ευρώπη εν μέσω μακρόσυρτων συζητήσεων για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και χωρίς ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Κατά τη γνώμη μου, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας θα δυσκολέψουν τις συζητήσεις, όπως και τα αιτήματα για αλληλεγγύη, δίκαιη διανομή βαρών και επανεγκαταστάσεις. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει μία ισορροπία ανάμεσα στην προηγούμενη και στην σημερινή κατάσταση. Με λίγα λόγια, τα νέα δεδομένα θα απαιτήσουν πολύ σοβαρούς ελιγμούς».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τις μεταψυχροπολεμικές ισορροπίες. Πώς πιστεύετε ότι επηρεάζεται η Ελλάδα από αυτές τις αλλαγές και από τις ψυχρές σχέσεις με την Ρωσία;

«Η Ελλάδα επηρεάζεται προφανώς, όπως και όλη η Ευρώπη, όπως και όλος ο κόσμος. Ήδη βλέπουμε τις συνέπειες σε όλα τα πεδία. Ωστόσο, δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Έχουμε μία βάναυση εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα, και αυτός ο αναθεωρητισμός δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητος. Το τίμημα θα είναι βαρύ για όλους. Βαρύ τίμημα θα πληρώσει, δυστυχώς, και ο ρωσικός λαός εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών της ηγεσίας του. Η Ρωσία βρίσκεται ήδη εκτός παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, η χώρα απομονώνεται και οι συνέπειες των κυρώσεων θα είναι συντριπτικές. Μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη και η Δύση γενικότερα χρειάζονται το ρωσικό φυσικό αέριο, του οποίου οι τιμές πήγαν στα ύψη, αλλά και η ρωσική Οικονομία εξαρτάται από την Δύση. Τα τρία τέταρτα των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία προέρχονταν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι τρομερό ότι ο Πούτιν προχώρησε στις παράνομες ενέργειές του αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον ίδιο τον λαό του. Και μάλιστα υπό το πρόσχημα ότι “προστατεύει” τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας».

Μπροστά στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ποια είναι η σημασία της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο;

«Η Ελλάδα τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου και υπέρ της ανάγκης αυτός να μην σταματά. Επί του θέματος, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είναι πάντα ξεκάθαρος: Δεν διακόπτουμε την επικοινωνία, συνομιλούμε, βρισκόμαστε σε επαφή, αλλά και δεν εγκαταλείπουμε τις θέσεις μας. Η Τουρκία είναι μία αναθεωρητική δύναμη. Αντιμέτωποι με τον αναθεωρητισμό βρεθήκαμε και σ’ αυτόν τον πόλεμο. Η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος έχουν καταδικάσει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τέτοιες συμπεριφορές. Και είναι προφανές ότι η Τουρκία οφείλει να λάβει υπόψη της τα νέα δεδομένα».

Ίσως σας ενδιαφέρουν