Βρούτσης: «Η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης θα φέρει αυξήσεις νωρίτερα στις συντάξεις»

Η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να συγκλίνει μετά το 2030, με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων σημειώνει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να συγκλίνει μετά το 2030, με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Της Ειρήνης Μπέλλα

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή, θα συνοδεύεται από δύσκολες αναλογιστικές μελέτες που θα επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητά του μέχρι το 2070, την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και την τήρηση εθνικών δεσμεύσεων που έχει η χώρα μας, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να συγκλίνει μετά το 2030, με το μέσο όρο των ευρωπαικών χωρών», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Όπως σημειώνει, η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης θα φέρει αυξήσεις σε ένα σημαντικό αριθμό συνταξιούχων, που θα δει τις αυξήσεις αμέσως στην τσέπη του, ενώ για ένα άλλο τμήμα συνταξιούχων η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης θα συμψηφίσει τμήμα της προσωπικής τους διαφοράς, την οποία και θα μειώσει σημαντικά. «Γι’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία των συνταξιούχων οι δρομολογημένες αυξήσεις των συντάξεων, που θα ξεκινήσουν 1.1.2023, θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι προβλεπόταν, γιατί η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης θα εκμηδενίσει την προσωπική διαφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης. Όλα αλλάζουν και με τις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, όπως για παράδειγμα κάποιες κατηγορίες μη μισθωτών, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα πριν, να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, να αποκτούν το δικαίωμα της προαιρετικής τους υπαγωγής».

Κύριε υπουργέ, τον Ιανουάριο θα καταθέσετε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πώς θα διαμορφωθούν ακριβώς τα ποσοστά αναπλήρωσης στις συντάξεις;

«To ασφαλιστικό νομοσχέδιο, και κυρίως αυτό που θα φέρουμε τον Ιανουάριο στη Βουλή, δεν είναι ένα απλό και τυπικό νομοσχέδιο. Αυτό γιατί η κατάθεσή του στη Βουλή, δεν είναι μόνο ένα σύνολο διατάξεων. Πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από δύσκολες αναλογιστικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητά του μέχρι το 2070, την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και την τήρηση εθνικών δεσμεύσεων που έχει η χώρα μας, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να συγκλίνει μετά το 2030, με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα συνοδεύεται με έκθεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας που θα επιβεβαιώνει την επάρκεια των συντάξεων. Οι αναλογιστικές μελέτες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους».

Μετά την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης ποιος είναι ο αριθμός των κύριων συντάξεων που θα αυξηθούν;

«Ο συνολικός αριθμός των κύριων συντάξεων που θα αυξηθούν λόγω αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης δεν έχει υπολογιστεί ακόμα, καθώς η αναλογιστική μελέτη παραμένει στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Από τους εκατοντάδες χιλιάδες ωφελημένους, ένας σημαντικός αριθμός θα δει τις αυξήσεις αμέσως στην τσέπη του, ενώ για ένα άλλο τμήμα συνταξιούχων η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης θα συμψηφίσει τμήμα της προσωπικής τους διαφοράς, την οποία και θα μειώσει σημαντικά. Γι’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία των συνταξιούχων οι δρομολογημένες αυξήσεις των συντάξεων, που θα ξεκινήσουν 1.1.2023, θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι προβλεπόταν, γιατί η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης θα εκμηδενίσει την προσωπική διαφορά».

Ποιο θα είναι το νέο σύστημα εισφορών για τους μη μισθωτούς; Ποια θα είναι τα επίπεδα εισφοράς και πώς θα επιλέγονται;

«Το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες είναι ένα σύγχρονο και καινοτόμο πλαίσιο ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικών κατηγοριών. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες θα οδηγούν σε συγκεκριμένα ύψη συντάξεων, τα οποία οι ασφαλισμένοι θα τα γνωρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου. Είναι ένα σύστημα που απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα, σε αντίθεση με το παρελθόν, που την τιμωρούσε συνειδητά. Με την ασφαλιστική μας μεταρρύθμιση καταργούνται οι κλάσεις, καθώς δεν συνδέεται με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, και επιπλέον αποσυνδέεται από το εισόδημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς δεν είναι πλέον φορολογική. Αποτελεί φιλοδοξία μας η δημόσια κοινωνική ασφάλιση να γίνει ελκυστική όσο ποτέ και να καλλιεργήσουμε την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους».

Θα υπάρξουν αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων και αλλαγή στο ύψος της «εθνικής» σύνταξης;

«Δεν θίγονται ούτε τα όρια ηλικίας ούτε η αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού, που αποτελείται από το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης. Η εθνική σύνταξη παραμένει η ίδια, ενώ την ίδια στιγμή, βελτιώνεται σημαντικά η ανταποδοτικότητα του συστήματος για όσους παραμένουν πολλά χρόνια στον εργασιακό τους βίο».

Έχετε αναφέρει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις. Θα διαμορφώσετε επιπρόσθετες αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις;

«Αυξήσεις θα υπάρξουν σε χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, όσες συντάξεις κόπηκαν πάνω από το όριο των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής θα αποκατασταθούν αμέσως, καθώς θα καταργηθεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεσοσταθμική αύξηση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι τα 99,3 ευρώ μηνιαία. Με την ασφαλιστική μας μεταρρύθμιση διευρύνουμε για πρώτη φορά το πεδίο εφαρμογής -σε προαιρετική βάση- της υπαγωγής στην επικουρική σύνταξη. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, όπως για παράδειγμα κάποιες κατηγορίες μη μισθωτών, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα πριν, να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, νοητής κεφαλαιοποίησης, ΝDC. Το δικαίωμα της προαιρετικής τους υπαγωγής θα συνδυάζεται με την πλήρη εναρμόνιση όσων είχαν υποχρέωση να υπαχθούν. Αποτελεί στόχο και φιλοδοξία μας με την προαιρετική δυνατότητα που δίνουμε στη δημόσια επικουρική σύνταξη να ενταχθούν όσο περισσότεροι γίνονται, γιατί, πολύ απλά, συμφέρει όλους».

Η μείωση εισφορών μακροπρόθεσμα, συμφέρει τους μελλοντικούς συνταξιούχους;

«H μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι κάτι που λειτουργεί προς όφελος των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των ανέργων και του συνόλου της Οικονομίας. Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας, αυξάνει την απασχόληση και μειώνει την ανεργία. Στην περίπτωσή μας, η δρομολογημένη μείωση των εισφορών από την 1.7.2020, μόνο για την πλήρη απασχόληση, συνδυαστικά και με άλλα μέτρα που έχουμε πάρει, θα αυξήσει ταυτόχρονα την τάση της πλήρους απασχόλησης και θα μειώσει τις εικονικές ελαστικές μορφές απασχόλησης. Υπενθυμίζω ότι η πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συντελέστηκε την περίοδο 2012-2014 κατά 6 μονάδες, ενώ τώρα θα επιχειρήσουμε άλλη μία μείωση κατά 5 μονάδες, μέχρι το 2023».

«Έρχεται ο e-ΕΦΚΑ, η μεγαλυτερη οργανωτική ενοποίηση του Ασφαλιστικού»

Τι επιδιώκετε με την ενοποίηση των φορέων απονομής κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχών;

«Μέσα από τη σύσταση του μεγαλύτερου δημόσιου φορέα e-ΕΦΚΑ (ηλεκτρονικός/ψηφιακός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) επιδιώκουμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος από τη σύστασή του. Πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα, μέσα από το οποίο θα επιτευχθούν μεγάλες οικονομίες κλίμακος, θα μειωθούν οι χρόνοι απονομής συντάξεων προς όφελος των εργαζομένων, της εθνικής Οικονομίας και της κοινωνίας μας. Ένα, μόνο, παράδειγμα: μέχρι σήμερα, 3 διαφορετικοί άνθρωποι από 3 διαφορετικούς φορείς ασχολούνταν με έναν δικαιούχο σύνταξης για να του απονείμουν την κύρια, την επικουρική σύνταξη και την εφάπαξ παροχή. Μετά τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, ένας μόνο υπάλληλος θα συγκροτεί και θα προετοιμάζει ενιαίο φάκελο για κάθε ένα δικαιούχο σύνταξης».

Τον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί μια «πιλοτική» δίκη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;

«Αποτελεί επιδίωξή μας να παραδώσουμε στον ελληνικό λαό ένα ασφαλιστικό σύστημα σταθερό, βιώσιμο, ελκυστικό, απαλλαγμένο από εκκρεμότητες και βάρη του παρελθόντος, και, το πιο σημαντικό, να είναι οικοδομημένο πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον αμφισβητήσεις και άλλες αξιώσεις. Οι μόνες οριστικές αναδρομικές υποχρεώσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αφορούν κύριες και επικουρικές συντάξεις από 4.10.2019 που θα εκπληρώσουμε αμέσως με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Ταυτόχρονα, για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό των χιλιάδων και διαφορετικών δικαστικών διεκδικήσεων αποδειχτήκαμε την απόφαση της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ οδηγώντας στο ΣτΕ μία πιλοτική δίκη που συμπεριλαμβάνει τα πάντα. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης συνδυαστικά με τις δυνατότητες και τις αντοχές της εθνικής Οικονομίας».

Τι είναι η ψηφιακή σύνταξη και πότε θα τη δούμε;

«Με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την τελευταία παθογένεια του ασφαλιστικού συστήματος, αυτή των εκκρεμών συντάξεων. Δυστυχώς, όπως αποδείχτηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μάς κληρονόμησε πάνω από 1 εκατ. εκκρεμείς κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, συντάξεις χηρείας, επαναϋπολογισμούς που δεν είχαν γίνει ποτέ, και υποθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτού του νοσηρού φαινομένου δεν μπορεί να γίνει μόνο από το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εργασίας. Έχουμε θέσει ως στόχο και προετοιμαζόμαστε για αυτό, την 1.6.2020 να απονεμηθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις του συστήματος ΑΤΛΑΣ. Με την μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ απαντάμε και λύνουμε για πάντα μία μεγάλη πρόκληση του υπουργείου. Στόχος μας είναι στο μέλλον, όλοι οι απόμαχοι του εργασιακού βίου να βλέπουν και να απολαμβάνουν, σχεδόν αμέσως και χωρίς καμία καθυστέρηση, τη σύνταξή τους».

Ο συνδικαλιστικός νόμος με τη συνδρομή του ILO (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας)

Στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αναφέρατε ότι το 2020 θα φέρετε αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Σε ποια κατεύθυνση θα είναι αυτές οι αλλαγές;

«Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην απεργία, η συμμετοχή στα κοινά και η υπεράσπιση των εργασιακών δικαωμάτων αποτελούν έναν απο τους πιο βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας μας, που η Ν.Δ. περιφρουρεί και στηρίζει. Ο ιδρυτικός συνδικαλιστικός Νόμος 1264/82, μετά από 40 χρόνια έχει κλείσει έναν σημαντικό κύκλο και χρειάζεται ευθυγράμμιση και εναρμόνιση με το νέο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Έχει ενταχθεί ήδη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, και η βελτίωση και τροποποίησή του θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2020. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο που δεν θα γίνει ούτε αυθαίρετα, ούτε πρόχειρα, ούτε μονομερώς από την κυβέρνηση. Θα είναι προϊόν κοινωνικής διαβούλευσης, γι’ αυτό και θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιήσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές μέσα από τη συνδρομή και την εμπειρία του ILO.

Από την Έντυπη Έκδοση

Ίσως σας ενδιαφέρουν