Η διατροφή για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η διατροφή αποτελεί θεμέλιο πυλώνα της υγιεινής ζωής και παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη πολλών ασθενειών

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μία καλή αφορμή για να εστιάσουμε στη σημασία της διατροφής και του τρόπου ζωής στη διατήρηση καλής υγείας και ευεξίας.

Καθώς όλοι ευχόμαστε να έχουμε υγεία, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τα εφόδια που έχουμε για να την πετύχουμε και ποια από αυτά οι ίδιοι επιλέγουμε να αξιοποιήσουμε.

Μιλώντας λοιπόν για εφόδια και επιλογές, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι η διατροφή. Η διατροφή αποτελεί σημαντικό θεμέλιο της υγείας, καθώς μπορεί να την επηρεάσει ποικιλοτρόπως, σε όλες τις πτυχές και τα στάδιά της ζωής μας.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Σκεφτείτε κάθε γεύμα που καταναλώνετε ως μια βραχυπρόθεσμη επένδυση στο πώς αισθάνεστε και τι ενέργεια θα έχετε, μια μεσοπρόθεσμη επένδυση στην εξωτερική εμφάνιση και μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην απαλλαγή σας από ενδεχόμενες παθήσεις».

Η διατροφή αποτελεί θεμέλιο πυλώνα της υγιεινής ζωής και παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ποιοτικές πρωτεΐνες και πηγές καλών λιπαρών, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων και η αποφυγή υπερκατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια οφέλη για την υγεία.

Αν αναλογιστείτε το παραπάνω, θα καταλάβετε πως πράγματι ισχύει! Μία ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή μπορεί να συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς ενέργειας για τις απαιτήσεις της καθημερινότητας μας.

Αποτελεί το καύσιμο που το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει για να αναπνεύσει, να σκεφτεί, να κινηθεί και να επικοινωνήσει.

Έπειτα, η διατροφή είναι ο κύριος παράγοντας καθορισμού του σωματικού μας βάρους και μάλιστα τροποποιήσιμος.

Έχει δηλαδή τη δύναμη – ή ακόμη καλύτερα έχουμε εμείς τη δύναμη μέσω αυτής- να τροποποιήσουμε και να ελέγξουμε το βάρος μας και τις παραμέτρους υγείας που επηρεάζονται από αυτό.

Μπορεί να προλάβει ασθένειες που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία και τελικά αποτελούν αιτίες θανάτου όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.

Μπορεί ακόμη να αποτελέσει μέρος της θεραπείας νοσημάτων, καθώς η κατάσταση της θρέψης των ανθρώπων επηρεάζει την έκβαση της ασθένειάς τους και να συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μακροζωία.

Το αξίωμα που πρέπει να κρατήσετε για τώρα είναι ότι δεν υπάρχει «τέλεια» διατροφή, ούτε υπάρχουν θαυματουργές τεχνικές που απλώς εφαρμόζονται. Ωστόσο, μπορείτε να αντλήσετε τεχνικές και εργαλεία που θα τα προσαρμόσετε στις προσωπικές σας προτιμήσεις, την κουλτούρα και τον χαρακτήρα σας, προκειμένου να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Στην Αγγλία αυτή τη στιγμή δεν μιλούν για δίαιτες αδυνατίσματος, αλλά για προγράμματα διατροφής που αποσκοπούν στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Έτσι, η σύγχρονη τάση με την οποία ευθυγραμμίζονται πλέον οι Διαιτολόγοι πρέπει να ξεκινά με την προσπάθεια της συστηματικής καταγραφής των ήδη υπαρχουσών συνηθειών.

Πάνω σ’ αυτές προσαρμόζονται και εξατομικεύονται τα προγράμματα διατροφής, αλλάζοντας και αντικαθιστώντας σταδιακά τις διατροφικές συνήθειες που έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στον στόχο που έχουμε καθορίσει.

Τέλος, δεν απαιτούνται δραστικές αλλαγές! Μικρές προσπάθειες καθημερινά οδηγούν σε μεγάλα αποτελέσματα. Μην προσπαθείτε να τα αλλάξετε όλα σε μια μέρα. Όπως και οι πυραμίδες δεν χτίστηκαν σε μια ημέρα, έναν μήνα ή έναν χρόνο, έτσι και ο καθένας χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια για να ενσωματώσει νέες διατροφικές συνήθειες. Μόνο έτσι θα αποκτήσετε μια υγιή διατροφική συμπεριφορά που μπορεί να συμβάλει σε όλες τις πτυχές της υγείας: νοητική, συναισθηματική, ψυχική και σωματική.

*Από τον Βασίλειο Ε. Κατσίλα, PhDc

παγκοσμια ημερα υγειας, παγκόσμια ημέρα υγείας, βασιλειος κατσιλας, βασίλειος κατσίλας, διατροφη, διατροφή, τροπος ζωης, τρόπος ζωής, τροπος ζωης διατροφη, παγκοσμια ημερα υγειας διατροφη

Ίσως σας ενδιαφέρουν